Τα «Μακαρόνια της Σμίλας/Μακαρόνια του Σκλινιτζιού» η νέα προστατευόμενη γεωγραφική ένδειξη από την Κύπρο

Τα «Μακαρόνια της Σμίλας/Μακαρόνια του Σκλινιτζιού» η νέα προστατευόμενη γεωγραφική ένδειξη από την Κύπρο

Το προϊόν χαρακτηρίζεται από τη διαμόρφωση του σχήματος του κάθε κομματιού με τη χρήση βλαστού από βούρλο (σκλινίτζι).

Τα «Μακαρόνια της Σμίλας / Μακαρόνια του Σκλινιτζιού», αποτελούν τη νέα προστατευόμενη γεωγραφική ένδειξη (ΠΓΕ) από την Κύπρο, μετά που η Ευρωπαϊκή Επιτροπή ενέκρινε το προϊόν για ένταξή του στη λίστα.

Σύμφωνα με ανακοίνωση Τύπου, η Επιτροπή ενέκρινε σήμερα μια νέα προστατευόμενη γεωγραφική ένδειξη (ΠΓΕ) από την Κύπρο: τα «Μακαρόνια της Σμίλας / Μακαρόνια του Σκλινιτζιού», «ένα είδος χειροποίητων αποξηραμένων ζυμαρικών, που παρασκευάζεται από την ανάμειξη νερού με λίγο αλάτι και αλεύρι από σκληρό σιτάρι ή/και αλεύρι άλλου τύπου με σιμιγδάλι, αλάτι και νερό».

«Τα χαρακτηριστικά του προϊόντος «Μακαρόνια της Σμίλας / Μακαρόνια του Σκλινιτζιού» είναι αποτέλεσμα της τοπικής τεχνογνωσίας και της πείρας των παραγωγών τους», αναφέρεται.

Συγκεκριμένα, προστίθεται, το ειδικό εργαλείο που χρησιμοποιείται για την παρασκευή των ζυμαρικών «έχει μεγάλη σημασία», καθώς το λεπτό καλαμοειδές στέλεχος επιλέγεται προσεκτικά.

«Μια άλλη δεξιότητα που απαιτείται για την παραγωγή αυτών των ζυμαρικών είναι η τοποθέτηση των ζυμαρικών σε πανέρια αποξήρανσης κατά τρόπο ώστε τα τεμάχια του προϊόντος να μην έρχονται σε επαφή μεταξύ τους», αναφέρει η ανακοίνωση.

Αναφέρεται ότι τα «Μακαρόνια της Σμίλας / Μακαρόνια του Σκλινιτζιού» καταναλώνονται συχνά κατά τη διάρκεια εορταστικών ή ειδικών εκδηλώσεων.

Η νέα ονομασία θα προστεθεί στον κατάλογο των 1.587 υφιστάμενων γεωργικών προϊόντων και τροφίμων.

Ο κατάλογος όλων των προστατευόμενων γεωγραφικών ενδείξεων είναι διαθέσιμος στη βάση δεδομένων eAmbrosia, σύμφωνα με την ανακοίνωση.

7

Ενθουσιασμός στην Ορεινή Λάρνακα 

Με μεγάλη χαρά υποδέχτηκε το γεγονός η Ορεινή Λάρνακα, χώρος παραγωγής του Μακαρονιού της Σμίλας που αποτελεί ένα από τα τοπικά προϊόντα της περιοχής. Ο Σύλλογος Γυναικών Υπαίθρου Λάρνακας έπειτα από τεράστιες προσπάθειες κατάφερε να πάρει την αναγνώριση από την Κομισιόν για αυτό το σπουδαίο προϊόν της Κύπρο το οποίο προβαλλόταν ιδιαίτερα στο Φεστιβάλ Παραδοσιακής Κουλτούρας το οποίο διεξάγεται από το 2004 σε διαφορετικές κοινότητες της κυπριακής υπαίθρου από τον συγκεκριμένο Σύλλογο.

Συγκινημένη η πρόεδρος του Συλλόγου Γυναικών Υπαίθρου Λάρνακας κ. Άννα Κοσμά έγραψε στη σελίδα της στο Facebook ότι μετά από 18 χρόνια οι κόποι και οι προσπάθειές τους απέδωσαν καρπούς και το προϊόν του πήρε την ένδειξη ΠΓΕ: 

"Μετά από 5 Χρόνια προσπάθειας (ίσως κ περισσότερα) καταφέραμε ένα Τοπικό Παραδοσιακό προϊόν μας να αναγνωριστεί ως ΠΓΕ (Προϊόν Γεωγραφικής Ένδειξης). Η ετοιμασία του φακέλου και η υποβολή της πρότασης ήταν μια χρονοβόρα διαδικασία με αλλαγές, διευκρινήσεις, συναντήσεις, συζητήσεις, έρευνα και έξοδα! Όλη η διαδρομή του Συλλόγου Γυναικών Υπαίθρου Λάρνακας, του Συλλόγου μας ήταν βασισμένη στις δικές μας δυνάμεις. Ποτέ δεν έχουμε ζητήσει κρατικές χορηγίες ούτε κι όταν θα έπρεπε. Το κάθε τι το κερδίσαμε με σκληρή δουλειά, οργανωμένα μέσα από συνεργασίες κ εθελοντική προσφορά! Ως γυναίκες μάθαμε να παλεύουμε κ να βασιζόμαστε στις δυνάμεις μας. Ίσως γι αυτό χαιρόμαστε περισσότερο! Σαν πρόεδρος του Συλλόγου μας οφείλω ένα μεγάλο ευχαριστώ στις φιλες/συνεργάτιδες μέλη του ΔΣ διαχρονικά. Ένα τεράστιο ευχαριστώ οφείλω και στις τρεις κοπέλες που διατηρούν τις οικοτεχνίες τους με νύχια και με δόντια. Μαρία, Δώρα και Μαρίνα. Εννοείται ότι χωρίς την πολίτιμη βοήθεια του Συμβούλου μας Σάββα Μαλλιώτη δεν θα μπορούσαμε να υποβάλουμε την αίτηση. Οφείλω όμως και ευχαριστώ στις και στους λειτουργούς του Τμήματος Γεωργίας για όλη την βοήθεια κ συνεργασία. Μαριγιάννα, Ανδρέα και Αντρούλλα και όσους/όσες στήριξαν την αίτηση μας. Πολύ σημαντική η προσπάθεια μας εδώ κ 18 χρόνια για προώθηση και προβολή των Τοπικών μας προϊόντων με συνοδοιπόρους όλους και όλες εσάς των ΜΜΕ".

Loader