Πόσα χρήματα συγκεντρώνονται κάθε χρόνο στη Fontana di Trevi

Πόσα χρήματα συγκεντρώνονται κάθε χρόνο στη Fontana di Trevi

Αστρονομικά νούμερα

To διάσημο συντριβάνι της Ρώμης ξεπερνάει σε ετήσιο τζίρο ακόμη και εταιρείες κολοσσούς.

Έχει γίνει πλέον παράδοση. Όποιος πάει στη Ρώμη, δεν γίνεται να μην περάσει από το διάσημο συντριβάνι Φοντάνα ντι Τρέβι και να μη ρίξει ένα νόμισμα μέσα στο νερό, κάνοντας πρώτα μια ευχή. Αυτό το τελετουργικό επαναλαμβάνεται χιλιάδες φορές μέσα στη μέρα και εκατομμύρια φορές μέσα στη χρονιά από τουρίστες που καταφθάνουν στην αιώνια πόλη από όλο τον πλανήτη.

Έχεις σκεφτεί, ωστόσο, πόσα χρήματα μπορεί να πέφτουν στο συντριβάνι μέσα στην ημέρα ή και μέσα στον χρόνο; Την απάντηση την έδωσε ο Giustino Trincia, επικεφαλής της Cáritas στη Ρώμη, μιλώντας στην ιταλική εφημερίδα Il Messagero. «Υπάρχουν εκατοντάδες χιλιάδες νομίσματα στο συντριβάνι. Υπολογίζεται ότι πέφτουν περίπου 3.500 ευρώ την ημέρα και το 2022 ανακτήθηκαν 1.432.954 ευρώ. Είναι πολύ πιθανό το ποσό για το 2023 να έχει ξεπεράσει και το ενάμιση εκατομμύριο ευρώ».

Η συλλογή των νομισμάτων γίνεται τρεις φορές την εβδομάδα, πολύ νωρίς το πρωί, έτσι ώστε να μην έχει φτάσει το πλήθος των τουριστών και πραγματοποιείται με έναν ειδικό σωλήνα που απορροφά τα πάντα και αφήνει τον πάτο του συντριβανιού πεντακάθαρο. Ό,τι συλλέγεται μεταφέρεται σε αποθήκη, όπου τα αντικείμενα πλένονται και ταξινομούνται.

Όσο για την απάντηση στο ερώτημα «πού πηγαίνουν αυτά τα χρήματα;», η αλήθεια είναι πως διατίθενται από την Cáritas σε οικογένειες με οικονομικά προβλήματα και πολλά από αυτά, σε άτομα που πλήττονται από Αλτσχάιμερ. Πηγαίνουν επίσης σε γεύματα, με 53.000 μερίδες φαγητού να δίνονται πέρυσι σε ανθρώπους που είχαν ανάγκη.

Βέβαια, αξίζει να σημειωθεί πως από το συντριβάνι δεν ανακτώνται μόνο χρήματα, αλλά έχουν βρεθεί και περίεργα αντικείμενα όπως ρολόγια, μάρκες πόκερ, βραχιόλια ή και ψεύτικα δόντια!

 

πηγή κεντρικής φώτο

Loader