Προειδοποίηση Αστυνομίας: Μην ανταποκριθείς σε αυτά τα μηνύματα 

Προειδοποίηση Αστυνομίας: Μην ανταποκριθείς σε αυτά τα μηνύματα 

Συστάσεις προς το κοινό λόγω αποστολής κακόβουλων μηνυμάτων μέσω email και sms

Για συστηματική αποστολή μηνυμάτων, το τελευταίο διάστημα, μέσω ηλεκτρονικού ταχυδρομείου και μηνυμάτων SMS, τα οποία είναι κακόβουλα, απατηλά και παραπλανητικά με σκοπό να ξεγελάσουν τους χρήστες διαδικτύου, προειδοποιεί το κοινό η Αστυνομία.

Σε αστυνομική ανακοίνωση αναφέρεται ότι:

- Τα μηνύματα αφορούν συνήθως συμμετοχές σε μεγάλους διαγωνισμούς, επικαλούμενα μεγάλες εταιρείες και ότι έχουν κερδίσει μεγάλο ποσό.

- Ότι τους αποστέλλεται μέσω διεθνούς εταιρείας ταχυμεταφορών πακέτο το οποίο χρειάζεται επιβεβαίωση στοιχείων και πρέπει να ακολουθήσουν σχετικό ηλεκτρονικό σύνδεσμο.

- Εκβιαστικά μηνύματα, ότι δηλαδή έχουν παραβιάσει τους κωδικούς πρόσβασης στους λογαριασμούς τους που διατηρούν στις διάφορες πλατφόρμες κοινωνικής δικτύωσης, και πως θα αποκαλύψουν σε άλλους τα προσωπικά τους αρχεία ή/και διαδικτυακή τους δραστηριότητα.

- Απατηλά μηνύματα για κέρδη από κληρονομιές.

- Προσποιούνται ότι είναι αξιωματούχοι Στρατού, Κυβερνήσεων, μεγάλων και επώνυμων εταιρειών και ότι έχουν στη διάθεση τους χρυσό ή άλλης μορφής αντίτιμο αξίας, όπου ζητούν βοήθεια για μεταφορά.

fffd
Φώτο: Karolina Grabowska

Όλα τα ηλεκτρονικά μηνύματα πρέπει οι χρήστες του διαδικτύου να τα αγνοούν και σε καμία περίπτωση να μην ανταποκρίνονται ή να μπαίνουν σε συζήτηση μαζί τους.

Το Γραφείο Καταπολέμησης Ηλεκτρονικού Εγκλήματος Αρχηγείου, καλεί το κοινό να είναι ιδιαίτερα προσεκτικό σε αυτού του είδους μηνύματα και σε περίπτωση όπου έγινε τυχών απάντηση, να προβεί άμεσα σε αποκλεισμό του αποστολέα τέτοιου μηνύματος (Block) και παράλληλα να αλλάξει τους κωδικούς πρόσβασης του.

Το κοινό μπορεί να συμβουλεύεται την Αστυνομία και ειδικότερα την ιστοσελίδα του Γραφείου Καταπολέμησης Ηλεκτρονικού Εγκλήματος cyberalert.cy ή της Αστυνομίας www.police.gov.cy. Επίσης, μπορεί να προβαίνει σε υποβολή παραπόνου μέσω του σχετικού συνδέσμου που βρίσκεται στο πάνω μέρος της ιστοσελίδας.  

Loader