Συγγραφέας παραδέχθηκε ότι το ChatGPT έγραψε το 5% του βραβευμένου βιβλίου της
Αντιδράσεις στα social media
Η 33χρονη συγγραφέας τιμήθηκε χθες με το Akutagawa- ένα εκ των κορυφαίων ιαπωνικών λογοτεχνικών βραβείων- για το τελευταίο μυθιστόρημά της, με τίτλο «Tokyo-to Dojo-to» (Ο Συμπονετικός Πύργος του Τόκιο). Το βιβλίο ήταν «τέτοιου βαθμού τελειότητας που είναι δύσκολο να βρει κανείς ελαττώματα», σύμφωνα με την επιτροπή.
Όμως, κατά τη διάρκεια της τελετής απονομής, η Ρίε Κουντάν αποκάλυψε ότι «χρησιμοποίησε τις δυνατότητες της τεχνητής νοημοσύνης για να γράψει το βιβλίο αυτό», εξηγώντας ότι «περίπου το 5%» του μυθιστορήματος αποτελείται από φράσεις που δημιουργήθηκαν από την τεχνητή νοημοσύνη και παραθέτονται κατά λέξη.
Μάλιστα, η συγγραφέας δήλωσε ότι συχνά συνδιαλέγεται με την τεχνητή νοημοσύνη και πως της εμπιστεύεται σκέψεις για τις οποίες «δεν μπορεί να μιλήσει σε κανέναν άλλον». Οι απαντήσεις του ChatGPT αποτέλεσαν έμπνευση για ορισμένους διαλόγους του μυθιστορήματος, συμπλήρωσε η Κουντάν.
Η τεχνητή νοημοσύνη είναι το κεντρικό θέμα του νέου βιβλίου της Κουντάν. Εκτυλίσσεται σε ένα φουτουριστικό Τόκιο, με θέμα έναν πύργο- φυλακή, που κατασκεύασε μια αρχιτέκτονας η οποία αισθάνεται άβολα μέσα σε μια υπερβολικά ανεκτική κοινωνία.
Αρκετοί σχολίασαν στα social media τα όσα δήλωσε η συγγραφέας. Οι γνώμες διίστανται και κάποιοι θεωρούν ηθικά αμφισβητήσιμη την προσέγγισή της.
«Άρα, έγραψε ένα βιβλίο χρησιμοποιώντας επιδέξια την τεχνητή νοημοσύνη... Αυτό είναι ταλέντο;», αναρωτήθηκε κάποιος. Άλλοι χαιρέτισαν την ευφυΐα της και τις προσπάθειες που κατέβαλε κατά τον διάλογό της με την τεχνητή νοημοσύνη.
Αρκετοί συγγραφείς έχουν προσφύγει στη δικαιοσύνη κατά της OpenAI, που δημιούργησε το ChatGPT, μεταξύ των οποίων ο Τζορτζ Ρ.Ρ. Μάρτιν κάνοντας λόγο για καταπάτηση των πνευματικών τους δικαιωμάτων.
Με πληροφορίες από ΑΠΕ-ΜΠΕ-AFP