Σπάνιες φωτογραφίες πουλιών με φτερά σαν ουράνιο τόξο

Σπάνιες φωτογραφίες πουλιών με φτερά σαν ουράνιο τόξο

Πώς ο φωτογράφος Άντριου Φούουζεκ Πέτερς κατάφερε να συλλάβει ένα γαλαζοπούλι καθώς μεταμορφωνόταν

Ένα λάθος οδήγησε έναν φωτογράφο να τραβήξει σπάνιες φωτογραφίες βρετανικών πουλιών που δείχνουν το φως να διαθλάται μέσα από τα φτερά τους δημιουργώντας ένα εφέ ουράνιου τόξου.

Ο Άντριου Φούουζεκ Πέτερς, φωτογράφος άγριας ζωής, δήλωσε ότι έμεινε «κατάπληκτος» από τις φωτογραφίες. Όπως σημείωσε, αφού φωτογράφισε για πρώτη φορά το πέταγμα ενός γαλάζιου τιτιβιού στον κήπο του στο Σροπσάιρ, πέρασε τις τελευταίες εβδομάδες κάνοντας μια συλλογή από άλλα πουλιά που τον επισκέπτονται, καταγράφοντάς τα κατά τη διάρκεια της πτήσης τους, την ώρα που ήταν περιτριγυρισμένα από χρώμα.

«Είναι τόσο όμορφα» ανέφερε εξηγώντας πως φωτογραφίζει τα πουλιά στον κήπο του την τελευταία δεκαετία, ενώ η καλύτερη εποχή για να τα απαθανατίσει είναι η χειμερινή τροφή. Όμως μία πρόσφατη φωτογραφία του, του τράβηξε την προσοχή. «Έστησα ένα ραβδί με κρυμμένους σπόρους και τα φωτογράφισα μέσα από το παράθυρο της κουζίνας. Το έκανα τα ξημερώματα μιας ημέρας του Δεκεμβρίου και ήταν ένα γαλαζοπούλι που απογειώθηκε.

Όταν όμως κοίταξα στο πίσω μέρος της φωτογραφικής μου μηχανής, δεν ήταν πια γαλαζοπούλι, τα φτερά του είχαν μετατραπεί σε ουράνια τόξα και έμεινα άναυδος» ανέφερε χαρακτηριστικά. «Δεν είχα ιδέα τι είχα κάνει και γιατί συνέβαινε, μέχρι τότε που το έψαξα και προφανώς έχει να κάνει με τη διάθλαση στα διάφορα στρώματα. Η "πράξη του μετασχηματισμού" μπορεί να συλληφθεί μόνο υπό ορισμένες συνθήκες. Το φως πρέπει να είναι υπό συγκεκριμένη γωνία, πρέπει να φωτογραφίζεις προς το φως, γιατί αν ήμουν στην άλλη πλευρά, τότε το μόνο που θα έπιανα θα ήταν το πρώτο φως του ήλιου στα πουλιά. Υπάρχουν κυριολεκτικά περίπου 15 λεπτά το πρωί που το φως είναι στη σωστή γωνία», συμπλήρωσε παράλληλα.

Με τη νέα αυτή «κατά λάθος» τεχνική του, φωτογραφίζει σε σχεδόν σκοτάδι χρησιμοποιώντας μια φωτογραφική μηχανή με εκπληκτική αυτόματη εστίαση και δυνατότητα λήψης σε χαμηλό φωτισμό. «Ζούμε σε μια κοιλάδα και καθώς το φως έρχεται πάνω από τον φράχτη, θα χτυπήσει το ραβδί και τα πουλιά ακριβώς στη σωστή γωνία. Έτσι, είναι η σύμπτωση των περιστάσεων. Το βρίσκω εξαιρετικό. Είναι εξαιρετικά δύσκολο», σημείωσε.  

«Είμαι ο πρώτος άνθρωπος στο Ηνωμένο Βασίλειο που το κάνει αυτό, νομίζω. Νομίζω ότι τα πουλιά του κήπου από μόνα τους είναι τόσο όμορφα, αλλά ένα γαλαζοπούλι είναι ένα γαλαζοπούλι και υπάρχουν πολλά από αυτά. Όμως ένα blue tit με ιριδίζοντα φτερά ουράνιου τόξου είναι ένα στο δισεκατομμύριο blue tit» ανέφερε επίσης. Παράλληλα αυτή την περίοδο ετοιμάζει ένα βιβλίο όπου καταγράφει την άγρια ζωή του κήπου, συμπεριλαμβανομένων των πουλιών, των αλεπούδων και των ασβών, το οποίο αναμένεται να εκδοθεί το 2025.

Εξομολογήθηκε ότι κατάφερε να τραβήξει περίπου 100 εικόνες κατά τη διάρκεια του προηγούμενου μήνα, αλλά το φως δεν ήταν πλέον σωστό για να αποτυπώσει την εμφάνιση του ουράνιου τόξου. «Προσπαθούσα να βρω τρόπο να συνεχίσω να το κάνω καθώς θα πηγαίνει προς τον Φεβρουάριο και τον Μάρτιο, αλλά αυτό προϋποθέτει να κάθομαι στον κήπο με τη φωτογραφική μηχανή μου στραμμένη προς τα πάνω και αυτό δεν αρέσει καθόλου στα πουλιά. Είχα την εμπειρία για ένα μήνα και είμαι ευχαριστημένος με αυτές τις λήψεις και ίσως το θεωρώ λίγο σαν πνευματικό δώρο - ίσως έτσι πρέπει να το βλέπουμε».

 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

A post shared by BBC News (@bbcnews)

 

πηγή κεντρικής φώτο 

Loader