Τα 10 πιο χαρούμενα τραγούδια όλων των εποχών 

Τα 10 πιο χαρούμενα τραγούδια όλων των εποχών 

Σύμφωνα με τους νευροεπιστήμονες

Τώρα μπορεί να είναι μια καλή στιγμή για όλους μας να θυμηθούμε αυτή την κλασική έρευνα.

Η επιστήμη έχει αποδείξει ότι η μουσική και η ευτυχία είναι στενά συνδεδεμένες κι ότι η ευτυχία κάνει το μυαλό μας να λειτουργεί καλύτερα. Το να είμαστε χαρούμενοι δεν μας βοηθά μόνο να ξεπερνούμε τα στενόχωρα αισθήματα και να βλέπουμε τα πράγματα πιο καθαρά, αλλά να είμαστε και πιο δημιουργικοί.

Αυτός είναι ο λόγος για τον οποίο είναι ιδιαίτερα χρήσιμο το ότι το 2015 ένας ολλανδός νευρολόγος που αγαπούσε τη μουσική μας έκανε όλους χάρη για να αντιληφθούμε ποια είναι τα πιο δυναμικά τραγούδια. 

Το έναυσμα για την έρευνα προήλθε από μια ασυνήθιστη πηγή: την βρετανική ηλεκτρονική εταιρεία Alba. (Οι άνθρωποί της) ήθελαν να ξέρουν τι έκανε μια μελωδία να δημιουργεί πραγματική χαρά κι απευθύνθηκαν στον δρ. Γιάκομπ Γιόλιζ για να πάρουν μια απάντηση.

443434334
Φώτο: cottonbro

Ο ίδιος ήταν ευτυχής να ανταποκριθεί αν και σημείωσε το προφανές: η γεύση στη μουσική είναι υποκειμενική. Αυτό που κάνει τον φίλο μας να χορεύει μπορεί να κάνει εμάς να τρέχουμε μακριά καλύπτοντας τα αυτιά μας. «Η εκτίμηση της μουσικής είναι πολύ προσωπική και εξαρτάται σε μεγάλο βαθμό από το κοινωνικό πλαίσιο και από προσωπικούς συσχετισμούς...», σχολίασε.

Παρ′ όλα αυτά, διαπίστωσε ότι οι πιο ευτυχισμένες μελωδίες είναι ελαφρώς πιο γρήγορες από το μέσο τραγούδι... Ο ίδιος συνδύασε διαφορετικούς παράγοντες σε μια φόρμουλα για το πιο χαρούμενο τραγούδι και στη συνέχεια έψαξε για υπάρχουσες επιτυχίες που να ταιριάζουν με το πρότυπο του.

Αυτοί είναι οι 10 πρώτες μελωδίες λοιπόν που αναγνώρισε. Κι αν προτιμάμε, τα βρίσκουμε εδώ στο Spotify).

1. Don’t Stop Me Now (Queen)

2. Dancing Queen (Abba)

3. Good Vibrations (The Beach Boys)

4. Uptown Girl (Μπίλι Τζόελ)

5. Eye of the Tiger (Survivor)

6. I’m a Believer (The Monkees)

7. Girls Just Wanna Have Fun (Σίντι Λόπερ)

8. Livin’ on a Prayer (Τζον Μπον Τζόβι)

9. I Will Survive (Γκλόρια Γκέινορ)

10. Walking on Sunshine (Katrina & The Waves)

Πηγή

Loader