Πρώτη δημόσια επίσκεψη του Βασιλιά Καρόλου μετά τον θάνατο της Ελισάβετ

Πρώτη δημόσια επίσκεψη του Βασιλιά Καρόλου μετά τον θάνατο της Ελισάβετ

Ο Κάρολος μαζί με την σύζυγό του Καμίλα αποθεώθηκαν από τα συγκεντρωμένα πλήθη στην Σκωτία.

Ο βασιλιάς της Βρετανίας, Κάρολος Γ′ και η σύζυγός του Καμίλα, επισκέφθηκαν τη Σκωτία τη Δευτέρα στην πρώτη κοινή τους δημόσια εμφάνιση μετά το πέρας του βασιλικού πένθους προς τιμήν της βασίλισσας Ελισάβετ Β’.

Εκατοντάδες άτομα ξεχύθηκαν στους δρόμους του Ντανφέρμλιν στο Φάιφ της Σκωτίας, ελπίζοντας να πάρουν μια πρώτη.. γεύση από τον νέο μονάρχη. Ο Κάρολος, ντυμένος με κιλτ για την επίσκεψη αφιέρωσε αρκετό χρόνο χαιρετίζοντας τα πλήθη, αφού πρώτα συνάντησε την Πρώτη Υπουργό της Σκωτίας, Νίκολα Στέρτζον και άλλους τοπικούς ηγέτες.

6

Το βασιλικό ζεύγος επισκέπτηκε την Σκωτία για να εκχωρήσει επίσημα το καθεστώς πόλης στο Ντανφέρμλιν, τη γενέτειρα του βασιλιά Καρόλου Α’, ο οποίος βασίλεψε τον 17ο αιώνα πριν εκτελεστεί δημόσια από τον Ολιβερ Κρόμγουελ. Ηταν ο τελευταίος Βρετανός μονάρχης που γεννήθηκε στη Σκωτία από τον Οίκο των Στιούαρτ.

Το Ντανφέρμλιν συγκαταλέγεται μεταξύ των οκτώ πόλεων που απέκτησαν καθεστώς πόλης ως μέρος των εορτασμών για το Πλατινένιο Ιωβηλαίο της Ελισάβετ Β′ νωρίτερα φέτος.

«Δεν θα μπορούσε να υπάρξει πιο κατάλληλος τρόπος για να σημαδεύσει την εξαιρετική ζωή της αγαπημένης μου μητέρας από το να απονείμω αυτήν την τιμή σε έναν τόπο που έγινε διάσημος από τη δική του μακρά και διακεκριμένη ιστορία και από τον καθοριστικό ρόλο που έπαιξε στη ζωή της χώρας μας» τόνισε ο Κάρολος σε μια ομιλία του.

«Συγκεντρωνόμαστε για να γιορτάσουμε αυτή τη μεγάλη περίσταση αλλά και για να τιμήσουμε τη ζωή της αείμνηστης Αυτού Μεγαλειότητας, της οποίας η βαθιά αγάπη για τη Σκωτία ήταν ένα από τα θεμέλια της ζωής της», πρόσθεσε. Αργότερα τη Δευτέρα, ο Κάρολος και η Καμίλα θα διοργανώσουν δεξίωση σε περίπου 300 επισκέπτες στο Εδιμβούργο για να γιορτάσουν τη βρετανική κοινότητα της Νότιας Ασίας. Τα μέλη της βασιλικής οικογένειας θα συναντήσουν Βρετανούς Ινδούς, Πακιστανούς και πολλούς άλλους και θα αποτίσουν φόρο τιμής στα όσα προσέφεραν στο Ηνωμένο Βασίλειο. Ο Κάρολος, 73 ετών, έγινε βασιλιάς αμέσως μετά το θάνατο της μητέρας του Ελισάβετ στο Κάστρο Μπάλμοραλ της Σκωτίας, στις 8 Σεπτεμβρίου. Η Βρετανία κήρυξε 10ήμερο εθνικό πένθος, ενώ η βασιλική οικογένεια παρέτεινε την περίοδο πένθους για μια εβδομάδα μετά την κηδεία της βασίλισσας στις 19 Σεπτεμβρίου.

Loader