Σχολείο στην Αγγλία φροντίζει πρόβατα και προσφέρει “ξεπερασμένες” επαγγελματικές επιλογές

Σχολείο στην Αγγλία φροντίζει πρόβατα και προσφέρει “ξεπερασμένες” επαγγελματικές επιλογές

Υπάρχουν έφηβοι που χαίρονται που είναι μακριά από τα social media και βρίσκονται σε επαφή με τη φύση. “Μπορείς να αναπνεύσεις. Να είσαι ο εαυτός σου. Τα ζώα δε θα σε κρίνουν”

Οι μαθητές του γυμνασίου Woodchurch φροντίζουν πρόβατα, αλπακά, κατσίκες και γουρούνια, δίνοντάς τους μια πραγματική γεύση της αγροτικής ζωής. Είναι ήρεμοι, έχουν βρει το νόημα της ζωής και είναι σε άμεση επαφή με τη φύση.

Η αγροτική ζωή της εκτροφής προβάτων σπάνιας φυλής και η φροντίδα των αλπακά είναι πολύ μακριά για πολλούς εφήβους της πόλης. Ωστόσο, ένα βρετανικό σχολείο κοντά στο Λίβερπουλ άνοιξε μια πληθώρα θέσεων εργασίας στη γεωργία και τα οφέλη της φύσης για τους μαθητές του, ιδρύοντας τη δική του φάρμα.

Το αγρόκτημα του γυμνασίου Woodchurch άνοιξε πριν από 13 χρόνια, και έγινε ένα καταφύγιο που καλλιεργεί την ψυχική υγεία και την αυτοπεποίθηση των μαθητών του με ένα ιδιαίτερο τρόπο. 

Με έδρα την πόλη Μπίρκενχεντ, η οποία βρίσκεται απέναντι από το Λίβερπουλ κοντά από τον ποταμό Μέρσεϋ, το σχολείο περιλαμβάνει γαλακτοπαραγωγούς και κτηνιάτρους μεταξύ των πρώην μαθητών του και ορισμένοι από αυτούς λένε ότι η φάρμα του σχολείου είναι ο λόγος που βρήκαν το νόημα στη ζωή.

Αναλογιζόμενοι την κοινωνικοπολιτικη κατάσταση της Αγγλίας, η ικανότητα της φάρμας να εκθέτει τους μαθητές της σε ανθρώπους και επαγγέλματα μακριά από τις αστικές παγίδες του σχολείου είναι πιο σημαντική από ποτέ .

«Είναι πολύ σημαντικό [οι νέοι] να έχουν την ευκαιρία να επιτύχουν, να ευδοκιμήσουν, να δείξουν πραγματικά δεξιότητες», λέει η διευθύντρια Rebekah Phillips, προσθέτοντας ότι το έργο βοήθησε επίσης στην υποστήριξη της κοινωνικής και συναισθηματικής ανάπτυξης.

Κάθε χρόνο οι μαθητές διαγωνίζονται στα περίφημα σόου της κομητείας Royal Cheshire και Westmorland, επιδεικνύοντας δεξιότητες που απέκτησαν φροντίζοντας τα πρόβατα, τα αλπακά, τις κατσίκες, τα γουρούνια και τις κότες τους. Πολλοί έχουν κερδίσει και βραβεία και αναγνώριση από ειδικούς στον τομέα της γεωργίας.

«Οι αγροτικές και αγροτικές κοινότητες μας άνοιξαν την αγκαλιά τους», λέει η Linda Hackett, η διευθύντρια της φάρμας. Η δεκάχρονη μαθήτρια Ella-Rose Mitchinson, 14 ετών, βραβεύτηκε ως μαθήτρια της χρονιάς 2023 από το School Farms Network, ένα δίκτυο 140 σχολείων, πολλά σε αγροτικές κοινότητες. Για την ίδια, το αγρόκτημα αντιπροσωπεύει έναν ασφαλή χώρο, μακριά από τον κόσμο των social media και τις σκληρές συνθήκες της εφηβικής ζωής. «Με αφήνει να αναπνεύσω», λέει, προσθέτοντας ότι ονειρεύεται να γίνει κτηνιατρική νοσοκόμα.

Ο μαθητής Corey Gibson, 13 ετών, συμφωνεί. «Προσφέρει ένα χαρούμενο μέρος όπου μπορείτε να είστε ο εαυτός σας. Τα ζώα δεν θα κρίνουν».

Η πρώην μαθήτρια Sophie Tedesco, 27 ετών, εργάζεται τώρα ως γαλακτοπαραγωγός στο Shropshire, έχοντας δοκιμάσει για πρώτη φορά τη ζωή στη φάρμα στο σχολείο πριν το εγκαταλείψει το 2013.

«Μου άνοιξε τα μάτια στον αγροτικό κόσμο», λέει. «Ήταν εντελώς διαφορετικό από αυτό που είχαμε συνηθίσει, και μου άρεσε».

Η διευθύντρια Phillips λέει ότι άλλα σχολεία έχουν δείξει ενδιαφέρον για τη φάρμα, αλλά λυπάται για το γεγονός ότι δεν λαμβάνεται ποτέ υπόψη στο σύστημα ακαδημαϊκής αξιολόγησης της χώρας, παρά τον ευρύτερο αντίκτυπο στην κοινότητα. «Δεν είχαμε ποτέ ούτε ένα συμβάνι βανδαλισμού εδώ και 13 χρόνια», λέει ο Phillips. «Νομίζω ότι το χειρότερο περιστατικό που είχαμε ποτέ ήταν ο σάλος όταν ένα παιδί τάισε ένα πρόβατο πατατάκι».

Πηγή

Πηγή κεντρικής φωτογραφίας

Loader