Που πας εκτός ΠΟΥ κύριε Τραμπ;

Που πας εκτός ΠΟΥ κύριε Τραμπ;

Ανακοινώθηκε ότι οι ΗΠΑ αποχώρησαν επισήμως από τον Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας

Οι ΗΠΑ αποχώρησαν επισήμως από τον Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας, ανακοίνωσε ο γερουσιαστής Ρόμπερτ Μενέντεζ.  

Συγκεκριμένα, οι ΗΠΑ αποχώρησαν επίσημα από τον Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας (ΠΟΥ), κατόπιν εντολής του προέδρου Ντόναλντ Τραμπ, ο οποίος κατηγορεί τον Παγκόσμιο Οργανισμό για κακοδιαχείριση της πανδημίας του κορωνοϊού, ανακοίνωσε σήμερα ο Αμερικανός γερουσιαστής Ρόμπερτ Μενέντεζ.   

«Το Κογκρέσο έλαβε ειδοποίηση ότι ο πρόεδρος απέσυρε επίσημα τις Ηνωμένες Πολιτείες από τον ΠΟΥ εν μέσω πανδημίας», τόνισε με tweet του ο Ρόμπερτ Μενεντέζ, Δημοκρατικός γερουσιαστής, μέλος της Επιτροπής Εξωτερικών Υποθέσεων της Γερουσίας.     

Στα τέλη Μαΐου, ο Ντόναλντ Τραμπ είχε ανακοινώσει την πρόθεσή του να αποχωρήσουν οι ΗΠΑ από τον Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας.  

«Για δεκαετίες καταληστεύουν τις ΗΠΑ όπως κανένας άλλος. Εκατοντάδες δισεκατομμύρια δολάρια τον χρόνο χάνονταν κάθε χρόνο εξαιτίας της Κίνας, ιδίως τα χρόνια που ήταν στην εξουσία η προηγούμενη κυβέρνηση» είχε δηλώσει.   

Ο Τραμπ επέρριψε την ευθύνη για την εξάπλωση της πανδημίας στην Κίνα, λέγοντας πως αυτό κόστισε πολλές ζωές στις ΗΠΑ, και εν συνεχεία κατηγόρησε τον Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας. «Η Κίνα έχει τον απόλυτο έλεγχο του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας παρόλο που πληρώνουν μόλις 40 εκατ. δολάρια τον χρόνο έναντι των περίπου 400 εκατ. δολαρίων που πληρώνουν οι ΗΠΑ» τόνισε ο Αμερικανός Πρόεδρος.

trgt4  

Το χρονικό   

Η κυβέρνηση του Ντόναλντ Τραμπ έστειλε επιστολή στα Ηνωμένα Έθνη με την οποία γίνεται γνωστό ότι αποσύρονται από τον Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας οι ΗΠΑ για τον χειρισμό της πανδημίας του κορωνοϊού. 

Η επιστολή παραδόθηκε στον Γενικό Γραμματέα των Ηνωμένων Εθνών, Αντόνιο Γκουτέρες, δήλωσε ανώτερος αξιωματούχος. Σύμφωνα με τους όρους ψηφίσματος που εγκρίθηκε από το Κογκρέσο το 1948, οι Ηνωμένες Πολιτείες πρέπει να δώσουν γραπτή ειδοποίηση και να αποπληρώσουν τα χρέη τους στον οργανισμό ώστε να αποχωρήσουν. 

Δεν είναι σαφές ωστόσο εάν ο Πρόεδρος μπορεί να απομακρύνει τις Ηνωμένες Πολιτείες από τον Οργανισμό χωρίς το Κογκρέσο. Όταν ο Τραμπ απείλησε για πρώτη φορά να αποχωρήσουν οι ΗΠΑ από τον ΠΟΥ, οι Δημοκρατικοί ισχυρίστηκαν ότι κάτι τέτοιο θα ήταν παράνομο. 

«Έχουμε πολλούς συμμάχους για τη βελτίωση του ΠΟΥ, αλλά δεν έχουμε συμμάχους για την εγκατάλειψη του», δήλωσε ο Jimmy Kolker, πρώην πρεσβευτής των ΗΠΑ που διετέλεσε γενικός γραμματέας για διεθνείς υποθέσεις στο Υπουργείο Υγείας έως το 2017. 

«Υπάρχουν κίνητρα για να μείνεις και να κάνεις τον ΠΟΥ πιο αποτελεσματικό» πρόσθεσε. Η απόφαση της αποχώρησης έρχεται έπειτα από μήνες επικρίσεων και απειλών από τον πρόεδρο των ΗΠΑ.

 Πηγή

Loader