Ψυχολόγοι εξηγούν γιατί έπαθε όλος ο κόσμος εμμονή με το Squid Game

Ψυχολόγοι εξηγούν γιατί έπαθε όλος ο κόσμος εμμονή με το Squid Game

Το Squid Game έγινε αμέσως viral και είναι κι επίσημα η πιο δημοφιλής σειρά στην ιστορία του Netflix. Γιατι, όμως, έπαθαν όλοι εμμονή με το Squid Game; Οι ψυχολόγοι εξηγούν!

Αν καθίσει κανείς και το καλοσκεφτεί πρόκειται για μια σειρά αποτρόπαια βίαιη και συναισθηματικά τιμωρητική. Παράλληλα, όμως, περιλαμβάνει μερικές πολύ καλές ερμηνείες, στολές που είναι εύκολα αναγνωρίσιμες και διαβολικές ανατροπές στην πλοκή.

Και πάλι, όμως, δεν μπορούμε να δικαιολογήσουμε απόλυτα στο μυαλό μας γιατί έχουμε πάθει όλοι τόση εμμονή με μια σειρά που θέτει στο επίκεντρό της τον βασανισμό των ανθρώπων και την τιμωρία τους με θάνατο εάν δεν τα καταφέρουν σ’ ένα παιχνίδι.

Μιλώντας για ένα δράμα εμπνευσμένο από την ιστορία και την πολιτική της Νότιας Κορέας, το Squid Game ακολουθεί τον Seong Gi-hun και 455 άλλους συμμετέχοντες που αντιμετωπίζουν σοβαρές οικονομικές δυσκολίες να μεταφέρονται σε ένα νησί για να παίξουν έξι γύρους βασικών παιδικών παιχνιδιών. Εάν επιβιώσουν, κερδίζουν 45,6 δισεκατομμύρια γουόν. Αν χάσουν, πεθαίνουν με τρομακτικούς και απάνθρωπους τρόπους -όλα αυτά ενώ μια ομάδα δισεκατομμυριούχων τους παρατηρούν ατάραχοι και στοιχηματίζουν. Αυτό είναι ένα σαφές σχόλιο για το πόσο συντριπτική είναι η οικονομική ανισότητα στον κόσμο. Ιδιαίτερα με φόντο τους τελευταίους 18 μήνες της πανδημίας, «οι άνθρωποι μπορούν να ταυτιστούν με την αίσθηση ότι δεν είναι η κυρίαρχη τάξη, αλλά το αουτσάιντερ ή οι υποβαθμισμένοι», λέει ο ψυχίατρος Dr. Eric Bender στο Bustle.

Η απελπισία, πράγματι, είναι αυτό που ωθεί τους συμμετέχοντες του Squid Game να αγωνιστούν. Παρόλο που τους δίνεται η επιλογή να εγκαταλείψουν το παιχνίδι στην αρχή, όλοι τελικά επιστρέφουν, συνειδητοποιώντας ότι η απόρριψη στον πραγματικό κόσμο χωρίς βιώσιμο τρόπο για να ξεφύγουν από τη φτώχεια είναι πιθανώς χειρότερη από το να διακινδυνεύσουν να πεθάνουν για κάτι που μπορεί να τους αλλάξει τη ζωή.

Επιπλέον, όπως εξηγούν οι ειδικοί, η αντίθεση της αθωότητας των παιδικών παιχνιδιών με το πώς χρησιμοποιούνται στο Παιχνίδι του Καλαμαριού, προσθέτει μια έξτρα “γοητεία” στη σειρά.

Για τους ψυχολόγους, όμως, υπάρχουν και μερικοί ακόμα λόγοι για τους οποίους το Squid Game εξιτάρει τόσο πολύ τον κόσμο.

  • Ενώ προβάλλεται η ωμή πραγματικότητα του πώς οι άνθρωποι μπορεί να κάνουν τα πάντα στον βωμό των χρημάτων, τελικά ασκείται και μια κριτική στην καπιταλιστική κοινωνία.

  • Η ταύτιση με τους διαγωνιζόμενους.

  • Αλλά και η παράλληλη ταύτιση με τους πλούσιους, γιατί κατά μια έννοια κι εμείς απλά παρακολουθούμε από την ασφάλεια του καναπέ τους τα βάναυσα παιχνίδια. Αυτή η εναλλαγή στην ταύτιση που νιώθουμε μας κρατάει ζωντανό το ενδιαφέρον.

  • Η σειρά διαδραματίζεται στη Νότια Κορέα και γι’ αυτό έχουμε την ψευδαίσθηση ότι είναι κάπου πολύ μακριά μας. Άρα, μπορούμε να παρακολουθήσουμε τη σειρά χωρίς να νιώθουμε ότι αυτό μπορεί να συμβαίνει και δίπλα μας.

Πηγή 

Loader