Τέλος Ιουλίου το εμβόλιο της «ευλογιάς των πιθήκων» στην Κύπρο

Τέλος Ιουλίου το εμβόλιο της «ευλογιάς των πιθήκων» στην Κύπρο

Η 4η δόση εμβολίου κατά covid και τα χάπια

H κ.Έλενα Παναγιωτοπούλου, Διευθύντρια των Φαρμακευτικών Υπηρεσιών μίλησε στο κρατικό ραδιόωνο το πρωί της Δευτέρας 4/7 για τη σημαντικότητα της 4ης δόσης εμβολίου για τη νόσο Covid-19 αλλά και για τα δύο χάπια που συστήνονται σε ηλικιωμένους και άτομα που ανήκουν στις ευπαθείς ομάδες. Αναφέρθηκε επίσης και στο εμβόλιο για την ευλογικά πιθήκων.

ναφερόμενη στην 4η δόση του εμβολίου κατά του κορωνοϊού, η κα. Παναγιωτοπούλου, τόνισε τη σημασία της όσον αφορά την προφύλαξη από σοβαρή νόσηση και μετέπειτα νοσηλεία, «το εμβόλιο χορηγείται για μια πιο ελαφριά νόσηση και όχι για να περιορίσει τη μεταδοτικότητα». Επισήμανε επίσης ότι τα άτομα που έχουν καθοριστεί από τον Ευρωπαϊκό Οργανισμό Φαρμάκων για τη χορήγηση της 4ης δόσης, είναι τα άτομα που ανήκουν σε ευπαθείς ομάδες, ακριβώς για λόγους πρόληψης από τυχόν σοβαρές νοσηλείες.

Σχετικά με τα δύο αντιικά χάπια που χορηγούνται στην Κύπρο, ανέφερε ότι οι ιατροί πρέπει να ενθαρρυνθούν και να συνταγογραφούν σε όλα τα άτομα που πληρούν τα κριτήρια και τα δύο αντιικά σκευάσματα (Pfizer & Paxlovit) που είναι διαθέσιμα. Τα δύο αυτά χάπια συστήνονται για άτομα άνω των 60 ετών και άτομα που ανήκουν στις ευπαθείς ομάδες, και είναι κατάλληλα για την πρόληψη της νόσου.

Ακολούθησε την Avant-Garde στο Instagram

Ακολούθησε την Avant-Garde στο Facebook

Ευλογιά των πιθήκων

Σχετικά με το εμβόλιο κατά της «ευλογιάς των πιθήκων», το εμβόλιο που θα λάβει η Κύπρος είναι το αμερικάνικο «Jynneos» και αναμένεται να φτάσει στο νησί τέλος Ιουλίου.

Το Jynneos αναμένεται να προετοιμάσει το σώμα για να αμυνθεί έναντι της λοίμωξης από τη νόσο της ευλογιάς και της ευλογιάς των πιθήκων. Περιέχει μια τροποποιημένη μορφή του ιού της δαμαλίτιδας που ονομάζεται vaccinia Ankara, ενός ιού με στενή συσχέτιση με τον ιό της ευλογιάς και τον ιό της ευλογιάς των πιθήκων, ο οποίος ωστόσο δεν προκαλεί ασθένεια στον άνθρωπο και δεν μπορεί να αναπαραχθεί στα ανθρώπινα κύτταρα. Λόγω της ομοιότητας του ιού της ευλογιάς και του ιού της ευλογιάς των πιθήκων, τα αντισώματα που παράγονται εναντίον του ιού αναμένεται επίσης να προστατεύουν από την ευλογιά των πιθήκων.

Η Κύπρος θα λάβει ποσότητα αντίστοιχη του πληθυσμού και θα χορηγείται δωρεάν από την ΕΕ.

Αναφορικά με το φάρμακο «Tecovirimat» που είναι κατασκευασμένο για τη θεραπεία της ευλογιάς, η Κύπρος βρίσκεται στις διαδικασίες για κοινή προμήθεια από την ΕΕ.

Η κα. Παναγιωτοπούλλου τόνισε ότι η ευλογιά των πιθήκων είναι ένα θέμα που δεν πρέπει να προβληματίσει λόγω του ότι υπάρχει δυσκολία ως προς την μετάδοση της. Σε καμία περίπτωση δεν είναι τόσο επικίνδυνη όσο ο Covid-19 και σίγουρα δεν μπορεί να υπάρξει σύγκριση τους ως προς την μεταδοτικότητα. Προς το παρόν, είναι κάτι που αντιμετωπίζεται μέσω φαρμάκων ενώ αναμένεται και το εμβόλιο.

 

Πηγή: offsite.cy

Loader