Α Summer Place: Η ταινία που γυρίστηκε στη Λεμεσό και ξεχωρίζει στα διεθνή φεστιβάλ

Α Summer Place: Η ταινία που γυρίστηκε στη Λεμεσό και ξεχωρίζει στα διεθνή φεστιβάλ

«Η ελεγεία μίας πόλης που κάποτε υπήρξε»

«Στην πόλη που φιλοξενεί τους ολιγάρχες του πλανήτη, το καλοκαίρι δεν τελειώνει ποτέ»

Μεγάλη απήχηση ανάμεσα σε διεθνή φεστιβάλ κινηματογράφου και θερμό ενδιαφέρον από το σινεφίλ κοινό απολαμβάνει στους λίγους μόνο μήνες που άρχισε το μεταφορικό όσο και κυριολεκτικό της ταξίδι, η νέα μικρού μήκους ταινία της Αλεξάνδρας Ματθαίου A Summer Place, η οποία γυρίστηκε -και όχι συμπτωματικά- πριν από δύο χρόνια στην πόλη της Λεμεσού, από την οποία η δημιουργός έλκει την καταγωγή της.

fafafafaf

Σύνοψη

Στην πόλη που φιλοξενεί τους ολιγάρχες του πλανήτη, το καλοκαίρι δεν τελειώνει ποτέ. Μέσα στο ασφυκτικό της τοπίο, η Τίνα αποφασίζει να εγκαταλείψει τα πάντα την ημέρα των γενεθλίων της. Μια απροσδόκητη συνάντηση θα της αλλάξει τη ζωή.

fafafaf

«Μέσα στο σύμπαν του “A Summer Place”, η Τίνα έγινε η αφορμή να διηγηθώ όχι μόνο τη δική της ιστορία, αλλά και να καταγράψω - στο βαθμό που μπορώ στο εδώ και στο τώρα - τη μετεξέλιξη της πόλης στην οποία γεννήθηκα και μεγάλωσα ωστόσο δεν αναγνωρίζω πια. Η ταινία είναι λοιπόν μια ανορθόδοξη ιστορία αγάπης αλλά και συγχρόνως, η ελεγεία μιας πόλης που κάποτε υπήρξε», ανέφερε πρόσφατα στο FLIX η βραβευμένη πια δημιουργός και σκηνοθέτιδα της ταινίας, Αλεξάνδρα Ματθαίου.

Υπενθυμίζεται πως στο πρόσφατο Διεθνές Φεστιβάλ Ταινιών Μικρού Μήκους στη Δράμα η τρίτη μικρού μήκους ταινία της Αλεξάνδρας Ματθαίου κατόρθωσε να αποσπάσει το Βραβείο Καλύτερου Γυναικείου Ρόλου καθώς και το ιδιαιτέρως τιμητικό Best Queer Award.

Σύμφωνα με το σκεπτικό των βραβεύσεων, η Αλεξάνδρα Ματθαίου έλαβε το Βραβείο Drama Queer που συνοδεύεται από χρηματικό έπαθλο €2000, μία προσφορά του ONASSIS CULTURE, επειδή «θύμισε στην επιτροπή ότι ανεξάρτητα από τα όρια που τίθενται, η ουσία βρίσκεται στη συντροφικότητα και στην αποδοχή του διαφορετικού, αφού κάθε σχέση μπορεί να βρει τον τόπο της».

Επιπρόσθετα, η Μαίρη Μηνά που πρωταγωνιστεί στην ταινία έλαβε την Τιμητική Διάκριση Καλύτερης Γυναικείας Ερμηνείας «για την εκφραστική της δυναμική και την ικανότητά της να αποδώσει πειστικά και με τη μεγαλύτερη υποκριτική λιτότητα τη συναισθηματική διαδρομή της ηρωίδας, από τη συνθήκη της κατάθλιψης στην ελπίδα και στον έρωτα». 

Να επισημανθεί πως σε περίοδο λιγότερη από ένα χρόνο, το Α Summer Place έχει επιπλέον τιμηθεί με το φανταστικό βραβείο κοινού στο διεθνές φεστιβάλ του Σάο Πάολο στη Βραζιλία ενώ έχει προβληθεί και στο περίφημο Palm Springs Film Festival στην Καλιφόρνια των ΗΠΑ!

Ταυτόχρονα, έχει προβληθεί στο Tampere Film Festival στη Φινλανδία, στο Festival Regard στον Καναδά καθώς και στο Odense International Film Festival στη Δανία.

H Αλεξάνδρα Ματθαίου είναι σκηνοθέτης και σεναριογράφος. Σπούδασε Νομική στο King's College London στο οποίο ολοκλήρωσε και τις μεταπτυχιακές της σπουδές, και στη συνέχεια αποφοίτησε από το UCL με μεταπτυχιακό στον Κινηματογράφο (MA in Film Studies).

Έχει γράψει και σκηνοθετήσει άλλες δύο ταινίες μικρού μήκους καθώς και ένα ντοκιμαντέρ.

Εργάστηκε για χρόνια στο Λονδίνο ως Script Reader σε εταιρείες παραγωγής και διανομής, και πιο πρόσφατα, ως Programming Coordinator για το τηλεοπτικό δίκτυο The Discovery Channel.

Στο 24ο Φεστιβάλ Κινηματογράφου του Σαράγεβο, συμμετείχε στο τμήμα του Talents Sarajevo.

Η ταίνία Α Summer Place είναι μία συμπαραγωγή της This Is The Girl και Out Of Focus Films με τις Digital Tree, La Cellule Productions και με την υποστήριξη των Πολιτιστικών Υπηρεσιών του Υπουργείου Παιδείας και Πολιτισμού Κύπρου.

Σενάριο & Σκηνοθεσία: Αλεξάνδρα Ματθαίου

Παραγωγός: Σάββας Σταύρου

Ηθοποιοί: Μαίρη Μηνά, Aurora Marion, Natalija Janičkina, Mohammed Awwad, Γιάννης Κόκκινος, Μάριος Ιωάννου

Executive Producers: Θεόδωρος Μίντλετον, Μάριος Πετρόνδας, Σταμάτης Αθανάσουλας, Μιχάλης Παυλίδης |

Associate Producer: Κυβέλη Short

Διεύθυνση Φωτογραφίας: Γιώργος Ραχματούλιν | Μοντάζ: Λίβια Νερουτσοπούλου

Μουσική: Nick Athens

Production Designer: Ανδρέας Αντωνίου

Ενδυματολόγος: Κατερίνα Ττάκκα

Μακιγιάζ: Ελένη Βαβανού

Ηχος: Χρήστος Κυριακούλλης

Σχεδιασμός Ήχου: Βάλια Τσέρου

Color Grading: Αγγελος Μάντζιος

Υποτιτλισμός: Abfab Productions | Διεθνείς Πωλήσεις: Shortcuts

Η ταινία θα προβληθεί σε παγκύπρια πρώτη τον Οκτώβριο στο Διεθνές Φεστιβάλ Ταινιών Μικρού Μήκους Κύπρου, στο Θεάτρο Ριάλτο

 

Loader