Σπουδαία ανακάλυψη στα ανοιχτά της Κερύνειας

Σπουδαία ανακάλυψη στα ανοιχτά της Κερύνειας

Εντοπίστηκε στον βυθό της θάλασσας άγκυρα 3000 ετών

Ως η σημαντικότερη αρχαιολογική ανακάλυψη που έχει γίνει ποτέ στη βόρεια ακτή της Κύπρου χαρακτηρίζεται η άγκυρα που εντοπίστηκε στον βυθό, στα ανοιχτά της Κερύνειας.

Η ανακάλυψη πραγματοποιήθηκε στο πλαίσιο έρευνας του λεγόμενου Διεθνούς Πανεπιστημίου Κύπρου (UKÜ), με τη συμβολή της σχολής καταδύσεων Natulius και υπό την αιγίδα του Τμήματος Αρχαιοτήτων και Μουσείων, όπως μεταδίδει το Γραφείο Τύπου και Πληροφοριών.

Μετά λοιπόν από πληροφορίες, ομάδες δυτών που πραγματοποιούσαν καταδύσεις στην βόρεια ακτή της Κύπρου ανακάλυψαν στον βυθό τη σπάνια άγκυρα πάνω στην οποία διακρίνονται αιγυπτιακά ιερογλυφικά, η οποία εκτιμάται ότι μπορεί να είναι και 3000 χρόνων. 

Δείτε βίντεο:

Η άγκυρα μεταφέρθηκε στο εργαστήριο συντήρησης του Tμήματος Aρχαιοτήτων και Mουσείων που λειτουργεί στη βόρεια πλευρά της Λευκωσίας και επικεφαλής της ομάδας είναι η αναπληρώτρια καθηγήτρια του «UKÜ» Δρ. Μουγκέ Σεβκέτογλου.

Η Σεβκέτογλου δήλωσε ότι υπάρχουν πολύ σοβαρές ενδείξεις ότι η άγκυρα αυτή ανήκε σε αιγυπτιακό πλοίο και είναι η πρώτη πέτρινη άγκυρα που βρέθηκε στη Μεσόγειο μέχρι σήμερα με τόσο πυκνές επιγραφές. Είπε επίσης ότι θα μπορούσε να είχε χρησιμοποιηθεί προηγουμένως ως ταφόπλακα ή μέρος θρησκευτικής τελετής κι ότι μετατράπηκε σε άγκυρα για δεύτερη χρήση, μια πρακτική που χαρακτηρίζεται ως συνηθισμένη για την περίοδο εκείνη.   

Απαραίτητες κρίνονται μελέτες για την ανάγνωση των ιερογλυφικών, με την αρχαιολόγο να σημειώνει ότι θα γίνουν γνωστά περισσότερα ευρήματα τόσο μέσω επιστημονικών δημοσιεύσεων όσο και μέσω επιστημονικών συνεδρίων. Η ίδια είπε ότι οι πληροφορίες που κοινοποιούνται στο κοινό είναι σημαντικές «για την ευαισθητοποίηση σε σχέση με την αρχαιολογία και την πολιτιστική κληρονομιά». 

Loader