Πούμα και λιοντάρια κόλλησαν κορωνοϊό σε ζωολογικό κήπο στην Νότιο Κορέα

Πούμα και λιοντάρια κόλλησαν κορωνοϊό σε ζωολογικό κήπο στην Νότιο Κορέα

Κόλλησαν από ασυμπτωματικούς εργαζόμενους

Τα ζώα ανάρρωσαν μέσα σε τρεις εβδομάδες.

Δεν έχει γίνει γνωστό από που κόλλησαν τα ζώα τον ιό αλλά ούτε και ποια παραλλαγή είχαν. Η έρευνα για την ανεύρεση άλλων πιθανών κρουσμάτων, ξεκίνησε πέρσι όταν κάποια από τα πούμα και τα λιοντάρια, είχαν συμπτώματα κρυολογήματος.

Δύο πούμα και τρία λιοντάρια που ζουν σε αιχμαλωσία σε έναν ζωολογικό κήπο στη Νότια Αφρική προσβλήθηκαν από την Covid-19, με τον ιό να έχει μεταδοθεί στα ζώα, όπως όλα δείχνουν από ασυμπτωματικά μέλη του προσωπικού, σύμφωνα με μια έρευνα που δημοσιεύτηκε την Τρίτη.

Η μετάδοση του ιού από τον άνθρωπο στα ζώα «αποτελεί έναν κίνδυνο για τα μεγάλα αιλουροειδή που ζουν σε αιχμαλωσία», προειδοποιεί η έρευνα που διεξήγαγε το Πανεπιστήμιο της Πρετόριας.

Διάβασε Επίσης: Στο Χονγκ Κονγκ δόθηκε εντολή για θανάτωση χάμστερ 

Ιδίως επειδή τα τεστ PCR έδειξαν ότι τα αιλουροειδή ήταν θετικά έως και επτά εβδομάδες μετά τη μόλυνσή τους, ένα στοιχείο που δείχνει ότι τα ζώα ενδέχεται να είχαν προσβληθεί από «μια σοβαρότερη μορφή της νόσου», υπογραμμίζεται στην έκθεση.

Η έρευνα ξεκίνησε αφότου τρία αφρικανικά λιοντάρια διαγνώστηκαν θετικά στην Covid-19 τον περασμένο χρόνο. Εκδήλωσαν συμπτώματα παρόμοια με εκείνα των ανθρώπων: δυσκολία στην αναπνοή, καταρροή, βήχα. Μια λιονταρίνα ανέπτυξε πνευμονία.

Όπως αναφέρει το ΑΠΕ-ΜΠΕ, πέντε εργαζόμενοι του ζωολογικού κήπου που ήρθαν σε επαφή με τα ζώα, διαγνώστηκαν θετικοί, ένα στοιχείο που οδηγεί στη σκέψη ότι η προέλευση της μόλυνσής ήταν από τον άνθρωπο.

Ο προσδιορισμός της αλληλουχίας καθόρισε ότι επρόκειτο για την παραλλαγή Δέλτα, που ήταν τότε κυρίαρχη στη Νότια Αφρική. Έναν χρόνο νωρίτερα, δύο πούμα, που είχαν εμφανίσει συμπτώματα ανορεξίας και υπέφεραν από διάρροια και καταρροή, είχαν επίσης διαγνωστεί θετικά στην Covid.

Ανέρρωσαν σε διάστημα τριών εβδομάδων. Στην περίπτωσή τους ούτε η πηγή της μόλυνσης ούτε η παραλλαγή καθορίστηκαν.

Πηγή

Loader