«Θα ερχόμασταν 5-6 φίλοι, το ότι είμαστε 106 είναι επίτευγμα»

«Θα ερχόμασταν 5-6 φίλοι, το ότι είμαστε 106 είναι επίτευγμα»

Οι διαδηλωτές κρατούσαν συμβολικά βίτσες και αντίγραφα διαβατηρίων

Με πανό στα χέρια όπως «Τι 30, τι 300000 αργύρια», «Βίτσα, Βίζα, Μίζα, δεν έχετε τσίπα» και «Όχι στον εκκλησιαστικό δεσποτισμό», μερίδα εκπαιδευτικών και όχι μόνο πραγματοποίησαν σήμερα έξω από την Αρχιεπισκοπή εκδήλωση διαμαρτυρίας κατά του θρησκευτικού χαρακτήρα των σχολείων, κατά του ρόλου της Εκκλησίας και κατά των τελευταίων εξελίξεων με την εμπλοκή του Αρχιεπισκόπου με την παραχώρηση διαβατηρίων.

 

Οι διαδηλωτές κρατούσαν συμβολικά βίτσες και αντίγραφα εξώφυλλων διαβατηρίων, θέλοντας να διακωμωδήσουν δύο ζητήματα. Το πρώτο είναι την εμπλοκή του Αρχιεπισκόπου στο θέμα της παραχώρησης των διαβατηρίων σε ξένους υπηκόους, και το δεύτερο, μια παλαιότερη δήλωση του προκαθήμενου της Εκκλησίας ότι οι εκπαιδευτικοί «θέλουν βίτσα».

 

Εκ των διοργανωτών της σημερινής ιδιωτικής πρωτοβουλίας Μαρίνα Αρμεύτη  είπε πως η εκδήλωση οργανώθηκε μέσα από το διαδίκτυο και ο σκοπός της είναι η διακήρυξη του στόχου για ένα κοσμικό, ευρωπαϊκό σχολείο που να αρμόζει στην εποχή μας. «Βρισκόμαστε στο 2019, είμαστε μέλη της ευρωπαϊκής οικογένειας και αρνούμαστε να γιορτάζουμε την ονομαστική γιορτή του Αρχιεπισκόπου, ένα θεσμό που παραπέμπει σε άλλες εποχές, για να μην πω στον μεσαίωνα, σε προσωπολατρείες, και θέλουμε με τη σημερινή μας εκδήλωση να διατρανώσουμε τη βούληση μας για ένα κοσμικό και ευρωπαϊκό σχολείο», είπε.  

Κληθείσα να σχολιάσει τη μη συμμετοχή των οργανωμένων εκπαιδευτικών οργανώσεων, η κ. Αρμεύτη είπε πως αν οι συνδικαλιστικές οργανώσεις είχαν την βούληση να το πράξουν θα το έπρατταν πριν από τη σημερινή εκδήλωση. Ωστόσο, πρόσθεσε, αυτό δεν σταμάτησε καθηγητές και απλούς πολίτες που διεκδικούν ένα κοσμικό σχολείο να διαδηλώσουν σήμερα.  

«Εμείς είμαστε εδώ γιατί αντιλαμβανόμαστε την κρίση των ηθικών αξιών που περνά σήμερα ο τόπος μας, και επιτέλους θέλουμε να ανοίξουμε μια ρωγμή για να τεθούν ζητήματα επί τάπητος, τα οποία είναι ακόμη στο απυρόβλητο, δηλαδή ποιος είναι ο ρόλος της εκκλησίας σήμερα σε σχέση με το σχολείο, και με την οικονομία και με την κοινωνία», είπε, σημειώνοντας πως είτε ο κόσμος που παρευρέθηκε στην εκδήλωση, εκφράζει μια γενικότερη βούληση.  

Ερωτηθείσα σχετικά με την δήλωση του Αρχιεπισκόπου για κατάργηση όλων των θρησκευτικών γιορτών, η κ. Αρμεύτη είπε πως τους βρίσκει σύμφωνους αυτή η θέση και διερωτήθηκε σε ποια ευρωπαϊκή χώρα γιορτάζονται Άγιοι και υπάρχουν θρησκευτικές γιορτές. Πρέπει επιτέλους αυτά τα ζητήματα να τεθούν σοβαρά, να συζητηθούν μέσω της Βουλής με τους αρμόδιους της Εκκλησίας και να τεθεί ένα τέλος σε αυτό που ζούμε και ενόψει της εκπαιδευτικής μεταρρύθμισης θα μπορούσε και αυτό κάλλιστα να συζητηθεί», είπε.  

Κληθείσα να σχολιάσει ότι η όλη εκδήλωση συνδέθηκε με την παραχώρηση διαβατηρίου στον Μαλαισιανό, η κ. Αρμεύτη είπε πως το κερασάκι στην τούρτα ήταν όλη αυτή η διαπλοκή της Αρχιεπισκοπής με το βρώμικο χρήμα και με το ποιες αρχές επιτέλους εκπροσωπεί ο θρησκευτικός ηγέτης του τόπου.  

Σε ερώτηση αν τους ικανοποιεί η προσέλευση σήμερα είπε: «Θα ερχόμασταν 5-6 φίλοι, το ότι είμαστε 106 είναι επίτευγμα», είπε.  

Ανάμεσα στους διαμαρτυρόμενους, ο εκπαιδευτικός Χρίστος Αχνιώτης είπε ότι η παρεμβάσεις της Εκκλησίας στα της εκπαίδευσης είναι επιζήμια, και ούτε πρέπει ο Αρχιεπίσκοπος να αποτελεί παράδειγμα για τη νέα γενιά. «Θεωρούμε επίσης ότι το κοσμικό σχολείο θα παραμερίσει την επέμβαση τέτοιου ατόμου στα της εκπαίδευσης και νομίζουμε ότι θα μπορεί να δημιουργήσει καλύτερους ανθρώπους», είπε.  

(ΚΥΠΕ/ΘΚΕ/ΑΧΡ)

  

Loader