ΠΟΥ: Περισσότερα από τον Μάρτιο τα κρούσματα στην Ευρώπη

ΠΟΥ: Περισσότερα από τον Μάρτιο τα κρούσματα στην Ευρώπη

Τα εβδομαδιαία κρούσματα κορωνοϊού στην Ευρώπη έχουν ξεπεράσει τους αριθμούς, που είχαν καταγραφεί όταν η πανδημία κορυφώθηκε για πρώτη φορά τον Μάρτιο, ανέφερε ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας

Τα εβδομαδιαία κρούσματα κορωνοϊού στην Ευρώπη έχουν ξεπεράσει τους αριθμούς, που είχαν καταγραφεί όταν η πανδημία κορυφώθηκε για πρώτη φορά τον Μάρτιο, ανέφερε ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας.  

Μιλώντας την Πέμπτη, ο περιφερειακός διευθυντής του ΠΟΥ Hans Kluge είπε ότι 300.000 νέες μολύνσεις αναφέρθηκαν μόνο την περασμένη εβδομάδα.   «Έχουμε μπροστά μας μια πολύ σοβαρή κατάσταση», είπε.  

Ορισμένες ευρωπαϊκές χώρες, συμπεριλαμβανομένου του Ηνωμένου Βασιλείου και της Γαλλίας, κατέγραψαν τα υψηλότερα ημερήσια ποσοστά τους σε μήνες.  

Η δυνατότητα των τεστ έχει αυξηθεί σε ολόκληρη την Ευρώπη από την έναρξη της πανδημίας, πράγμα που σημαίνει ότι οι περιπτώσεις είναι πιο πιθανό να εντοπιστούν και να καταγραφούν.  

Ωστόσο, σημείωσε πως τα νέα στοιχεία έδειξαν επίσης «ανησυχητικούς ρυθμούς μετάδοσης σε όλη την περιοχή».   Την ίδια ώρα οι εισαγωγές στα νοσοκομεία και οι θάνατοι δεν έχουν σημειώσει παρόμοια αύξηση, αν και η Ισπανία και η Γαλλία σημειώνουν ανοδική τάση.  

Παράλληλα, ενώ οι νεότεροι άνθρωποι, που είναι λιγότερο πιθανό να νοσήσουν σοβαρά, αποτελούν σήμερα το μεγαλύτερο ποσοστό των πρόσφατα καταγεγραμμένων κρουσμάτων, υπάρχουν φόβοι για πολλές περισσότερες περιπτώσεις σοβαρής ασθένειας, εάν ο ιός εξαπλωθεί σε ηλικιωμένες και πιο ευάλωτες ομάδες.  

Σύμφωνα με τον ΠΟΥ, υπήρξαν 5 εκατ. επιβεβαιωμένα κρούσματα και περισσότεροι από 228.000 θάνατοι σε ολόκληρη την Ευρώπη από την έναρξη της πανδημίας.  

Πρόκειται για «κλήση αφύπνισης» ανέφερε ο Kluge στην ενημέρωση της Πέμπτης επισημαίνοντας ότι τα μέτρα του lockdown, που θεσπίστηκαν την άνοιξη και τις αρχές του καλοκαιριού είχαν ορατά αποτελέσματα.  

«Τον Ιούνιο, τα κρούσματα έφτασαν στο χαμηλότερο ποσοστό όλων των εποχών. Οι αριθμοί του Σεπτεμβρίου, ωστόσο, θα πρέπει να χρησιμεύσουν ως κλήση αφύπνισης για όλους μας».   Ωστόσο, τόνισε ότι αυτό που έχει βελτιωθεί από την αρχή της πανδημίας είναι η γνώση σχετικά με τους καλύτερους τρόπους για τον περιορισμό του ιού.  

«Το πολεμήσαμε στο παρελθόν και μπορούμε να το καταπολεμήσουμε ξανά» πρόσθεσε.  

Νωρίτερα αυτήν την εβδομάδα, ο Kluge προειδοποίησε ότι η Ευρώπη πρέπει να προετοιμαστεί για αύξηση του αριθμού των θανάτων από κορωνοϊό τον Οκτώβριο και τον Νοέμβριο τονίζοντας ότι η κατάσταση «Θα γίνει πιο δύσκολη».

Loader