Πώς μπορούν να μας βλάψουν οι προστατευτικές μάσκες

Κυρίως, πίσω από τα αυτιά

Ωστόσο, υπάρχει ένα πρόβλημα: Οι μάσκες δεν είναι πάντα άνετες και αυτό το γνωρίζουν καλύτερα οι νοσηλευτές και ειδικοί σε θέματα υγείας που τις φορούν εδώ και χρόνια. Οι μάσκες μπορούν να θολώσουν τα γυαλιά οράσεως, δυσκολεύουν στην αναπνοή και προκαλούν ακόμα και επίπονη τριβή πίσω από τα αυτιά μας.

Μια μελέτη που δημοσιεύθηκε τον Απρίλιο στο περιοδικό Wound Management & Prevention, κατέληξε στο συμπέρασμα ότι η εκτεταμένη χρήση μάσκας προσώπου - συνήθως από εργαζόμενους στον κλάδο της υγείας που φορούν μάσκες για μεγάλα χρονικά διαστήματα - μπορεί να προκαλέσει βλάβες τριβής στα αυτιά. 

Πέρα από την επίπονη αυτή κατάσταση, η μελέτη αναφέρει ότι «η απώλεια της ακεραιότητας του δέρματος του προσώπου δημιουργεί μια πύλη για την είσοδο παθογόνων, συμπεριλαμβανομένου του κορωνοϊού, καθώς και άλλων βακτηριακών, ιογενών ή μυκητιασικών νοσοκομειακών λοιμώξεων. Έτσι, η βλάβη του δέρματος μπορεί να διευκολύνει την άμεση διείσδυση του κορωνοϊού και άλλων παθογόνων στην κυκλοφορία του αίματος».

Η πιο ευαίσθητη περιοχή για τριβές είναι πίσω από τα αυτιά, ειδικά όταν φοράμε μάσκες με ιμάντα που ακουμπάει τα αυτιά. Οσοι δεν εργάζονται στον κλάδο της ιατρικής, πιθανόν να μην φορέσουν μάσκα προσώπου για πολύ καιρό ώστε να δημιουργηθούν δερματικές βλάβες. Ωστόσο, η χρήση μάσκας για μικρότερες χρονικές περιόδους, μπορεί ακόμα να προκαλέσει δυσφορία.

Από τη στιγμή που η μάσκα είναι σημαντική για την πρόληψη της εξάπλωσης του COVID-19, είναι σημαντικό να βρούμε μια λύση γι’αυτήν την κατάσταση. Ευτυχώς, υπάρχουν στην αγορά μάσκες που δεν προκαλούν πόνο και είναι απαλές. Κι αν δεν υπάρχουν, παρακάτω προτείνουμε ιδέες.

Πηγή