Ρεκόρ κρουσμάτων κορονοϊού 

Ρεκόρ κρουσμάτων κορονοϊού 

Μέσα σε μια βδομάδα

Πάνω από 300 εκατ. κρούσματα και σχεδόν 5,5 εκατ. νεκροί από την αρχή της πανδημίας.

Ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας ανακοίνωσε την Πέμπτη ότι καταγράφηκε ρεκόρ 9,5 εκατομμυρίων κρουσμάτων κορονοϊού την περασμένη εβδομάδα, καθώς η παραλλαγή Ομικρον σάρωσε τον πλανήτη. Αυτός είναι ο μεγαλύτερος αριθμός εβδομαδιαίων κρουσμάτων Covid παγκοσμίως από την αρχή της πανδημίας.

Πρόκειται για αύξηση 71% από την αμέσως προηγούμενη εβδομάδα με την υπηρεσία υγείας του ΟΗΕ να κάνει λόγο για «τσουνάμι». Ωστόσο, ο αριθμός των εβδομαδιαίων καταγεγραμμένων θανάτων μειώθηκε.

Μάλιστα, ο επικεφαλής του ΠΟΥ, Τέντρος Αντανόμ Γκεμπρεγέσους, είπε ότι ο αριθμός αυτός είναι σίγουρα υποεκτιμημένος, λόγω των εμποδίων στα τεστ κατά τη διάρκεια της εορταστικής περιόδου.

Στην εβδομαδιαία έκθεσή του για την πανδημία, ο ΠΟΥ ανέφερε ότι ο εβδομαδιαίος αριθμός ανήλθε σε 9.520.488 νέα κρούσματα - με 41.178 θανάτους, σε σύγκριση με 44.680 την προηγούμενη εβδομάδα.

Οποιαδήποτε αύξηση των νοσηλειών ή των θανάτων στον απόηχο της τελευταίας αύξησης των κρουσμάτων αναμένεται να κάνει την εμφάνισή της σε περίπου δύο εβδομάδες, εκτιμούν οι ειδικοί.

«Στην πραγματικότητα, το τσουνάμι των κρουσμάτων είναι τόσο τεράστιο και γρήγορο που κατακλύζει τα συστήματα υγείας σε όλο τον κόσμο», είπε ο επικεφαλής του ΠΟΥ.

Οι αυξήσεις στον αριθμό των κρουσμάτων την περασμένη εβδομάδα διέφεραν από μέρος σε μέρος. Για παράδειγμα, διπλασιάστηκαν στην περιοχή της Αμερικής αλλά αυξήθηκαν μόνο κατά 7% στην Αφρική.

300 εκατ. κρούσματα και 5,5 εκατ. νεκροί

Τα κρούσματα που έχουν επιβεβαιωθεί σε παγκόσμια κλίμακα ξεπέρασαν τα 300 εκατομμύρια την Πέμπτη, σύμφωνα με τα δεδομένα που συγκεντρώνει το πανεπιστήμιο Τζονς Χόπκινς, ενώ οι θάνατοι εξαιτίας επιπλοκών της COVID-19 έχουν φθάσει τους 5.472.263.

Οι ΗΠΑ, όπου έχουν καταγραφεί 58.449.898 μολύνσεις από τον κορονοϊό και έχουν χαθεί 833.957ζωές, παραμένουν η χώρα που υφίσταται το βαρύτερο χτύπημα από την πανδημία. Οι αριθμοί που καταγράφουν αντιπροσωπεύουν πάνω από το 19% των κρουσμάτων και πάνω από το 15% των θανάτων σε παγκόσμια κλίμακα.

Ο αριθμός των κρουσμάτων σε όλο τον κόσμο ξεπέρασε τα 100 εκατομμύρια την 26η Ιανουαρίου 2021 ενώ έφθασε τα 200 εκατομμύρια την 4η Αυγούστου.

Πηγή

Loader