Πόσα SMS στάληκαν κατά την περίοδο της καραντίνας

Πόσα SMS στάληκαν κατά την περίοδο της καραντίνας

57,5 ημέρες διακίνηση με sms

Σχεδόν 58 ημέρες μετά και μετά από εκατομμύρια μηνύματα οι Κύπριοι πλέον μπορούν να μετακινούνται χωρίς να χρειάζεται η αποστολή SMS, ή η συμπλήρωση εντύπου.

Όπως πληροφορείται η Offsite από την πρώτη ημέρα εφαρμογής του μέτρου μέχρι και την τελευταία ώρα, τα μηνύματα που έλαβε το 8998 ξεπέρασαν τα 15 εκατομμύρια. Μάλιστα, μετά τις χαλαρώσεις στη διακίνηση με το δικαίωμα των τριών μηνυμάτων την ημέρα το 8998 δεχόταν κοντά στο μισό εκατομμύριο μηνύματα, ειδικά τα Σαββατοκύριακα, ενώ στα αρχικά στάδια οι αριθμοί κυμαίνονταν από 100 με 200 χιλιάδες, ενώ υπήρχε και η επιλογή για κατ εξαίρεση μετακίνησης με τη χρήση του εντύπου Β'. 

Πως φτάσαμε στο σήμερα

Ήταν 24 Μαρτίου 2020 όταν το μέτρο για μετακίνηση με SMS και έντυπα τέθηκε για πρώτη φορά σε εφαρμογή στις 6 το απόγευμα της ίδιας ημέρας. Λίγη ώρα μετά το σύστημα υπερφορτώθηκε και μπλόκαρε, αφού βομβαρδίστηκε με δεκάδες χιλιάδες μηνύματα πολιτών μόλις στην πρώτη μισή ώρα λειτουργίας του. Το σύστημα τελικά αποκαταστάθηκε μετά από προσπάθειες του Υφυπουργείου Καινοτομίας.

Λίγες ημέρες μετά, στις 30 Μαρτίου, αποφασίστηκε όπως από την επόμενη ημέρα στις 6 το πρωί, δηλαδή από τις 31/3, η κατ΄ εξαίρεση διακίνηση θα γίνεται μόνο μια φορά την ημέρα με την αποστολή SMS, ενώ η χρήση εντύπου θα γίνεται μόνο από άτομα άνω των 65 ετών.

Στις 4 Μάϊου ωστόσο, με την Α’ φάση χαλάρωσης των μέτρων, ήρθαν ξανά αλλαγές και χαλαρώσεις στη διακίνηση πολιτών. Πιο συγκεκριμένα, είχε αυξηθεί ο αριθμός των γραπτών μηνυμάτων που επιτρεπόταν σε κάθε πολίτη (από 1 σε 3), ενώ παράλληλα είχαν προστεθεί και περισσότερες επιλογές για κατ εξαίρεση μετακίνηση, καθώς είχαν επαναλειτουργήσει και άλλα καταστήματα, πέραν από υπεραγορές και φούρνους.

Σήμερα, 21 Μάϊου, από τις 6 το πρωί και σχεδόν 58 ημέρες μετά καταργείται η αποστολή SMS, αφού η Κύπρος μπαίνει στη Β’ φάση της χαλάρωσης των μέτρων, με το κράτος πλέον να στηρίζεται στην υπευθυνότητα των πολιτών.

Κοντά στο 1 εκατομμύριο οι έλεγχοι της Αστυνομίας σε πεζούς/οδηγούς

Τους περιορισμούς στη μετακίνηση κλήθηκε να ελέγχει όπως ήταν φυσικό η Αστυνομία. Εκατοντάδες μέλη της – μαζί και της ΕΦ αλλά και άλλων υπηρεσιών – βρέθηκαν στους δρόμους προχωρώντας σε ελέγχους πεζών και οδηγών για παραβίαση των περιοριστικών μέτρων.

Σύμφωνα με αρμόδια πηγή που μίλησε στην Offsite, από την πρώτη ημέρα εφαρμογής των μέτρων μέχρι και τις 6 το απόγευμα της 20ης Μαΐου, η Αστυνομία προχώρησε σε 761.961 ελέγχους πεζών και οδηγών, ενώ προχώρησε βάσει των ελέγχων σε 11.217 καταγγελίες.

Πρώτη η Λεμεσός

Σύμφωνα με τα στοιχεία από τους ελέγχους σε πεζούς και οδηγούς, πρώτη σε καταγγελίες είναι η Λεμεσός, δεύτερη η Λευκωσία, ακολουθεί η Ελ. Επαρχία Αμμοχώστου, η Λάρνακα, η Πάφος και τελικά η Μόρφου.

Loader