Πώς στηρίζουμε κάποιον που διαγνώστηκε με καρκίνο κατά την πανδημία

Πώς στηρίζουμε κάποιον που διαγνώστηκε με καρκίνο κατά την πανδημία

Η Λιάν Πέρο που νίκησε τον καρκίνο μοιράζεται τις κορυφαίες συμβουλές της για το πώς να φροντίσουμε τον εαυτό μας ή κάποιον άλλο σε αυτή τη δύσκολη στιγμή.

Μια διάγνωση καρκίνου ανά πάσα στιγμή είναι ένα αδιανόητο πλήγμα, αλλά η αντιμετώπιση της νόσου κατά τη διάρκεια της πανδημίας και - ακόμη χειρότερα - κατά την διάρκεια του lockdown μοιάζει κάτι αφόρητο.

Με ραντεβού να ακυρώνονται ή να αναβάλλονται, την προσοχή να μην αποσπάται από το γεγονός  της πανδημίας και τα αγαπημένα τους πρόσωπα συχνά απρόσιτα λόγω περιορισμών του κορωνοϊού, οι πάσχοντες από καρκίνο μπορούν να αισθάνονται απομονωμένοι και στενοχωρημένοι.

Η επιζήσασα από καρκίνο, συγγραφέας του Black Women Rising και ιδρύτρια του Ιδρύματος Leanne Pero, Λιάν Πέρο, κατανοεί πώς η ζωή με διάγνωση καρκίνου μέσω πανδημίας μπορεί να αυξήσει το άγχος σε μια ήδη αγχωτική κατάσταση.

Πώς θα μπορούσαμε να βοηθήσουμε κατανοώντας, ωστόσο, ότι η κάθε περίπτωση είναι διαφορετική κι ότι ο καθένας κι η καθεμία μπορεί να χρειάζονται εντελώς άλλη αντιμετώπιση της δύσκολης κατάστασης;

78890-
Ivan Samkov / pexels

Ιδού πέντε πολύτιμες συμβουλές:

Επικοινωνούμε μαζί του/της συχνά

Αν κάποιος που γνωρίζουμε έχει διαγνωσθεί με καρκίνο, ας επικοινωνούμε μαζί του συχνά, στέλνοντάς του μηνύματα που ενημερώνουν ότι τον σκεφτόμαστε.

Αλλάζουμε την βασική ερώτηση

Αντί να τον ρωτάμε «πως είσαι;», μπορούμε να τον ρωτάμε «τι μπορώ να κάνω να σε βοηθήσω;»

Κάνουμε μικρές εκπλήξεις

Το να βρούμε τρόπο να στείλουμε μικρά κεράσματα ή δώρα είναι μια γλυκιά ιδέα που μπορούμε να κάνουμε πράξη για να φτιάξουμε την διάθεση όποιου το έχει ανάγκη. Λουλούδια, κάρτες, ακόμα και φαγητό που έχουμε μαγειρέψει θα μπορούσαν να ήταν κάποια απ′ αυτά.

Ας τους βοηθήσουμε να ετοιμαστούν

Ακόμα κι αν δεν μπορούμε να προσφέρουμε προσωπική, πρακτική βοήθεια λόγω περιορισμών, θα μπορούσαμε να βοηθήσουμε το αγαπημένο μας πρόσωπο να προετοιμαστεί για κάποιο ραντεβού ή / και την θεραπεία του προσφέροντας βοήθεια στην συλλογή πληροφοριών ή / και ερωτήσεις αλλά και να ως προς την κατεύθυνση σε οργανισμούς που μπορούν να δώσουν σωστή συμβουλή. Ας αφιερώσουμε χρόνο επίσης για μια τηλεφωνική συνομιλία ή βιντεοκλήση όπου να μπορούν να μιλήσουν για τα συναισθήματά τους. Είναι πολύ σημαντικό να τους ακούμε παρά να προσφέρουμε συμβουλές.

Ας θυμηθούμε, όχι κατ′ ανάγκην συζητήσεις για τον καρκίνο

Πολλοί άνθρωποι επιθυμούν να μιλήσουν ανοιχτά για την διάγνωσή τους αλλά άλλοι όχι, και γι′ αυτό είναι σημαντικό να σεβαστούμε τις επιθυμίες τους. Κάποιοι που το περνούν μερικές φορές θέλουν να συζητήσουν για κάτι φυσιολογικό, κι ως εκ τούτου να θυμόμαστε να τους ρωτάμε άλλα πράγματα για την ζωή τους που δεν είναι οπωσδήποτε συσχετισμένα με τον καρκίνο.

Πηγή

Loader