Πρώην ασθενείς κορωνοϊού αναπνέουν ξανά με τη βοήθεια τραγουδιστών της όπερας

Πρώην ασθενείς κορωνοϊού αναπνέουν ξανά με τη βοήθεια τραγουδιστών της όπερας

Η Εθνική Όπερα του Λονδίνου ξεκίνησε μια υπέροχη συνεργασία με τα νοσοκομεία της βρετανικής πρωτεύουσας για το πρόγραμμα «E.N.O. Breathe».

Από την Κωνσταντίνα Βουλγαρέλη

Σύμφωνα με τους New York Times, το πρόγραμμα αυτό κρατά έξι εβδομάδες και σκοπό έχει να βοηθήσει όσους ανάρρωσαν από κορωνοϊό με τη φωνή και την αναπνοή τους.

Οι συνεδρίες αυτές, μάλιστα, συνταγογραφούνται από γιατρούς ως μέρος της ανάρρωσης ασθενών με Covid-19. Πρόκειται, στην ουσία, για μαθήματα φωνητικής που πραγματοποιούνται online από επαγγελματίες καθηγητές τραγουδιού και όπερας.

Οι ασκήσεις αυτές είναι κλινικά αποδεδειγμένο ότι βοηθούν να αναρρώσουν οι φωνητικές χορδές και η αναπνοή.

Η όπερα είναι από τις πολιτιστικές οργανώσεις που χτυπήθηκε πολύ από την πανδημία ειδικά στην Αγγλία όπου υπάρχει ολόκληρη βιομηχανία θεάματος. Για σχεδόν έναν χρόνο, οι απασχολούμενοι σε αυτόν τον χώρο δεν έχουν καταφέρει να εργαστούν, καθώς παραστάσεις είχαν αναβληθεί επ’ αόριστον και τα θέατρα άνοιξαν για λίγο μόνο το φθινόπωρο.

Η Εθνική Όπερα του Λονδίνου δώρισε ρούχα και εξοπλισμό στα νοσοκομεία ενώ πρόσφερε μια drive-in εμπειρία σε μεγάλες οθόνες στα πάρκα. Τώρα, ήρθε η ώρα να βοηθήσει περισσότερο ξεκινώντας αυτό το ιατρικό πρόγραμμα που θα βοηθήσει πολλούς.

Ασθενείς που ξεπέρασαν τον κορωνοϊό, εξακολουθούν να αντιμετωπίζουν παρενέργειες όπως κόπωση, πόνο στο στήθος, ομίχλη εγκεφάλου και δύσπνοια.

Η Jenny Mollica, διευθύντρια της Όπερας, αναφέρει στους NYT, ότι μιας και η εξειδίκευσή τους είναι η αναπνοή θεώρησε ότι το πρόγραμμα έχει να προσφέρει πολλά. Επικοινώνησε με την Dr. Sarah Elkin, ειδικό στην αναπνοή στο Imperial College N.H.S. Trust και συμφώνησαν να δοκιμάσουν το vocal training.

Ξεκίνησαν με 12 ασθενείς, που συζήτησαν την εμπειρία τους με τον κορωνοϊό σε online ομάδες. Στη συνέχεια, ξεκίνησαν με απλά πράγματα όπως η στάση του σώματος και ο έλεγχος της αναπνοής πριν προχωρήσουν σε μουρμουρητά και τραγούδια, που δοκίμαζαν και μόνοι τους στο σπίτι σαν άσκηση.

Σκοπός είναι να τους ενθαρρύνουν να χρησιμοποιήσουν περισσότερο χώρο στους πνεύμονές τους και να τους διδάξουν να αναπνέουν με ηρεμία αλλά και πώς να χειρίζονται το άγχος.

Ασθενείς αναφέρουν στους NYT ότι τα μαθήματα τους βοήθησαν όχι μόνο σωματικά αλλά και ψυχολογικά. Ακόμη, μπόρεσαν να γνωρίσουν άλλους ασθενείς που βίωσαν τα ίδια και να μοιραστούν τις ιστορίες τους. Είδαν βίντεο από έργα, άκουσαν μουσική όπερας και ένιωσαν «συνδεδεμένοι».

Οι δάσκαλοι για τα μαθήματα χρησιμοποιούν κυρίως νανουρίσματα από πολιτισμούς από όλο τον κόσμο γιατί είναι εύκολα αλλά και καταπραϋντικά.

Οι ασθενείς θεωρούν ότι το πρόγραμμα αποτελεί έναν διασκεδαστικό αλλά και κοινωνικό τρόπο να νιώσουν καλύτερα, όταν τα φάρμακα δεν μπορούσαν να τους βοηθήσουν άλλο.

Μάλιστα, αυτό έκανε καλό και στους καθηγητές και τραγουδιστές της Όπερας καθώς τους έδωσε κίνητρο να βοηθήσουν με τον τρόπο τους.

Πηγή

Loader