Τα πλακάκια που λείπουν από το Μνημείο Αγνώστου Στρατιώτη

Τα πλακάκια που λείπουν από το Μνημείο Αγνώστου Στρατιώτη

Μια εικόνα, αν μη τι άλλο, ιδιαίτερη συνάντησε ο φωτογραφικός φακός σε οδοιπορικό του στο Σύνταγμα.

Γράφει: Κατερίνα Λυμπεροπούλου

Ενα πραγματικά ιδιαίτερο θέαμα συνάντησε ο φακός της Eurokinissi και του Γιώργου Κονταρίνη στο κέντρο της Αθήνας.

Από το Μνημείο του Αγνώστου Στρατιώτη στο Σύνταγμα έλειπαν πλακάκια. Τα κλικ του φωτογράφου είναι αδιάψευστος μάρτυρας της έλειψης στο ιστορικό μνημείο της Αθήνας, τοπόσημο της πόλης και σημείο αναφοράς της πρωτεύουσας.

343443234
Φώτο: Μνημείο Αγνώστου Στρατιώτη -EUROKINISSI/ΓΙΩΡΓΟΣ ΚΟΝΤΑΡΙΝΗΣ

Η HuffPost απευθύνθηκε στο δήμο Αθηναίων για να πάρει απαντήσεις:

«Εχουμε επικοινωνήσει με την Βουλή στων Ελλήνων, στην δικαιοδοσία της οποίας ανήκει ο χώρος του Μνημείου του Αγνώστου Στρατιώτη», μας είπαν οι άνθρωποι του δήμου της Αθήνας. «Είμαστε έτοιμοι να προχωρήσουμε στην αποκατάσταση του Μνημείου στα συγκεκριμένα σημεία αν χρειαστεί, και μάλιστα άμεσα».

Αξίζει να σημειωθεί ότι τα αποκαλυπτήρια του μνημείου έγιναν στις 25 Μαρτίου 1932 από τον τότε πρωθυπουργό Ανδρέα Μιχαλακόπουλο με μεγάλη επισημότητα και συμμετοχή πολλών ξένων αντιπροσωπειών. Στην συνέχεια ακολούθησε παρέλαση της φρουράς του μνημείου. Τότε μεταφέρθηκε και φως από το μοναστήρι της Αγίας Λαύρας για την αφή της ακοίμητης καντήλας που βρίσκεται στο μέσο του κενοταφίου.

Την τιμητική φύλαξη του μνημείου ανέλαβε ειδικός στρατιωτικός λόχος της Φρουράς του Προέδρου της Δημοκρατίας, ο οποίος και μετονομάστηκε σε Φρουρά του μνημείου του Άγνωστου Στρατιώτη. Το 1935 με την επάνοδο του Γεωργίου Β΄ ο λόχος ονομάστηκε σε Βασιλική Φρουρά, ενώ από το 1974 ονομάστηκε επίσημα Προεδρική Φρουρά και έχει την ευθύνη της εικοσιτετράωρης τιμητικής φύλαξης του Μνημείου.

4524565
Φώτο: Μνημείο Αγνώστου Στρατιώτη -EUROKINISSI/ΓΙΩΡΓΟΣ ΚΟΝΤΑΡΙΝΗΣ

Πηγή

 

Loader