Το «Τεύχος της Τρέλας» της Vogue αποσύρθηκε τελικά

Η Vogue Πορτογαλίας με το τελευταίο της εξώφυλλο για την ψυχική υγεία, προκάλεσε έντονες αντιδράσεις

Η Vogue Πορτογαλίας απέσυρε το τελευταίο εξώφυλλο της για την ψυχική υγεία, μετά τις έντονες αντιδράσεις που προκάλεσε η κεντρική φωτογραφία, η οποία παρέπεμπε σε παλιά ψυχιατρεία.    

Το «Τεύχος της Τρέλας» (The Madness Issue) φιλοξενούσε μια εικόνα που χαρακτηρίστηκε από πολλούς κακόγουστη και ξεπερασμένη. Σε πρώτο πλάνο φαινόταν μια γυμνή γυναίκα μέσα σε μία μπανιέρα, περιστοιχισμένη από δύο νοσοκόμες. Μία από αυτές έγερνε μία κανάτα χύνοντας νερό στο κεφάλι της «ασθενούς».    

Η Vogue αρχικά υπερασπίστηκε το εξώφυλλό απέναντι στις σφοδρές επικρίσεις, υποστηρίζοντας ότι η εικόνα αποσκοπούσε στο να «ξεκινήσει έναν διάλογο». Στην πρώτη ανάρτησή της στο Twitter μετά τον σάλο επέμενε πως το εξώφυλλο εξερευνά «το ιστορικό πλαίσιο της ψυχικής υγείας και είναι σχεδιασμένο για να αντικατοπτρίζει την πραγματική ζωή και αληθινές ιστορίες».     

Όμως οι αρνητικές κριτικές ακόμα και από επαγγελματίες υγείας συνεχίστηκαν και τελικά το εξώφυλλο αποσύρθηκε. Αλλάζοντας στάση, η Vogue τώρα λέει πως αντιλαμβάνεται ότι το ζήτημα της ψυχικής υγείας χρειάζεται μία πιο προσεκτική προσέγγιση. Το εξώφυλλο παραμένει αναρτημένο στον επίσημο λογαριασμό.

«Η Vogue Portugal ζητά συγγνώμη για οποιαδήποτε προσβολή ή αναστάτωση προκλήθηκε από αυτή την φωτογράφιση», έγραψαν οι υπεύθυνοι της έκδοσης στο Instagram, παρουσιάζοντας τα υπόλοιπα εξώφυλλα για το τεύχος.          

Πριν το σάλο, το μοντέλο στη μπανιέρα, η Σιμόνα Κιρτσνέροβα από τη Σλοβακία, έγραφε στο Instagram ότι είναι μια σημαντική στιγμή στην καριέρα της, καθώς στη φωτογραφία πλαισιώνεται από μέλη της οικογένειάς της που υποδύονται τις νοσοκόμες. «Εξώφυλλο στη Vogue με τη μαμά μου και τη γιαγιά μου».   

Ενώ πλήθαιναν οι αντιδράσεις, η Κιρτσνέροβα έγραψε δύο ημέρες αργότερα πως τα μοντέλα δεν είναι υπεύθυνα για τις φωτογραφίες. «Εξακολουθώ να πιστεύω πως η τέχνη πρέπει να σοκάρει και να είναι αληθινή» έγραψε διευκρινίζοντας ωστόσο πως δεν ήθελε να προσβάλει κανέναν.    

Πηγή