Σαν σήμερα, το 1983, ιδρύεται η «Τουρκική Δημοκρατία της Βορείου Κύπρου»

Σαν σήμερα, το 1983, ιδρύεται η «Τουρκική Δημοκρατία της Βορείου Κύπρου»

Το συνωμοτικό δείπνο του Ραούφ Ντεκτάς όπου ανακοίνωσε την ίδρυση της

«Το κράτος μας είναι το δώρο της αντίστασής μας»

Η απόφαση αυτή για «ίδρυση» παράνομου κράτους δεν ήρθε ουρανοκατέβατη. Ήταν ένας από τους μεγαλύτερους στόχους του Τουρκοκύπριου ηγέτη. Τη νύχτα της 14ης Νοεμβρίου διοργάνωσε ένα συνωμοτικό δείπνο για να ανακοινώσει στους «βουλευτές» του, πώς πλέον θα ανακήρυττε το δικό του «κράτος», αφού προηγουμένως ενίσχυσε τα στρατιωτικά φυλάκια κατά μήκος της πράσινης γραμμής, απέκοψε κάθε τηλεφωνική επικοινωνία του ελεύθερου τμήματος με το κατεχόμενο.

Βέβαια, οι διαδικασίες δεν ακολούθησαν καμία «δημοκρατική» οδό, αφού χαρακτηριστικές ήταν οι «ευγενικές» απειλές του Ντενκτάς: «τα κόμματα που θα πουν ‘όχι’ στη γέννηση του κράτους, φυσιολογικά δεν θα μπορούν να βρίσκονται στη νέα βουλή. Χάρη στον Θεό τώρα έχω το κράτος μου, έχω τη χώρα μου, έχω τον λαό μου», ήταν τα λόγια του.

Η πράξη του Ντενκτάς προκάλεσε αντιδράσεις σε όλο τον κόσμο.

Το θορυβημένο Συμβούλιο Ασφαλείας του Ο.Η.Ε. καταδίκασε την παράνομη πράξη του Ντενκτάς και της Άγκυρας με 13 ψήφους υπέρ, μία αποχή και μία εναντίον. Και βέβαια, τίποτα δεν εμπόδισε τον Τουρκοκύπριο ηγέτη του ψευδοκράτους να επαναλάβει στις 17 Νοεμβρίου ενώπιον του Συμβουλίου Ασφαλείας: «Χάρη στον Θεό τώρα έχω το κράτος μου, έχω τη χώρα μου, έχω τον λαό μου».

Διάβασε ολόκληρη τη σχετική ανάρτηση στον Κυπριακό Χρονογράφο

Loader