Αν θες να γίνεις κτηνίατρος, το νέο πρόγραμμα του Πανεπιστημίου Λευκωσίας απευθύνεται σε σένα

Αν θες να γίνεις κτηνίατρος, το νέο πρόγραμμα του Πανεπιστημίου Λευκωσίας απευθύνεται σε σένα

Επιτέλους, η Κύπρος αποκτά το πρώτο πανεπιστημιακό πρόγραμμα Κτηνιατρικής

To να επιλέξεις να γίνεις κτηνίατρος δεν διαλέγεις απλώς το μελλοντικό σου επάγγελμα, αλλά αποφασίζεις να επιτελέσεις ένα λειτούργημα. Να υπηρετείς με ανιδιοτελή αγάπη και αστείρευτη αφοσίωση τα ζώα. Εκείνα που μπορεί να μην μπορούν να εκφράσουν με λόγια όσα αισθάνονται, αλλά είναι δίπλα μας σε κάθε μας στιγμή.

Πρόκειται για μια σημαντικότατη ειδικότητα που αφορά τη διάγνωση, τη θεραπεία και την πρόληψη των ασθενειών των ζώων, καθώς και την υγειονομική περίθαλψή τους. Επιπρόσθετα, οι κτηνίατροι παρέχουν τις εξειδικευμένες γνώσεις τους με σκοπό να βοηθήσουν στην υγειονομική πρόληψη και την υγιεινή των τροφίμων για να αποφευχθεί η εξάπλωση νόσων που προέρχονται από ζώα.

Τα «νοσοκομεία ζώων» εμφανίστηκαν για πρώτη φορά σε αρχαία αιγυπτιακά κείμενα και μέσα από αυτή την επιστήμη οι φοιτητές που την ακολουθούν μαθαίνουν τις ανάγκες των ζώων, πώς να εμβαθύνουν στις καταστάσεις καλής υγείας που τα αφορούν, ενώ παράλληλα γνωρίζουν τις διαδικασίες διάγνωσης και θεραπείας ασθενειών και διαταραχών τους. Έτσι είναι σε θέση να «εκπαιδεύσουν» ιδιοκτήτες κατοικιδίων σχετικά με την αντιμετώπιση ορισμένων ασθενειών.

Mέχρι τώρα ωστόσο δεν υπήρχε η δυνατότητα να σπουδάσει κανείς κτηνιατρική στην Κύπρο. Κάτι που αλλάζει από τον ερχόμενο Σεπτέμβριο χάρη στο Πανεπιστήμιο Λευκωσίας. Το πρώτο πρόγραμμα Κτηνιατρικής (Doctor of Veterinary Medicine, DVM) στην Κύπρο είναι γεγονός και έχει αξιολογηθεί και πιστοποιηθεί από τον Φορέα Διασφάλισης και Πιστοποίησης της Ποιότητας της Ανώτερης Εκπαίδευσης (ΔΙΠΑΕ). Αυτό σημαίνει ότι ο πανεπιστημιακός τίτλος θα είναι αναγνωρισμένος από όλες τις χώρες της ΕΕ/ΕΟΧ, καθώς και παγκόσμια.

kadis

O Υπουργός Γεωργίας, Αγροτικής Ανάπτυξης και Περιβάλλοντος Κώστας Καδής κατά την πρόσφατη διάσκεψη Τύπου που πραγματοποιήθηκε για την ανακοίνωση δημιουργίας της Κτηνιατρικής Σχολής  

Συγκεκριμένα, πρόκειται για ένα πενταετές (300 ECTS) πρόγραμμα, στην αγγλική γλώσσα. Μια πολύχρονη προσπάθεια που ξεκίνησε από το 2017 από τον Κοσμήτορα της Ιατρικής Σχολής του Πανεπιστημίου Λευκωσίας, Καθηγητή Ανδρέα Χαραλάμπους. Bασισμένο στο επιτυχημένο μοντέλο της Ιατρικής Σχολής, στηρίζεται στην έννοια της «ενιαίας υγείας - one health», που καθορίζει ότι η υγεία των ανθρώπων είναι στενά συνδεδεμένη με την υγεία των ζώων σ' ένα υγιές και βιώσιμο περιβάλλον. Αξίζει να σημειωθεί ότι πρόκειται για μια ακόμη πρωτοτυπία του Πανεπιστημίου Λευκωσίας, που δημιούργησε την πρώτη Ιατρική Σχολή στην Κύπρο, καθιερώνοντας ένα εξαιρετικό παράδειγμα επιτυχίας στον τομέα της ιατρικής εκπαίδευσης από το 2011. 

Κορυφαίοι ακαδημαϊκοί από κτηνιατρικές σχολές των ΗΠΑ, της Ευρώπης και του Ισραήλ, σε συνδυασμό με εγνωσμένου κύρους ακαδημαϊκό και κλινικό προσωπικό από την Κύπρο, απαρτίζουν τη διεθνή συμβουλευτική επιτροπή της Κτηνιατρικής Σχολής. Κύριο μέλημα όλων η δημιουργία μιας σχολής που θα παρέχει άριστη ποιότητα επιστημονικής και εργαστηριακής εκπαίδευσης, σε συνδυασμό με πρακτική εξάσκηση από το πρώτο έτος φοίτησης. Ταυτόχρονα, στόχος είναι η Κτηνιατρική Σχολή του Πανεπιστημίου Λευκωσίας να συνεργάζεται στενά με ερευνητικά και επαγγελματικά σώματα του τομέα, όπως με τον Παγκύπριο Κτηνιατρικό Σύλλογο, προκειμένου να δημιουργηθούν οι κατάλληλες συνθήκες για την υποστήριξη και ενίσχυσή της κτηνιατρικής στη χώρα μας.    

Η ίδρυση της σχολής αποτελεί μια ιδιαίτερα σημαντική εξέλιξη, καθώς τοποθετεί την Κύπρο στον διεθνή χάρτη της κτηνιατρικής εκπαίδευσης, με όλα τα συνεπακόλουθα οφέλη, σε επιστημονικό, οικονομικό και κοινωνικό επίπεδο. Συνάμα συμβάλλει στην υλοποίησή για αναβάθμισή της Ανώτερης και Ανώτατης Εκπαίδευσης στον τόπο μας, όπως πολύ εύστοχα τόνισε ο Υπουργός Γεωργίας, Αγροτικής Ανάπτυξης και Περιβάλλοντος Κώστας Καδής, στην πρόσφατη διάσκεψη Τύπου που πραγματοποιήθηκε για την ανακοίνωση δημιουργίας της. 

malas

O Καθηγητής Γενετικής στο Πανεπιστήμιο Λευκωσίας, Σταύρος Μαλάς, θα είναι ο Κοσμήτορας της νεοσύστατης Κτηνιατρικής Σχολής

Οι στενές συνέργειες μεταξύ του προγράμματος Κτηνιατρικής, της Ιατρικής Σχολής και άλλων τμημάτων του Πανεπιστημίου Λευκωσίας που σχετίζονται με τον τομέα της υγείας, δημιουργούν ένα ιδανικό ακαδημαϊκό οικοσύστημα, στο πλαίσιο του οποίου κάθε φοιτητής/τρια μπορεί να έχει μια ολοκληρωμένη εκπαίδευση στην κτηνιατρική, σύμφωνα με τον Κοσμήτορα της νεοσύστατης Κτηνιατρικής Σχολής, τον Καθηγητή Γενετικής στο Πανεπιστήμιο Λευκωσίας, Σταύρο Μαλά. 

Άλλωστε, το πρόγραμμα είναι βασισμένο στα διεθνή πρότυπα της κτηνιατρικής εκπαίδευσης, προκειμένου να παρέχει στους απόφοιτους όλα τα ακαδημαϊκά και κλινικά εχέγγυα που απαιτεί η κλινική κτηνιατρική, όπως τόνισε με τη σειρά του ο Πρόεδρος του Τμήματος Κτηνιατρικής και Ακαδημαϊκός Υπεύθυνος του προγράμματος Michael Herrtage, τέως Κοσμήτορας της Κτηνιατρικής Σχολής του Πανεπιστημίου Cambridge και Καθηγητής Ιατρικής Μικρών Ζώων. 

Ζητούμενο είναι οι απόφοιτοι να αποκτήσουν όλες τις απαραίτητες γνώσεις και δεξιότητες, οι οποίες θα τους προσφέρουν τη δυνατότητα να συνεχίσουν την επαγγελματική τους πορεία σε οποιαδήποτε ειδικότητα της κτηνιατρικής και αν επιλέξουν. Γιατί όπως πολύ εύγλωττα σημείωσε ο φιλόσοφος Martin Buber: «Τα μάτια ενός ζώου έχουν την ικανότητα να μιλούν μια σπουδαία γλώσσα»! Και αυτό οι κτηνίατροι όχι μόνο το σέβονται, αλλά έχουν ως αποστολή τους να φροντίσουν ότι κάθε ζώο θα έχει την ποιότητα ζωής που του αξίζει. 

Για περισσότερες πληροφορίες του ακαδημαϊκού προγράμματος κτηνιατρικής μπορείς να επισκεφθείς την ιστοσελίδα www.unic.ac.cy/vet/doctor-of-veterinary-medicine-dvm/ 

 

 

 

 

 

 

 

 

Loader