Σαν σήμερα γεννιέται ο μεγάλος ποιητής Νίκος Καββαδίας

Σαν σήμερα γεννιέται ο μεγάλος ποιητής Νίκος Καββαδίας

Δείτε βίντεο με σπάνια συνέντευξη του ποιητή στην Κύπρο

Το 1910 έρχεται στη ζωή ο Έλληνας ποιητής, Νίκος Καββαδίας, στο Νίκολσκ Ουσουρίσκι μια επαρχιακή πόλη της περιοχής του Βλαδιβοστόκ στη Ρωσία, από γονείς Κεφαλονίτες.

Κατά το ξέσπασμα του Α’ Παγκοσμίου Πολέμου, η οικογένειά του μεταφέρεται στην Ελλάδα και συγκεκριμένα στην Κεφαλονιά. 

Το 1933, η οικογένεια μετακομίζει από τον Πειραιά στην Αθήνα. Το σπίτι του γίνεται τόπος συγκέντρωσης λογοτεχνών, ζωγράφων και ποιητών. Ο Καββαδίας την εποχή εκείνη περιγράφεται ως ένας λιγομίλητος απλός άνθρωπος, ατημέλητος, χαριτωμένος, εγκάρδιος, με ανεξάντλητο χιούμορ, αγαπητός στους πάντες.

 Τον Ιούνιο του 1933 κυκλοφορεί η πρώτη του ποιητική συλλογή με τίτλο Μαραμπού. Από τη δεκαετία του 40 και μετά λαμβάνει πολύ συχνα μέρος σε πολέμους και επισκέπτεται πολεμικά τοπία. Κατά τη διάρκεια της κατοχής γίνεται μέλος του ΕΑΜ και του ΚΚΕ, αλλά και την εταιρεία Ελλήνων Λογοτεχνών. Στη συνέχεια, ταξιδεύει αρκετά με μικρά διαλείμματα και βιώνει θανάτους αγαπημένων του προσώπων.

Ο Νίκος Καββαδίας, αν και είναι πλέον ένας αναγνωρισμένος και καταξιωμένος ποιητής και πεζογράφος, ο ίδιος ποτέ δεν θεώρησε τον εαυτό του ως τέτοιο και αυτοπροσδιοριζόταν ως ναυτικός. Η ιδιότητά του είναι έκδηλη στα γραπτά και στα ποιήματά του, αφού είναι εμπλουτισμένα με τις ταξιδιωτικές του εντυπώσεις, αλλά και το ναυτικό λεξικό που συχνά χρησιμοποιεί, δημιουργώντας με αυτό τον τρόπο ένα μοναδικό χαρακτηριστικό και σημείο κατατεθέν στην ποίησή του. 

Σημαντικά ποιητικά του έργα είναι το “Μαραμπού”, το “Πούσι” και το “Τραβέρσο”.

Η μεγάλη αναγνώριση του έργου του Ν. Καββαδία ήρθε μετά το θάνατο του. Τα ποιήματά του επίσης εμπλούτισαν την ελληνική εναλλακτική σκηνή αφού τα μελοποίησαν καλλιτέχνες όπως ο Γιάννης Σπανός,ο Θάνος Μικρούτσικος, οι αδελφοί Κατσιμίχα και ο Ζερβουδάκης.

Το 1975, στην Αθήνα, στην κλινική «Άγιοι Απόστολοι», αφήνει την τελευταία του πνοή ύστερα από εγκεφαλικό επεισόδιο. Κηδεύτηκε στο Α΄ Νεκροταφείο Αθηνών, παρουσία πολλών ανθρώπων των γραμμάτων και της τέχνης.

O ποιητής παραχώρησε συνέντευξη σε δημοσιογράφο του ΡΙΚ στο κατάστρωμα πλοίου. Η ημερομηνία είναι ενδεικτική. Η πραγματική ημερομηνία είναι άγνωστη. Δείτε το βίντεο εδώ.

Πηγή κεντρικής φωτογραφίας

χειρόγραφο

Χειρόγραφο

Loader