Τα πέντε πρώτα καθοριστικά λεπτά για την ολοκλήρωση μιας εργασίας

Τα πέντε πρώτα καθοριστικά λεπτά για την ολοκλήρωση μιας εργασίας

Με αυτό το έξυπνο κόλπο των 5 λεπτών μπορούμε να ολοκληρώσουμε και την πιο απαιτητική εργασία. Αξίζει να το δοκιμάσουμε.

Κάθομαι ως συνήθως, στο γραφείο με πολλά πράγματα να κάνω, γράφει ο συγγραφέας και εκδότης Justin Bariso. Ερχομαι αντιμέτωπος με τρία σημαντικά πρότζεκτ. Ενα meeting για το οποίο πρέπει να προετοιμαστώ. Τρία άρθρα να γράψω, κι οι προθεσμίες παράδοσης γρήγορα πλησιάζουν.

Γιατί, λοιπόν, στο καλό παρακολούθησα το Saturday Night Live και τον μονόλογο του Ελον Μασκ στο You Tube;

Η απάντηση συνδέεται με τον λόγο που πολλοί από εμάς καθυστερούμε (ίσως ακόμη αυτός να είναι ο λόγος που διαβάζετε αυτό το άρθρο τώρα). Όταν αντιμετωπίζουμε ένα δύσκολο έργο ― ή πολλά από αυτά ― αισθανόμαστε πελαγωμένοι. Ζητάμε παρηγοριά με τη μορφή πιο ευχάριστων δραστηριοτήτων, εκείνων που μας αποσπούν από το παραπάνω συναίσθημα.

Το πρόβλημα είναι πώς όσο περισσότερη παρηγοριά νιώθουμε, τόσο περισσότερο θέλουμε να αποφύγουμε την δουλειά. Κι όσο αποφεύγουμε να κάνουμε την δουλειά μας, τόσο περισσότερο αγχωμένοι αισθανόμαστε για την επικείμενη καταστροφή που μας περιμένει, αν δεν ολοκληρώσουμε όλες τις εργασίες μας.

Και, φυσικά, όσο πιο ανήσυχοι είμαστε, τόσο μεγαλύτερη είναι η πιθανότητα να μην ολοκληρώσουμε τα καθήκοντά μας ― κάνοντας την κατάστασή μας ένα είδος αυτοεκπληρούμενης προφητείας.

Αλλά είμαι εδώ για να σας πω ότι υπάρχει τρόπος να σπάσουμε αυτόν τον φαύλο κύκλο. Είναι μια τεχνική που βασίζεται στις αρχές της συναισθηματικής νοημοσύνης, στην ικανότητα να αναγνωρίζουμε, να κατανοούμε και να διαχειριζόμαστε αποτελεσματικά τα συναισθήματά μας.

Το καλύτερο από όλα, είναι πολύ πιο απλό από ό, τι θα περίμενε κανείς ― όπως μπορούμε να συμπεράνουμε από το όνομά του:

Ο κανόνας των πέντε λεπτών.

434354657676
Anna Nekrashevich / pexels

Τι είναι ο κανόνας των πέντε λεπτών;

Στην προαναφερθείσα κατάσταση, ο εγκέφαλος είναι συγκλονισμένος με την προσδοκία να προσπαθήσει να ολοκληρώσει την εργασία μπροστά μας: Πόσο καιρό θα πάρει και πόσο δύσκολο θα είναι.

Αλλά εδώ είναι το ζήτημα: Οι τεράστιες, απαιτητικές εργασίες συνήθως δεν ολοκληρώνονται μια φορά. Αντίθετα, αντιμετωπίζονται καλύτερα με το να διεκπεραιώνουμε, ένα μικρό τους κομμάτι κάθε φορά.

Εδώ είναι που έρχεται ο κανόνας των πέντε λεπτών.

Λειτουργεί έτσι: Αναγκάζουμε τον εαυτό μας να κάνει μια εργασία για μόλις πέντε λεπτά, γνωρίζοντας ότι μπορούμε να σταματήσουμε μετά από πέντε λεπτά αν θέλουμε.

Με αυτήν την νέα κατάσταση, ο εγκέφαλος «ξεγελιέται» και αντιλαμβάνεται το τεράστιο έργο μας πολύ διαφορετικά.

Είναι σαν να λέει ο εγκέφαλος στον εαυτό του:

Ουαου. Πέντε λεπτά δεν είναι τίποτα. Αυτό είναι λιγότερο κι από το βίντεο στο YouTube που πρόκειται να παρακολουθήσουμε. Μπορούμε να διαχειριστούμε πέντε λεπτά.

Φυσικά, τις περισσότερες φορές, μόλις περάσουν τα πρώτα πέντε λεπτά, θα είμαστε τόσο απορροφημένοι από την εργασία, ώστε θα συνεχίσουμε.

Αλλά ακόμα κι αν δεν συμβεί αυτό, ο κανόνας των πέντε λεπτών μας βοηθήσει να ξεπεράσουμε ένα μεγάλο εμπόδιο:

Το να ξεκινήσουμε.

Έτσι, την επόμενη φορά που θα αισθανθούμε ότι η λίστα εργασιών που έχουμε να κάνουμε μας «κοιτάζει» θυμωμένα ενώ βλέπουμε το πρωί να φεύγει, ας θυμηθούμε αυτό το απλό μικρό, συναισθηματικά έξυπνο, κόλπο.

Επειδή τις περισσότερες φορές, πέντε λεπτά είναι το μόνο που χρειαζόμαστε.

Πηγή

Loader