Πώς τα social media μας κάνουν κακούς τουρίστες

Πώς τα social media μας κάνουν κακούς τουρίστες

Και τρια μυστικά για να ταξιδεύουμε με σεβασμό απέναντι σε νέα μέρη και ανθρώπους τους.

Φέτος τα ταξίδια επέστρεψαν πιο δυναμικά από ποτέ. Δυστυχώς όμως, μαζί τους επέστρεψε και η κακή συμπεριφορά των τουριστών, ενδεχομένως σε ακόμα πιο ενισχυμένη μορφή.

Οι δημοφιλείς προορισμοί σε Ελλάδα και εξωτερικό τα τελευταία χρόνια έχουν σημειώσει πρωτοφανή άνοδο στην προτίμηση των τουριστών. Κι όμως, παρά την κατ′ επίφαση αγάπη για τα ταξίδια και την συνδιαλλαγή μεταξύ των πολιτισμών, δεν είναι λίγες οι περιπτώσεις τουριστών που κακοποιούν τα αξιοθέατα, με πιο πρόσφατο περιστατικό τον άνδρα που χάραξε στο Κολοσσαίο το όνομα της συντρόφου του.

7

Αλήθεια όμως, τι κρύβεται πίσω από αυτές τις αποτρόπαιες πράξεις;

Kι όμως, οι ερευνητές υποστηρίζουν πως τα μέσα κοινωνικής δικτύωσης έχουν ένα σημαντικό μερίδιο ευθύνης. Ας δούμε όμως τι ακριβώς εννοούν. Όταν παίρνουμε μαζί μας το κινητό μας τηλέφωνο, κουβαλάμε στην ουσία όλο τον κοινωνικό περίγυρο που αφήσαμε πίσω. Πώς; Μέσω των εφαρμογών κοινωνικής δικτύωσης, απ′ όπου έχουμε την ευκαιρία να κρυφοκοιτάζουμε τι κάνουν οι διαδικτυακοί μας φίλοι όλη μέρα.

Παρόλο λοιπόν που απέχουμε χιλιόμετρα, δεν διακόπτουμε ούτε για λίγο τα πάρε - δώσε με την πόλη που θεωρούμε «σπίτι μας». Έτσι, ενώ εμείς μπορεί να παραθερίζουμε σε μια εξωτική τοποθεσία, αφομοιώνουμε και αναπαράγουμε συμπεριφορές ανθρώπων που εξακολουθούν να βρίσκονται στην πατρίδα, στο σπίτι, στο σαλόνι τους.

Το φαινόμενο είναι γνωστό ως «κοινωνική απόδειξη» και προκύπτει όταν παρατηρούμε τις συμπεριφορές των άλλων για να ενημερώσουμε τις δικές μας ενέργειες.

7

Μια άλλη, εξίσου πιθανή εξήγηση

Επειδή ως τουρίστες συχνά διαμένουμε σε ξενοδοχεία και θέρετρα μακριά από τις τοπικές κοινότητες, λανθασμένα τείνουμε να αντιλαμβανόμαστε το ταξίδι σε ένα μέρος μακριά από το σπίτι ως ευκαιρία για κακή συμπεριφορά χωρίς συνέπειες. Με άλλα λόγια υποτιμούμε ή αγνοούμε την επίδραση που μπορούν να έχουν οι ενέργειές μας στους ντόπιους, τον πολιτισμό και την οικονομία του προορισμού της επιλογής μας.

Και είναι πραγματικά εξωφρενικό τη σήμερον ημέρα, στον λεγόμενο «πολιτισμένο» κόσμο, τουριστικοί προορισμοί, όπως το Μπαλί, η Ισλανδία, η Χαβάη, η Κόστα Ρίκα να απευθύνουν θερμή παράκληση στους τουρίστες να μην ενεργούν επιθετικά ή να μην χρησιμοποιούν σκληρά και προσβλητικά λόγια απέναντι στους ντόπιους, τους κυβερνητικούς αξιωματούχους.

7

Πώς θα διασφαλίσουμε ότι η συμπεριφορά μας σε έναν τουριστικό προορισμό είναι αυτή που πρέπει

1. Κάνουμε την ερευνά μας

Ακόμα κι αν κατατάσσουμε τον εαυτό μας στους έμπειρους ταξιδιώτες, ίσως δεν συνειδητοποιούμε πάντοτε τον αντίκτυπο που έχουν οι ενέργειές μας στις τοπικές κοινότητες. Κάτι που θα μας βοηθήσει να μην γίνουμε αγενείς άθελά μας είναι το να αναζητήσουμε πληροφορίες σχετικά με τους τοπικούς πολιτιστικούς κανόνες ή τους κανόνες ασφαλείας.

Το αν συμφωνούμε με τα τοπικά έθιμα ή όχι, είναι εντελώς άσχετο, ακόμη κι εάν ένα μέρος είναι πιο συντηρητικό από ό,τι έχουμε συνηθίσει.

2. Αφήνουμε για λίγο στην άκρη το κινητό μας τηλέφωνο

Έρευνες αποδεικνύουν πως όταν ταξιδεύουμε με ένα κινητό στο χέρι, υπάρχει σοβαρός κίνδυνος να αποξενωθούμε από το περιβάλλον μας, εστιάζοντας την προσοχή στις ψηφιακές συσκευές και όχι στον προορισμό και τους ανθρώπους του. Όμως, οι πιο αξέχαστες ταξιδιωτικές εμπειρίες προκύπτουν όταν δημιουργούμε ουσιαστική σχέση με τους γύρω μας ή μαθαίνουμε κάτι νέο, που ούτε είχαμε φανταστεί.

3. Χρησιμοποιούμε την επιρροή που ασκούμε μέσω των social media για καλό σκοπό

Όταν κάπου διαπιστώνουμε πως οι συνθήκες είναι αντίξοες για τις ευάλωτες κοινωνικές ομάδες, δεν κοιτάζουμε πώς θα εκμεταλλευτούμε την περίσταση, ούτε φωτογραφίζουμε μόνο τα λαμπερά κομμάτια των διακοπών.

Δημοσιεύουμε φωτογραφίες και κάνουμε στην ουσία μια μορφή καταγγελίας απέναντι σε συμπεριφορές απάνθρωπες και αγενείς. Δεν αδιαφορούμε προσπαθώντας να βγάλουμε την τέλεια selfie, ούτε γινόμαστε μέρος του προβλήματος. Ακόμα και μια ανάρτηση μπορεί να κινήσει ολόκληρη επανάσταση.

ΠΗΓΗ

Loader