Τέσσερις Έλληνες στη λίστα του Forbes «30 κάτω των 30»

Τέσσερις Έλληνες στη λίστα του Forbes «30 κάτω των 30»

Γράφει η Σταυρούλα Πεταλιού.

Είναι νέοι, επιτυχημένοι και περιλαμβάνονται στην ευρωπαϊκή λίστα του περιοδικού Forbes με τους 30 νέους κάτω των 30 ετών που διέπρεψαν σε διάφορους κλάδους, όπως οι τέχνες, ο πολιτισμός η τεχνολογία και η υγεία. Πρόκειται για τέσσερις Έλληνες που ξεχώρισαν στους τομείς τους, διακρίθηκαν για το έργο τους και γέμισαν υπερηφάνεια την Ελλάδα.

Ο Γιάννης Ασσαέλ είναι 29 ετών, Senior Research Scientist στην Google DeepMind στον κλάδο της Τεχνητής Νοημοσύνης, συν-εφευρέτης σε τέσσερα διπλώματα ευρεσιτεχνίας και μαζί με Βρετανούς επιστήμονες ανέπτυξε ένα μοντέλο ανάγνωσης χειλιών, το LipNet. Η Μαριάννα Καψετάκη είναι επίσης 29 ετών γιατρός και πιανίστρια. Έχει ήδη στο ιστορικό της πολλές δημοσιεύσεις σε σημαντικά διεθνή επιστημονικά περιοδικά και πραγματοποιεί μία από τις μεγαλύτερες μελέτες σχετικά με τη χωροταξική μνήμη σε ασθενείς με εγκεφαλικό επεισόδιο. Η συνομίλική τους Κωνσταντίνα Θεοφανοπούλου ασχολείται με τη βιοπληροφορική, τη Νευροβιολογία της γλώσσας και την Εξελικτική Γενετική ενώ παράλληλα δίνει τον δικό της αγώνα για την υποστήριξη των γυναικών και των υποεκπροσωπούμενων μειονοτήτων στην επιστήμη ενώ ο 27χρονος Γιώργος Καλλίγερος είναι διευθυντής hardware στην TIER Mobility, κάνει τη δική του μελέτη για το ποδήλατο ως μοντέρνο μέσο αστικής μεταφοράς και ανέπτυξε μια υποδομή φόρτισης για προϊόντα που έχουν κάποιου είδους μικρής κίνησης όπως είναι τα ηλεκτρικά scooter.

Οι τέσσερις Έλληνες που περιλαμβάνονται στη ευρωπαϊκή λίστα του περιοδικού Forbes με τους 30 νέους κάτω των 30 ετών, μίλησαν στο newsbeast.gr, μοιράστηκαν τα σχέδια τους για το μέλλον και ανάλυσαν τη μέχρι τώρα πορεία της ζωής τους.

Γιάννης Ασσαέλ

Το 2013 αποφοίτησε από το τμήμα Εφαρμοσμένης Πληροφορικής του Πανεπιστημίου Μακεδονίας και με πλήρεις υποτροφίες συνέχισε τις σπουδές του για MSc in Computer Science στο University of Oxford.

Ερευνά καινοτομίες με θετική κοινωνική απήχηση όπως την οπτικοακουστική αναγνώριση φωνής, τη σύνθεση φωνής για ασθενείς με ALS και ασχολείται με ένα πρότζεκτ που χρησιμοποιεί νευρωνικά δίκτυα για να αποκαταστήσει τμήματα αρχαίων ελληνικών κειμένων που λείπουν.

333333334

«Νιώθω μεγάλη τιμή και περηφάνια ως Έλληνας που βρίσκομαι στη λίστα του Forbes» υπογραμμίζει στο newsbeast.gr. «Η επίλυση προβλημάτων με θετική κοινωνική απήχηση ήταν κάτι που με ενθουσίαζε από παιδί. Μεγάλο ρόλο έπαιξε η οικογένεια μου και ήταν αυτό που με ώθησε προς την επιστήμη της πληροφορικής. Άρχισα να διαβάζω για τον κλάδο της Τεχνητής Νοημοσύνης και πιο συγκεκριμένα της μηχανικής μάθησης, κατά τη διάρκεια του μεταπτυχιακού μου στην Οξφόρδη. Με συνεπήρε από την πρώτη στιγμή για τα ερευνητικά εργαλεία που μας προσφέρει» τονίζει εξηγώντας πως «μπήκε» στη ζωή του η Τεχνητή Νοημοσύνη.

Στόχος του όπως επισημαίνει είναι να συνεχίσει να κάνει έρευνα στον κλάδο της μηχανικής μάθησης που εστιάζει σε καινοτομίες με θετική κοινωνική απήχηση.

545657678

Μαριάννα Καψετάκη

Είναι γιατρός, ερευνήτρια και κλασική πιανίστρια και όπως τονίζει στο newsbeast.gr αποφάσισε να ασχοληθεί με την ιατρική για να μάθει πως λειτουργεί το ανθρώπινο σώμα.

Αναφερόμενη στη μελέτη της χωροταξικής μνήμης σε ασθενείς με εγκεφαλικό επεισόδιο που πραγματοποιεί εξηγεί πως κατάφερε να τη συνδυάσει με την αγάπη της για το πιάνο λέγοντας: «Θεωρώ ότι το ενδιαφέρον μου για τη μνήμη ίσως ήρθε από την ενασχόλησή μου με τη μουσική. Οι κλασικοί πιανίστες συνηθίζεται να παίζουν τα κομμάτια χωρίς παρτιτούρα. Για παράδειγμα όταν ετοιμαζόμουν να συμμετάσχω στο διεθνή διαγωνισμό Μαρία Κάλλας είχα μάθει περίπου 450 σελίδες μουσικής από μνήμης. Πολλές φορές μετά από συναυλίες ο κόσμος με ρωτούσε πώς μπορώ να θυμάμαι όλη αυτή τη μουσική και ήθελα να το ψάξω επιστημονικά».

43435468789

«Από μικρή ηλικία η καθημερινή μου ρουτίνα ήταν μοιρασμένη στα δύο. Διάβαζα τα σχολικά μαθήματα μέχρι περίπου 6 το απόγευμα και μετά μελετούσα πιάνο. Δεν μπορούσα να μελετώ όλη μέρα τα σχολικά μαθήματα – ήθελα και κάτι διαφορετικό. Τις μέρες που δεν προλάβαινα να μελετήσω πιάνο (π.χ. όταν έδινα πανελλήνιες εξετάσεις) ένιωθα ότι κάτι μου έλειπε» επισημαίνει η 29χρονη Μαριάννα.

«Θα ήθελα πολύ να εργαστώ στην Ελλάδα, να συνεχίσω να δίνω συναυλίες πιάνου, να κάνω έρευνα στις νευροεπιστήμες και να κάνω ιατρική ειδικότητα» δηλώνει.

5457898

Κωνσταντίνα Θεοφανοπούλου

H 29χρονη Κωνσταντίνα Θεοφανοπούλου πραγματοποιεί μεταδιδακτορική έρευνα στο Rockefeller University ενώ στο μέλλον σκέφτεται να ακολουθήσει ακαδημαϊκή καριέρα και να δημιουργήσει τη δική της ερευνητική ομάδα.

«Η κατάληξή μου στον τομέα της βιοπληροφορικής ήρθε μετά από μια πορεία αρκετά δαιδαλώδη. Ήταν μια αναγκαία κατάληξη, παρά μια συνειδητή απόφαση» αναφέρει στο newsbeast.gr.

45790

«Ανταμείβεται η σκληρή δουλειά πολλών ετών» εξηγεί μιλώντας για το πως ένιωσε όταν είδε το όνομά της στην ευρωπαϊκή λίστα του περιοδικού Forbes με τους 30 νέους κάτω των 30 ετών, επιτυχημένους σε διάφορους κλάδους.

«Αφιερώνω πολύ χρόνο στη συνεισφορά σε προσπάθειες εξίσωσης των ευκαιριών για υποεκπροσωπούμενες μειονότητες στην επιστήμη, όπως είναι οι γυναίκες. Μεταξύ άλλων, έχω επιλεγεί ως μέντορας στο New York Academy of Sciences, σε ένα πρόγραμμα που εισάγει μαθητές από υποεκπροσωπούμενες κοινότητες στις θετικές επιστήμες και κινητροδοτεί τη μελλοντική τους ενασχόληση με αυτές. Πρόσφατα εξελέγην συντονίστρια δικτύωσης στο Συμβούλιο της Rockefeller Inclusive Science Initiative.

Έχω, επίσης, επιλεγεί ως Women on Top για εθελοντική καθοδήγηση γυναικών από την Ελλάδα. Η διάθεσή μου για εθελοντική συνεισφορά ξύπνησε από τα φοιτητικά χρόνια στην Ελλάδα, οπότε συμμετείχα στην πρωτοβουλία Δρόμοι Ζωής, όπου έκανα ενισχυτική διδασκαλία σε πρόσφυγες» σημειώνει η 29χρονη Κωνσταντίνα.

874

Γιώργος Καλλίγερος

Στα 15 του, όπως αποκαλύπτει στο newsbeast.gr ήθελε να αγοράσει μηχανή αλλά η μητέρα του δεν τον άφησε και έτσι αποφάσισε να μετατρέψει το ποδήλατό του σε μοτοσικλέτα. Ο Γιώργος Καλλίγερος εργάστηκε ως μηχανικός σχεδιασμού κινητήρων στην Bentley Motors και ύστερα βρέθηκε στην Καλιφόρνια όπου δούλεψε για τη Tesla ως μηχανικός στο τμήμα σχεδιασμού οχημάτων ενώ σήμερα είναι διευθυντής hardware στην TIER Mobility.

«Επιστέφοντας στην Αγγλία για το μεταπτυχιακό μου και έχοντας δουλέψει στην αυτοκινητοβιομηχανία για κάποιο καιρό, αποφάσισα να ασχοληθώ ξανά με το ποδήλατο και συγκεκριμένα να εξερευνήσω τους λόγους για τους οποίους το ποδήλατο δεν έχει εδραιωθεί ως κυρίαρχο μέσο αστικής μεταφοράς. Εκεί εξέλιξα μια συσκευή που μετατρέπει συμβατικά ποδήλατα σε ηλεκτρικά» τονίζει ο Γιώργος Καλλίγερος.

344699

«Ο σχεδιασμός προϊόντων και η επιχειρηματικότητα είναι το πάθος μου και πιστεύω ότι τα προβλήματα γύρω από την αστική μεταφορά και την ηλεκτροκίνηση απαιτούν έξυπνες τεχνικές λύσεις. Σκοπεύω να συνεχίσω να επικεντρώνω της δυνάμεις μου στον κλάδο και εύχομαι να μπορέσουμε να δημιουργήσουμε μαζί με την ομάδα μου νέα προϊόντα για τις ευρωπαϊκές πόλεις του μέλλοντος» επισημαίνει.

«Νιώθω τυχερός που μου έχει δοθεί η ευκαιρία να δουλέψω και να συλλέξω εμπειρίες από διάφορες χώρες του κόσμου αλλά το σπίτι μου θα είναι πάντα η Ελλάδα» δηλώνει.

87042

Τις φωτογραφίες παραχώρησαν στο newsbeast.gr ο Γιάννης Ασσαέλ, η Μαριάννα Καψετάκη, η Κωνσταντίνα Θεοφανοπούλου και ο Γιώργος Καλλίγερος.

Πηγή

Loader