Πρώτες εικόνες από το επιβλητικό οινοποιείο στον Καλοπαναγιώτη που κόβει την ανάσα από την ομορφιά του

Πρώτες εικόνες από το επιβλητικό οινοποιείο στον Καλοπαναγιώτη που κόβει την ανάσα από την ομορφιά του

Ένα εντυπωσιακό αρχιτεκτονικό έργο που φέρει το όνομα "Λαμπαδιστής"

Η πανέμορφη κοινότητα της Μαραθάσας, ο Καλοπαναγιώτης, τα τελευταία χρόνια έχει παρουσιάσει μία εντυπωσιακή ανάπτυξη. Ένα χωριό-παράδειγμα για τα έργα που έχει επιτελέσει και την νέα εικόνα που έχει δημιουργήσει πάντοτε σε συνάρτηση με το παρελθόν και την παράδοσή του.

Σήμερα, ο Καλοπαναγιώτης πέραν όλων των υπολοίπων για τα οποία υπερηφανεύεται και τον κατατάσσουν ανάμεσα στα πιο όμορφα και δημοφιλή χωριά του Τροόδους έχει, αποκτήσει, ίσως, ένα από τα πιο εντυπωσιακά οινοποιεία της Κύπρου. Ένα μοναδικό αρχιτεκτονικό κτίσμα που εντυπωσιάζει με πανοραμική θέα της κοινότητας κτισμένο σε ένα λόφο στην απέναντι κοινότητα του Οίκου. 

9

Ο Καλοπαναγιώτης επιτέλους σήμερα απόκτησε το δικό του οινοποιείο που σχεδιάστηκε από το γραφείο Αρχιτεκτόνων Ηρακλή Παπαχρίστου. Το έργο αυτό έχει έκταση 4700 τετραγωνικά μέτρα και είναι βραβευμένο με το Α’ Αξιόλογο Αρχιτεκτονικό Έργο στα Κρατικά προγράμματα Αρχιτεκτονικής 2022.

9

Έχει κοστίσει 7 εκατομμύρια ευρώ και ο αρχιτέκτονας έδωσε στο οινοποιείο μια μοντέρνα όψη τριών «κυλίνδρων» σκυροδέματος πάνω στα οποία αιωρείται το κτίριο. Το εσωτερικό είναι ένα πολύ πιο ζεστό και πιο περίπλοκο γεγονός από τον εξωσκελετό. Η τεράστια οροφή, που ορίζεται από ισχυρές γεωμετρίες που περιστρέφονται γύρω από τα τρία βασικά τύμπανα (όπου στεγάζονται τα στάδια της παραγωγής κρασιού) σε ανακυκλωμένη ξυλεία, είναι από την τεράστια δασική πυρκαγιά που έπληξε το νησί μας πριν από αρκετά χρόνια.

9

Το περίτεχνο αλλά απλό κιγκλίδωμα και το σκίαστρο προέρχονται από την λιθοδομή που χρησιμοποιείται παραδοσιακά στο χωριό. Οι σφήνες πλακιδίων που χρησιμοποιούνται ανάμεσα στις πέτρες από γρανίτη έχουν μια ανοιχτή γεωμετρία που επιτρέπει την ανάπτυξη ενός σχεδίου πλέξης που τοποθετείται μέσα σε ένα ανοιχτό μεταλλικό πλαίσιο.

9

Όλα αυτά τα στοιχεία έχουν ευθυγραμμιστεί, κατά μήκος ενός γραμμικού μονοπατιού που οδηγεί από την πλαγιά του βουνού στην ίδια την καρδιά της διαδικασίας. Ένας ανοιχτός χώρος στενεύει σε μια γέφυρα που κρέμεται πάνω από ένα μεγάλο κενό, πριν στρίψει απότομα για να βρεθεί μέσα στο κτίριο.

9

Με πληροφορίες από archdaily. com και architecture. org. cy

Φωτογραφίες: Hufton+Crow

Loader