Τα κρούσματα κορωνοϊού έχουν τριπλασιαστεί στην Ευρώπη τις τελευταίες έξι εβδομάδες

Τα κρούσματα κορωνοϊού έχουν τριπλασιαστεί στην Ευρώπη τις τελευταίες έξι εβδομάδες

«Έρχεται δύσκολο φθινόπωρο και χειμώνας», προειδοποιεί ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας.

Ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας έχει κάνει γνωστό πως τα κρούσματα κορωνοϊού στην Ευρώπη έχουν τριπλασιαστεί τις τελευταίες έξι εβδομάδες.

Τα ποσοστά νοσηλείας έχουν επίσης διπλασιαστεί, αν και οι εισαγωγές στην εντατική παραμένουν χαμηλές. Ο διευθυντής του ΠΟΥ για την Ευρώπη, Δρ. Hans Kluge, περιέγραψε την COVID-19 ως «μία δυσάρεστη και δυνητικά θανατηφόρα ασθένεια» που οι άνθρωποι δεν πρέπει να υποτιμούν. Είπε ότι οι υπερ-μολυσματικοί «συγγενείς» της παραλλαγής Ομικρον προκαλούν νέα κύματα ασθενειών σε ολόκληρη την ήπειρο και ότι οι επαναλαμβανόμενες λοιμώξεις θα μπορούσαν ενδεχομένως να οδηγήσουν σε μακροχρόνια COVID.

Ο ΠΟΥ ανέφερε ότι οι 53 χώρες κατέγραψαν σχεδόν 3 εκατομμύρια νέες μολύνσεις από κορωνοϊό την περασμένη εβδομάδα και ότι ο ιός σκοτώνει περίπου 3.000 ανθρώπους κάθε εβδομάδα. Σε παγκόσμιο επίπεδο, τα κρούσματα έχουν αυξηθεί τις τελευταίες έξι εβδομάδες.

«Με τα αυξανόμενα κρούσματα, βλέπουμε επίσης αύξηση των νοσηλειών, οι οποίες αναμένεται να αυξηθούν περαιτέρω τους φθινοπωρινούς και χειμερινούς μήνες», είπε ο Κλούγκε. «Αυτή η πρόβλεψη αποτελεί μια τεράστια πρόκληση για το εργατικό δυναμικό στον τομέα της υγείας από χώρα σε χώρα, που βρίσκεται ήδη υπό τεράστια πίεση από το 2020».

Η υπηρεσία υγείας του ΟΗΕ ζήτησε δεύτερη ενισχυτική δόση εμβολίου για οποιονδήποτε ηλικίας 5 ετών και άνω με αδύναμο ανοσοποιητικό σύστημα, συστήνοντας τη χρήση μάσκας σε εσωτερικούς χώρους και στα δημόσια μέσα μεταφοράς και καλύτερο αερισμό σε σχολεία, γραφεία και άλλους χώρους.

Ο Kluge είπε ότι οι χώρες του νότιου ημισφαιρίου βιώνουν επί του παρόντος μια πολύ ενεργή περίοδο γρίπης που, σε συνδυασμό με την COVID, γεγονός που πιέζει περαιτέρω τα συστήματα υγείας. «Είναι πιθανό να δούμε ένα παρόμοιο σενάριο στο βόρειο ημισφαίριο», είπε.

Προέτρεψε τους ανθρώπους να λάβουν τις δικές τους αποφάσεις, ακόμη και σε χώρες όπου οι αρχές έχουν εγκαταλείψει σε μεγάλο βαθμό τους περιορισμούς του κορωνοϊού.

 

Πηγή

 

Πηγή φωτογραφίας

Loader