Σύγχρονη ιαπωνική χαρακτική στο Δημοτικό Μουσείο Χαρακτικής Χαμπή

Σύγχρονη ιαπωνική χαρακτική στο Δημοτικό Μουσείο Χαρακτικής Χαμπή

Εγκαίνια την Παρασκευή 27 Μαΐου

Εγκαίνια της νέας περιοδική έκθεσης στο Δημοτικό Μουσείο Χαρακτικής Χαμπή σε συνεργασία με την Πρεσβεία της Ιαπωνίας στην Κύπρο. Τα εγκαίνια θα τελέσει η Πρέσβειρα της Ιαπωνίας Izumi Seki την Παρασκευή 27 Μαΐου στις 19:30

Με ένα τίτλο που παραπέμπει στην πλούσια παράδοση της Ιαπωνικής Χαρακτικής, και συγκεκριμένα στo περίφημο είδος Ukiyo-e, που απεικόνιζε τον εφήμερο και φευγαλέο «επιπλέοντα κόσμο», η περιοδική έκθεση σύγχρονης Ιαπωνικής Χαρακτικής στο Δημοτικό Μουσείο Χαρακτικής Χαμπή στη Λευκωσία επιχειρεί να ανοίξει ένα ορίζοντα  «Πέρα από τον επιπλέοντα κόσμο», φιλοξενώντας δεκατρείς σύγχρονους Ιάπωνες Χαράκτες. Η έκθεση περιλαμβάνει επίσης την προβολή video της ανθολογίας ταινιών animation με τίτλο Τokyo Loop, στην οποία συμμετέχουν δεκαέξι Ιάπωνες σύγχρονοι καλλιτέχνες. 

3

Η Ιαπωνική Χαρακτική έχει βαθιά και πλούσια ιστορία που αρχίζει από τα θρησκευτικά χαρακτικά του 13ου αιώνα. Στις αρχές του 17ου αιώνα, όταν η Ιαπωνία μπαίνει στην περίοδο Edo, η παραγωγή χαρακτικών αλλάζει ριζικά. Οι καλλιτέχνες απεικονίζουν το “ukiyo”, δηλαδή τον «επιπλέοντα κόσμο». Η λέξη είναι φορτισμένη με τη βουδιστική έννοια ενός κόσμου χωρίς μονιμότητα και οι εικόνες αντικατοπτρίζουν την άστατη καθημερινή ζωή όπως εξελίσσεται μπροστά στα μάτια μας. Από τα πρώτα έργα Ukiyo-e (“e” σημαίνει “εικόνα”) του 17ου αιώνα, οι καλλιτέχνες αναπαριστούν τον πυρετώδη ρυθμό μιας κοινωνίας που αλλάζει και τείνει προς την ηδονιστική απόλαυση της εφήμερης και φευγαλέας καθημερινότητας. Οι ποικίλες θεματικές τους προέρχονται από την αστική ζωή, και περιλαμβάνουν σκηνές διασκέδασης, αθλητές του sumo, φημισμένους ηθοποιούς του παραδοσιακού θεάτρου Kabuki, τις όμορφες ιερόδουλες των «πράσινων σπιτιών» (οίκων ανοχής), καθώς και τα γνωστά bijinga (ζωγραφιές όμορφων γυναικών) και τα shunga (ερωτικές σκηνές). Η τεχνική των Ukiyo-e είναι η ξυλογραφία, και συγκεκριμένα η ειδική τεχνική Mokuhanga, που επέτρεπε τη φτηνή αναπαραγωγή και διάδοση των έργων. Στο τέλος του 19ου αιώνα τα Ukiyo-e αρχίζουν να αντικατοπτρίζουν την επιρροή των  Δυτικών καλλιτεχνικών ρευμάτων. Με τους Hokusai και Hiroshige, γύρω στο 1830, τα meisho-e (εικόνες διάσημων τόπων) φτάνουν σε έναν βαθμό απαράμιλλης ποιότητας. 

Ακολούθησε την Avant-Garde στο Instagram

Ακολούθησε την Avant-Garde στο Facebook

Με αφορμή αυτή την πλούσια παράδοση, δείγματα της οποίας υπάρχουν στην μόνιμη συλλογή του Μουσείου, αλλά και με επίγνωση της συνεχιζόμενης εξέλιξης της σύγχρονης χαρακτικής στην Ιαπωνία, η περιοδική αυτή έκθεση προτείνει μια επιλογή πειραματικών ως επί το πλείστον χαρακτικών έργων, σε ένα ταξίδι ποιητικών αναζητήσεων ενός σημερινού «χαρακτικού κόσμου» της Ιαπωνίας, απόγονο μιας σπουδαίας κληρονομιάς αιώνων. Οι δύο κόσμοι, η παραδοσιακή και η σύγχρονη χαρακτική, συνδέονται στην είσοδο της έκθεσης, όπου εκτίθενται δύο έργα από την μόνιμη συλλογή που ανήκουν στον σπουδαίο καλλιτέχνη Hiroshige. 

2

Οι σύγχρονοι νέοι χαράκτες της Ιαπωνίας ενσαρκώνουν τις τάσεις και τους προβληματισμούς των χαρακτών όλου του κόσμου. Αν και όλοι ξεχωρίζουν λόγω της εξαιρετικής τους τεχνοτροπίας, μερικοί ακολουθούν πιστά τα μονοπάτια της ντόπιας τεχνικής Mokuhanga, ενώ άλλοι πειραματίζονται με συνδυασμούς από δυτικές παραδοσιακές και σύγχρονες τεχνικές. Παραστατικά ή αφηρημένα, τα χαρακτικά τους απελευθερώνονται από τα συνήθη θέματα για να εκφράσουν με την προσωπική γλώσσα του δημιουργού τους τον εξωτερικό ή εσωτερικό κόσμο τους. 

Προβολή video της ανθολογίας ταινιών animation ΤΟΚΥΟ LOOP

Αυτή η όψη της σύγχρονης Ιαπωνικής τέχνης εμπλουτίζεται με την προβολή video της ανθολογίας ταινιών animation Τokyo Loop στον χώρο του Μουσείου. Η ανθολογία Tokyo Loop , σε παραγωγή Image Forum, πρωτοπαρουσιάστηκε το 2006 για να γιορτάσει τα εκατό χρόνια από την γέννηση του Σινεμά Animation. Στην ανθολογία συμμετέχουν διακεκριμένοι δημιουργοί ταινιών animation καθώς και δημιουργοί από άλλους καλλιτεχνικούς τομείς, όπως καλλιτέχνες  manga, εικονογράφοι και σύγχρονοι εικαστικοί. Το συλλογικό αποτέλεσμα αποτελείται από θραύσματα μιας ρευστής και φευγαλέας σαγήνης, που αντικατοπτρίζει την ατμόσφαιρα της πόλης του Τόκιο, ενώ συνδέεται θεματικά με τον βασικό άξονα της έκθεσης. 

Διάβασε Επίσης: Ο Νικόλας Ιωαννίδης πάει... ακάλεστος στο Food Park City στη Λάρνακα

 Η έκθεση πραγματοποιείται σε συνεργασία με την Πρεσβεία της Ιαπωνίας στην Κύπρο, στο πλαίσιο των εορτασμών για τα 60 χρόνια διπλωματικών σχέσεων Κύπρου - Ιαπωνίας. Χορηγός Πολιτιστικές ΥΠΠΑΝ.

Η έκθεση θα παραμείνει ανοιχτή μέχρι τις 15 Οκτωβρίου 2022

3

Συμμετέχουν οι καλλιτέχνες χαράκτες:

Yo ISEKI, Toshiko HISHIDA, Mana OGATA, Shoko OSUGI, Kayoko SAKAMOTO, Mihoko SEKIGUCHI, Yuko TAHARA, Ayumi TAKAHASHI, Takeshi TAKANO, Chihiro TAKI, Akito TANIMURA, Yuko YOTSUZUKA, Naoko ITO

Δημιουργοί TOKYO LOOP:

SATO Masahiko + UETA Mio, TANAAMI Keiichi, SEIKE Mika, OYAMA Kei, SHIRIAGARI Kotobuki, Tabaimo, UDA Atsuko, AIHARA Nobuhiro, ITO Takashi, SHIMAO Maho, WADA Atsushi, MURATA Tomoyasu, FURUKAWA Taku, KURI Yoji, YAMAMURA Koji, IWAI Toshio.        

Μουσική: YAMAMOTO Seiichi                                                           

                                                                            

 

Loader