Σε συναγερμό η Ευρώπη: Ποιες χώρες σκέφτονται lockdown

Σε συναγερμό η Ευρώπη: Ποιες χώρες σκέφτονται lockdown

Τη στρατηγική των Αυστριακών ακολουθούν και οι Γερμανοί, επιβάλλοντας νέα lockdown στους ανεμβολίαστους - Αυξημένα τα κρούσματα στις χώρες με σχετικά χαμηλό ποσοστό εμβολιασμού - Ξεκινούν τα προγράμματα τρίτης δόσης σε Γαλλία και Βρετανία

Τη στάση τους εναντίον των ανεμβολίαστων πολιτών σκληραίνουν οι Ευρωπαίοι ηγέτες, απομονώνοντάς τους από τα κοινά, τη στιγμή που υπάρχει επιβράδυνση του εμβολιασμού στην ήπειρο και ο αριθμός των κρουσμάτων ανεβαίνει. 

Η Γερμανία ενδέχεται να είναι η επόμενη χώρα η οποία θα θέσει αυστηρότερους κανόνες κατά των ανεμβολίαστων. Η νέα νομοθετική πρόταση θα κάνει απαραίτητη την προσκόμιση δελτίων εμβολιασμού ή αρνητικού τεστ για τη χρήση των ΜΜΜ. Σύμφωνα, μάλιστα, με πρόσφατες δηλώσεις του Robert Habeck του Κόμματος των Πρασίνων στο πρακτορείο ειδήσεων ARD, τα νέα μέτρα αποτελούν lockdown για τους ανεμβολίαστους. 

Η νέα νομοθεσία αποτελεί από κοινού απόφαση των SPD, FDP και Πρασίνων οι οποίοι βρίσκονται προ της δημιουργίας κυβέρνησης συμμαχίας. Η προσπάθεια λαμβάνει χώρα τη στιγμή που τα κρούσματα στη χώρα αυξάνονται, ενώ η άρνηση μεγάλης μερίδας των πολιτών προς τον εμβολιασμό αυξάνεται. Περίπου τα 2/3 των Γερμανών έχουν εμβολιαστεί, κάτι που αποτελεί χαμηλό ποσοστό σε σχέση με τις υπόλοιπες δυτικοευρωπαϊκές χώρες, οδηγώντας τους πολιτικούς στο να σκληρύνουν τόσο τη ρητορική όσο και τη στάση τους στο πρόβλημα.

Αυξημένα κρούσματα

Όπως προαναφέραμε, τα κρούσματα έχουν επιδείξει κατακόρυφη αύξηση, με το μέσο όρο να κυμαίνεται σε 40.000 νέα κρούσματα την ημέρα, το μεγαλύτερο ποσοστό από την αρχή της πανδημίας και διπλάσιο ποσοστό σε σχέση με τις αρχές Νοεμβρίου.

Τα νέα μέτρα τέθηκαν σε ισχύ την περασμένη Δευτέρα στο Βερολίνο. Για την είσοδο σε μπαρ και εστιατόρια χρειάζεται δελτίο εμβολιασμού ή απόδειξη πρόσφατης ανάρρωσης από τον κορωνοϊό. Παρ’ όλες τις προσπάθειες οι πληγείσες περιοχές είναι αυτές του γερμανικού νότου οι οποίες -όπως ήταν αναμενόμενο- έχουν και μεγαλύτερο ποσοστό ανεμβολίαστων πολιτών.

Εάν τα νέα μέτρα υπερψηφιστούν, θα φέρουν τη Γερμανία ένα βήμα πιο κοντά με τη γειτονική Αυστρία η οποία έχει θέσει ήδη lockdown στους ανεμβολίαστους, απαγορεύοντάς τους την κυκλοφορία εκτός από συγκεκριμένους και ελάχιστους, σοβαρούς λόγους. Tην ευθύνη για τους ελέγχους έχει η αυστριακή αστυνομία.

Όσο για το νέο Καγκελάριο της χώρας Alexander Schallenberg, έβαλλε κατά των ανεμβολίαστων, υπογραμμίζοντας πως «τα ποσοστά εμβολιασμού είναι αισχρώς χαμηλά. Οι ανεμβολίαστοι θα αναγκαστούν να περάσουν ό,τι περάσαμε οι υπόλοιπο το 2020 με τα lockdown». Η κατάσταση στην Αυστρία είναι επίσης άσχημη, λόγω της επιβράδυνσης των εμβολιαστικών προγραμμάτων. Αντιθέτως, στις χώρες με υψηλά ποσοστά εμβολιασμού όπως Πορτογαλία και Ισπανία, τα πράγματα είναι πολύ καλύτερα. 

Βρετανία και τρίτη δόση

Άλλες ευρωπαϊκές χώρες υιοθετούν νέα μέτρα για την αύξηση των ποσοστών εμβολιασμένων. Την περασμένη Δευτέρα, ο πρωθυπουργός της χώρας Mπόρις Τζόνσον έδωσε ενδείξεις πως θα χρειαστεί μια τρίτη δόση booster για να θεωρηθεί κανείς πλήρως εμβολιασμένος.

Η Γαλλία έχει ήδη αρχίσει την παροχή τρίτων δόσεων. Στην Ελλάδα, οι εργαζόμενοι στον δημόσιο τομέα υγείας προχώρησαν σε πορεία στην Αθήνα τη Δευτέρα. Οι υγειονομικοί ζητούν ισχυρή Δημόσια Υγεία, προσλήψεις μόνιμου προσωπικού, μονιμοποίηση του εκτάκτου προσωπικού, άρση αναστολών, ένταξη στα βαρέα και ανθυγιεινά, αύξηση μισθών και επίδομα. Η Ελλάδα έχει ξεπεράσει τα προηγούμενα ρεκόρ κρουσμάτων αρκετές φορές το Νοέμβριο, ενώ ο υποχρεωτικός εμβολιασμός για τους υγειονομικούς έχει δημιουργήσει ελλείψεις σε καίριες θέσεις στον τομέα υγείας.

Πηγή 

Loader