Τα 24 πιο νόστιμα ελληνικά πιάτα σύμφωνα με το CNN
Από μουσακά μέχρι σουβλάκι, αυτά είναι 24 από τα καλύτερα πιάτα που όλοι στην Ελλάδα γνωρίζουν και αγαπούν
Με έμφαση στο ψημένο και όχι στο τηγανητό φαγητό, τα περισσότερα παραδοσιακά πιάτα αποφεύγουν τις περίτεχνες σάλτσες, προτιμώντας το άρωμα των μπαχαρικών από βότανα.
Οι διατροφολόγοι διαλαλούν εδώ και καιρό τη χρήση ακόρεστων λιπαρών από τους Έλληνες όπως το ελαιόλαδο και τα μη επεξεργασμένα σάκχαρα όπως το μέλι, καθώς και τα όσπρια και τα λαχανικά, έχοντας βάσιμους λόγους, καθώς η χώρα μας βρίσκεται στην κορυφή των λιστών μακροζωίας χάρη στην τροφή της.
Πράγματι, ένα ελληνικό νησί, η Ικαρία, βρίσκεται στο μικροσκόπιο τα τελευταία χρόνια, καθώς ένας στους τρεις από τους περίπου 8.500 κατοίκους του είναι άνω των 90 ετών. Ενώ μπορεί να εμπλέκονται και άλλα στοιχεία του τρόπου ζωής, μια τυπική ελληνική διατροφή φαίνεται να είναι ένας σημαντικός παράγοντας σε αυτή την περίπτωση.
Από μουσακά μέχρι σουβλάκι, εδώ είναι 24 από τα καλύτερα πιάτα που όλοι στην Ελλάδα γνωρίζουν και αγαπούν:
Ταραμοσαλάτα
Αυτό το πικάντικο ντιπ αποτελείται από μια αμυλώδη βάση από μουσκεμένη τριμμένη φρυγανιά ή πατάτες με προσθήκη χυμού λεμονιού και ελαιόλαδου. Ένα από τα κρίσιμα συστατικά του είναι μια ιδιόμορφη ελληνική λιχουδιά, το αβγοτάραχο. Καθώς το αυθεντικό χρώμα είναι ένα μάλλον απίθανο γκρι-κίτρινο, ορισμένοι μάγειρες και σούπερ μάρκετ, προσθέτουν ροζ χρώμα για να φαίνεται πιο λαχταριστό.
Φασόλια γίγαντες
Ενώ η αποξηραμένη φασολάδα τάιζε πεινασμένους Έλληνες κατά τη διάρκεια της γερμανικής Κατοχής στον Β' Παγκόσμιο Πόλεμο, το πιάτο είναι τώρα κάπως υποτιμητικό. Παραδόξως όμως, το αδελφάκι του πιάτο, ένα χορταστικό πιάτο με γιγάντια ψημένα φασόλια καρυκευμένα με κόλιανδρο, είναι ίσως πιο δημοφιλές. Μπορεί επίσης να ακούσετε τους «γίγαντες» να περιγράφονται περαιτέρω ως «πλακί», που υποδηλώνει ένα πιάτο που ψήνεται στον φούρνο σε σάλτσα ντομάτας.
Χωριάτικη
Από την πιο ταπεινή ταβέρνα μέχρι το πιο εκλεπτυσμένο εστιατόριο, κάθε μενού στην Ελλάδα θα προσφέρει μια επιλογή από «χωριάτικη» σαλάτα, γνωστή σε όλο τον κόσμο ως «ελληνική σαλάτα». Μπορεί να υπάρχουν τοπικές παραλλαγές ή παραλλαγές για τον σεφ σε αυτό το κλασικό πιάτο, αλλά τα θεμέλια είναι τα ίδια - ντομάτες σε φέτες, κρεμμύδια και αγγούρι, ελιές, τυρί φέτα συν ένα ντρέσινγκ με ελαιόλαδο και ρίγανη.
Κοτόσουπα
Αυτή η θρεπτική σούπα είναι γνωστή για τις θεραπευτικές της ιδιότητες και φαίνεται απατηλά εύκολη στην παρασκευή της.
Η διαδικασία μαγειρέματος περιλαμβάνει στην πραγματικότητα το σιγανό βράσιμο ενός ολόκληρου κοτόπουλου σε μια κατσαρόλα με λαχανικά και ρύζι και στη συνέχεια να μαζέψετε το κρέας, να πετάξετε το δέρμα και τα κόκαλα. Αλλά η διασκέδαση ξεκινά πραγματικά με τη σάλτσα αυγού και λεμονιού, το λεγόμενο «αυγολέμονο».
Σε αυτό το σημείο, σπάτε μερικούς κρόκους σε ένα μπολ και ρίχνετε σιγά-σιγά λίγο από τον ζωμό ενώ ανακατεύετε. Στύψτε λίγο χυμό λεμονιού και ανακατέψτε προσεκτικά το υγρό του μπολ πίσω στην κατσαρόλα - δεν θα πήξει αν σιγοβράσει.
Το αποτέλεσμα είναι μια πλούσια, μεταξένια λεία σούπα που συνδυάζει λίπος, υδατάνθρακες και πρωτεΐνες με βιταμίνη C.
Πίτες
Οι πίτες είναι μεγάλη υπόθεση στην Ελλάδα. Στην πραγματικότητα, κάθε αρτοποιείο στην Αθήνα πουλάει μια ποικιλία, τόσο γλυκιά όσο και αλμυρή. Υπάρχει η τυρόπιτα, η σπανακόπιτα, η ζαμπονόπιτα, η κοτόπιτα, η χορτόπιτα και συνδυασμοί τους.
Η κάθε μία είναι τυλιγμένη σε σφολιάτα με δύο εξαιρέσεις, την τυρόπιτα κουρού (φτιαγμένη με λεπτή κρούστα) και από τα νησιά των Σποράδων η στριφτή τηγανητή τυρόπιτα σε σχήμα σπειροειδούς φύλλου.
Φάβα
Η φάβα χαιρετίστηκε ως υπερτροφή από τους διαιτολόγους λόγω της υψηλής περιεκτικότητάς της σε πρωτεΐνες και αμελητέα λιπαρά. Πρόκειται για έναν πουρέ του οποίου η αρχική πρώτη ύλη ποικίλλει ανάλογα με τον τόπο παρασκευής. Στην Ελλάδα παρασκευάζεται από το όσπριο λαθούρι και συνδέεται πιο στενά με τη Σαντορίνη, όπου παρασκευάζεται με κρεμμύδια, ελαιόλαδο και χυμό λεμονιού.
Κεφτέδες
Αυτές οι μπουκιές είναι το μακροχρόνια αγαπημένο φαγητό των παιδιών. Οι κεφτέδες παρασκευάζονται ανακατεύοντας χοιρινό, μοσχαρίσιο ή αρνίσιο κιμά και ψιλοκομμένο κρεμμύδι με βρεγμένο μπαγιάτικο ψωμί, αρωματισμένο με φρέσκο δυόσμο και δεμένο με κρόκο αυγού.
Το μείγμα αφήνεται στο ψυγείο να κρυώσει και να σφίξει, πριν το κάνουμε μπαλάκια, το πασπαλίσουμε με αλεύρι και το τηγανίσουμε στο ελαιόλαδο.
Σουτζουκάκια
Όταν Έλληνες επέστρεψαν στη χώρα από την Τουρκία μετά τον ελληνοτουρκικό πόλεμο, έφεραν μαζί τους πολλές από τις δικές τους συνταγές. Τα πάντα δημοφιλή σουτζουκάκια, είναι από τα πιο δημοφιλή. Πράγματι, μπορεί να δείτε συχνά την έξτρα περιγραφή «σμυρναίικα», που είναι από τη Σμύρνη, στα μενού που προσφέρουν οι ταβέρνες.
Είναι σαν τους κεφτέδες, σημειώνει το CNN. Ωστόσο, τα σουτζουκάκια ψήνονται σε σάλτσα με άρωμα κύμινο και όχι αλευρωμένα και τηγανητά. Σερβίρονται σχεδόν πάντα με ρύζι, μια υπενθύμιση της ανατολίτικης προέλευσής τους.
Μουσακάς
Ο μουσακάς είναι μακράν το πιο γνωστό ελληνικό πιάτο διεθνώς, που χαρακτηρίζει την κουζίνα της χώρας, καθώς επίσης κι ένα από τα πιο περίτεχνα.
Εδώ ο κιμάς, οι φέτες πατάτας και η μελιτζάνα τηγανίζονται ξεχωριστά προτού στρωθούν σε ταψί και περαστεί από πάνω τους μπεσαμέλ. Ακολουθεί ένα μακρύ, αργό μαγείρεμα στο φούρνο. Ένα από τα πλεονεκτήματα του μουσακά, που αναπληρώνει τη μακρά προετοιμασία του, είναι ότι έχει καλή γεύση, είτε είναι χλιαρός ή ξαναζεσταμένος - ίσως αυτός ένας λόγος για τη δημοτικότητά του, αναφέρει το CNN.
Μοσχάρι κοκκινιστό
Το μοσχάρι κοκκινιστό είναι πολύ δημοφιλές σε όλη την Ελλάδα. Το μοσχαρίσιο κρέας, και όχι το βόειο κρέας, ήταν παραδοσιακά το κρέας της επιλογής της χώρας. Αυτό οφείλεται στην έλλειψη χώρου για την εκτροφή μεγάλων ζώων στα όρια μιας περιτειχισμένης πόλης ή κάστρου.
Αν το συνοδεύσετε με κρεμμύδια, κλωνάρια δεντρολίβανου και κόκκινο κρασί, καταλήγετε στο στιφάδο. Φέρεται να ήρθε στην Ελλάδα από τους Ενετούς, και είναι ένα ασυνήθιστα θερμιδικό μάθημα σε μια χώρα ελαφρών γευμάτων.
Παστίτσιο
Τα μόνα είδη ζυμαρικών που έχουν ενσωματωθεί πλήρως στην ελληνική κουζίνα είναι τα σπαγγέτι, τα μακριά μακαρόνια (bucatini) και το κριθαράκι (risoni).
Το κριθαράκι μαγειρεύεται μαζί με κρέας στα πιάτα του φούρνου, ενώ τα μακαρόνια τρώγονται σχεδόν αποκλειστικά ως μπολονέζ, ενισχυμένα στη γεύση από κανέλα και όλα τα μπαχαρικά. Το παστίτσιο είναι ελληνική εφεύρεση όμως. Εδώ μια βάση από βρασμένα μακριά μακαρόνια με μαγειρεμένο κιμά ολοκληρώνεται με μια σάλτσα τυριού (μπεσαμέλ) και δίνεται ένα γρήγορο τελικό ψήσιμο στον φούρνο.
Μπορεί να μοιάζει με μουσακά, αλλά ο αέρας που έχει παγιδευτεί κατά μήκος των μακαρονιών το κάνει ένα πιο αφράτο, πιο ελαφρύ γεύμα.
Λαδερά
Όλα τα πιάτα λαχανικών, από τα οποία υπάρχουν άφθονα στην ελληνική κουζίνα, μπαίνουν στη λαδερά, συνήθως ως μαγειρευτά: φασολάκια, μπάμιες, μελιτζάνες, κολοκυθάκια, αγκινάρες. Τα λαδερά ήταν το βασικό φαγητό κατά τη διάρκεια της Σαρακοστής ή την ημέρα πριν από τις μεγάλες θρησκευτικές γιορτές, όταν οι ορθόδοξοι πιστοί απέχουν από το κρέας.
Κουλούρια
Μπορείτε να παραλάβετε αυτούς τους δακτυλίους ψημένης ζύμης ψωμιού καλυμμένη με σουσάμι από περίπτερα πλανόδιων πωλητών σε κάθε ελληνική πόλη. Με καταγωγή από την εβραϊκή κοινότητα της Θεσσαλονίκης, είναι ουσιαστικά μια νότια εκδοχή του κουλουριού της Κεντρικής Ευρώπης.
Τα κουλούρια χρησίμευαν ως το comfort food των ελληνόφωνων μαθητών ανά τους αιώνες.
Μπουγάτσα
Η άλλη μεγάλη γαστρονομική συνεισφορά της Θεσσαλονίκης στην ελληνική κουζίνα, είναι η μπουγάτσα, η οποία αποτελείται από ζύμη με φύλλο τυλιγμένο γύρω από μια γλυκιά κρέμα με βάση το σιμιγδάλι. Συνήθως ψήνεται ως μεγάλη πίτα και μετά φρεσκοκομμένη σε μικρότερα κομμάτια, σερβίρεται με ζάχαρη άχνη και κανέλα σε σκόνη, που συνοδεύεται τέλεια μαζί με ένα φλιτζάνι καφέ.
Σπετζοφάι
Τα ελληνικά λουκάνικα δεν παράγονται μαζικά. Στην πραγματικότητα, κάθε κρεοπωλείο κατασκευάζει το δικό του, ακολουθώντας το τοπικό στυλ.
Το σπετζοφάι, μια τοπική συνταγή από το Πήλιο στη Θεσσαλία, απαιτεί ένα χειμωνιάτικο στιφάδο από βουνίσιο λουκάνικο και πράσινες πιπεριές σε φέτες. Αλλά σε αντίθεση με τα περισσότερα λουκάνικα στην Ελλάδα, αυτά είναι πικάντικα τύπου chorizo, με τις πιπεριές να προσθέτουν μια επιπλέον νότα.
Γαλέος σκορδαλιά
Ο γαλέος είναι ένα κοινό ψάρι στα ελληνικά νερά. Με γεύση παρόμοια με τον μπακαλιάρο, σερβίρεται παραδοσιακά στις 25 Μαρτίου, την εορτή του Ευαγγελισμού της Θεοτόκου. Αν και η ημερομηνία πέφτει πάντα κατά τη διάρκεια της νηστείας της Σαρακοστής, ο Ευαγγελισμός είναι μια χαρούμενη περίσταση, έτσι η Ορθόδοξη εκκλησία επιτρέπει την κατανάλωση ψαριών.
Αυτό το έθιμο συνεχίζεται σήμερα και θα παρατηρήσετε μια μυρωδιά στον αέρα αν τύχει να βρεθείτε στη χώρα εκείνη την ημέρα. Τα φιλέτα ψαριού συνοδεύονται τολμηρά από τη «σκορδαλιά», μια aioli με έντονη μυρωδιά φτιαγμένη με ελαιόλαδο και πολύ ψιλοκομμένο σκόρδο σε βάση πατάτας, πίτουρο ή τριμμένη φρυγανιά.
Σουβλάκι
Το σουβλάκι αποτελείται από σουβλάκια, ψητά κομμάτια κρέατος, συνήθως κοτόπουλο, αρνί ή χοιρινό και μπορεί να βρεθεί σε όλα τα Βαλκάνια και τη Μέση Ανατολή.
Είναι τα φαστ φουντ των προηγούμενων γενεών και η διατροφή των ταξιδιωτών, ενώ πωλούνται σαν σουβλάκια κατευθείαν από τη σχάρα ή τυλιγμένα σε πίτα με σαλάτα και σάλτσα, συνήθως τζατζίκι.
Τζατζίκι
Ένα άλλο κλασικό ελληνικό ορεκτικό, το τζατζίκι, είναι ένα δροσιστικό μείγμα από δροσερό γιαούρτι, τραγανό αγγούρι, σκόρδο, ελαιόλαδο και φρέσκο, αρωματικό δυόσμο.
Για τους παραδοσιακούς αυτό είναι το μόνο κατάλληλο συνοδευτικό για το σουβλάκι. Τα ψητά κομμάτια κρέατος μπορεί να είναι βαριά στο στομάχι και τα συστατικά του τζατζικιού βοηθούν την πέψη.
Κλέφτικο
Αυτό το πιάτο αργά ψημένου αρνί με βότανα τυλιγμένα σε λαδόκολλα ψησίματος προέρχεται από μια εποχή που ο φούρνος του χωριού ήταν υπεύθυνος για τον κοινόχρηστο φούρνο.
Τα νοικοκυριά έφερναν το δικό τους σε πακέτο τα πρωινά της Κυριακής για ψήσιμο και το έπαιρναν την ώρα του μεσημεριανού γεύματος.
Αν και η έλευση των εντοιχισμένων κουζινών έχει κάνει αυτό το σενάριο ξεπερασμένο, η συνταγή εξακολουθεί να είναι δημοφιλής. Το λαδόχαρτο επιτρέπει στο κρέας να μαγειρευτεί στον ατμό στους δικούς του χυμούς, αρωματισμένο από τα πρόσθετα βότανα.
Μελομακάρονα
Για τους Έλληνες, η θέα των μελομακάρονων -κουλουράκια σε σχήμα αυγού, εμποτισμένα με μέλι, με στίγματα από ψιλοκομμένα καρύδια- φωνάζει «Χριστούγεννα» τόσο δυνατά σαν στολισμένο δέντρο. Πράγματι, θεωρείται κακή τύχη εάν ένα νοικοκυριό δεν ψήσει μερικές δεκάδες κατά τη διάρκεια των εβδομάδων που οδηγούν στη Γέννηση.
Επισκεφθείτε οποιονδήποτε φίλο στην Ελλάδα αυτή την περίοδο και θα σας προσφερθεί το σπίτι μελομακάρονα.
Γεμιστά
Η παχιά φλούδα από ντομάτες, κολοκυθάκια και πιπεριές τα κάνει να μπορούν να «σκάβονται» εύκολα, έτσι οι Έλληνες τα γεμίζουν και τα ψήνουν στο φούρνο. Αυτή η γέμιση είναι συνήθως ένα μείγμα από μαγειρεμένο ρύζι, κρεμμύδια, αρωματικά βότανα και την ίδια την αποκομμένη σάρκα λαχανικών. Σερβίρονται νόστιμα ζεστά ή κρύα, ένα μπόνους σε μια χώρα με ζεστό καιρό, όπου τα υπολείμματα φαγητού πρέπει να πάνε κατευθείαν στο ψυγείο.
Ντολμαδάκια
Τα γεμιστά αμπελόφυλλα είναι ένα κοινό θέαμα από τη Συρία έως το Σαράγεβο -πράγματι η λέξη «ντόλμα» είναι τουρκική, που σημαίνει «γεμιστό»- αλλά είναι κυρίως τα ελληνικά εστιατόρια που τα έχουν συστήσει στον υπόλοιπο κόσμο.
Σε αντίθεση με τα γεμιστά, όμως, η συνηθισμένη γέμιση εδώ είναι κιμάς και σερβίρονται ζεστά με σάλτσα αυγολέμονο.
Τα ντολμαδάκια μπορούν, περιστασιακά, να σερβιριστούν κρύα ως «γιαλαντζί» -μια τουρκική λέξη που σημαίνει ψεύτης και απατεώνας- όταν τα γεμίσουν με ρύζι. Αυτή είναι η μόνη επιλογή κατά τη διάρκεια της Σαρακοστής χωρίς κρέας.
Λουκουμάδες
Μπορείτε να μυρίσετε το άρωμα σε στιλ καραμέλας αυτών των λεγόμενων «ελληνικών ντόνατς» -τηγανητές μπάλες ζύμης λουσμένες με μέλι και καρυκευμένες με σκόνη κανέλας-, όποτε περνάτε από οποιονδήποτε μεγάλο φούρνο.
Οι γνώστες τα τρώνε ζεστά από το τηγάνι, οπότε αρκεστείτε σε τίποτα λιγότερο και αγοράστε από μέρη όπου μαγειρεύονται επί τόπου.
Γλυκά κουταλιού
Η τεράστια ποσότητα φρούτων που παραγόταν στην Ελλάδα αποδείχτηκε σαρωτική στα παλιά χρόνια, όταν το εμπόριο ήταν αργό ή ανύπαρκτο. Ως αποτέλεσμα, τα γλυκά του κουταλιού, όπως οι δυτικοευρωπαϊκές μαρμελάδες, έγιναν ο ελληνικός τρόπος συντήρησης φρούτων.
Αυτή είναι μια από τις περιπτώσεις που χρησιμοποιείται καθαρή ζάχαρη και όχι μέλι σε παραδοσιακές ελληνικές συνταγές. Προστίθεται σε τόσο μεγάλες ποσότητες, που οι περισσότεροι άνθρωποι αντέχουν μόνο μια κουταλιά. Δοκιμάστε τα με γιαούρτι για να μετριαστεί η αίσθηση ζάχαρης.