Tο πρώτο εμβόλιο κατά του Covid ανακοίνωσε ο Βλαντιμίρ

Tο πρώτο εμβόλιο κατά του Covid ανακοίνωσε ο Βλαντιμίρ

Εμβολιάστηκε ήδη η κόρη του, είπε

Ανησυχίες ότι μπορεί να τίθεται σε κίνδυνο η δημόσια υγεία στον βωμό του εθνικού κύρους

Με τα επιβεβαιωμένα κρούσματα στη χώρα να βρίσκονται μια ανάσα από τα 900.000, ο Ρώσος πρόεδρος ανακοίνωσε σήμερα ότι το εμβόλιο που ανέπτυξε το Ινστιτούτο Gamaleya της Μόσχας, πήρε έγκριση για χρήση, με την ταχύτητα με την οποία η Ρωσία κινείται για την κυκλοφορία του εμβολίου της να έχει προκαλέσει ανησυχίες ότι μπορεί να θέσει σε κίνδυνο την επιστήμη και την ασφάλεια της δημόσιας υγείας στον βωμό του εθνικού κύρους. 

Το εμβόλιο για το οποίο το ρωσικό υπουργείο Υγείας έδωσε έγκριση προκειμένου να προχωρήσει η μαζική παραγωγή του, αναπτύχθηκε από το Ινστιτούτο Gamaleya της Μόσχας, μέσα σε λιγότερο από δύο μήνες δοκιμών σε ανθρώπους, όπως δήλωσε ο ίδιος ο Βλαντιμίρ Πούτιν την Τρίτη, ο οποίος μάλιστα πρόσθεσε ότι μία από τις κόρες του έχει ήδη εμβολιαστεί. 

Η Αντιπρόεδρος της Ρωσίας Τατιάνα Γκολίκοβα είπε πως το εμβόλιο θα χορηγηθεί στους εργαζομένους στον τομέα της υγείας από τον Σεπτέμβριο, ενώ θα είναι διαθέσιμο στο ευρύ κοινό από τον Ιανουάριο.

Η κίνηση αυτή ανοίγει το δρόμο για μαζικό εμβολιασμό, παρότι βρίσκονται ακόμη σε εξέλιξη τα τελικά στάδια των κλινικών δοκιμών για την ασφάλεια και την αποτελεσματικότητα του εν λόγω παρασκευάσματος.

Η ταχύτητα με την οποία κινείται η Ρωσία για την ανάπτυξη ενός εμβολίου κατά του Covid-19, είναι ενδεικτική της αποφασιστικότητάς της να κερδίσει τον παγκόσμιο αγώνα για ένα αποτελεσματικό προϊόν, αλλά έχει προκαλέσει ανησυχίες ότι μπορεί να θέσει το εθνικό γόητρο μπροστά από την επιστήμη και την ασφάλεια.

Πριν από μερικές ημέρες πάντως, ο ΠΟΥ είχε εκφράσει τις επιφυλάξεις του σχετικά με την αποτελεσματικότητα του ρωσικού εμβολίου. «Ορισμένες φορές, μεμονωμένοι ερευνητές ισχυρίζονται πως ανακάλυψαν κάτι, το οποίο, φυσικά, ως γεγονός, είναι εξαιρετική είδηση», είχε αναφέρει ο εκπρόσωπος του ΠΟΥ, Κριστιάν Λιντμέγερ, τονίζοντας ωστόσο: «Αλλά μεταξύ της ανακάλυψης και της ένδειξης πως ενδεχομένως να υπάρχει ένα εμβόλιο που λειτουργεί και πέρασε όλα τα στάδια, υπάρχει μεγάλη διαφορά».

Η Ρωσία κατέγραψε σήμερα άλλα 4.945 κρούσματα του νέου κορονοϊού, ανεβάζοντας τον συνολικό αριθμό τους σε 897.599 –ο τέταρτος υψηλότερος αριθμός περιστατικών στον κόσμο. Ο επίσημος αριθμός των νεκρών αυξήθηκε σε 15.131, αφού οι αρχές ανακοίνωσαν ότι 130 άνθρωποι έχασαν τη ζωή τους το τελευταίο 24ωρο.

 

Loader