Τι είναι οι πολιτικές για τη νεολαία και πώς η νεολαία μπορεί να συμβάλει ενεργά στη διαμόρφωσή τους;

Τι είναι οι πολιτικές για τη νεολαία και πώς η νεολαία μπορεί να συμβάλει ενεργά στη διαμόρφωσή τους;

Η πολιτική για τη Νεολαία (“youth policy”) είναι ένας ευρύς όρος που άπτεται διαφόρων πτυχών της ζωής των νέων. Σύμφωνα με το Συμβούλιο της Ευρώπης, το οποίο δραστηριοποιείται στον τομέα χάραξης πολιτικής για τη νεολαία, “η πολιτική για τη νεολαία (youth policy) αποτελεί τη στρατηγική που εφαρμόζεται από τις δημόσιες αρχές, με σκοπό την παροχή ευκαιριών και εμπειριών στους νέους, οι οποίες υποστηρίζουν την επιτυχή ένταξή τους στην κοινωνία και τους διευκολύνουν να γίνουν ενεργοί και υπεύθυνοι πολίτες, καθώς και φορείς αλλαγής”.

Διάβασε Επίσης: Ο Νικόλας Ιωαννίδης πάει... ακάλεστος στο Cookshop

Οι διάφορες χώρες της Ευρώπης, μεταξύ των οποίων και η Κύπρος, υλοποιούν διάφορες στρατηγικές και προγράμματα, τα οποία καλύπτουν τομείς που επηρεάζουν άμεσα τη ζωή των νέων όπως η ψυχική υγεία, η εκπαίδευση, η συμμετοχή, η απασχόληση και η επιχειρηματικότητα. Μια έγκυρη πηγή πληροφόρησης για τις πολιτικές και τις πρακτικές που ακολουθεί κάθε ευρωπαϊκό κράτος στον τομέα της νεολαίας, είναι η ηλεκτρονική εγκυκλοπαίδεια της ΕΕ Youth Wiki. 

Πώς διασφαλίζεται, ωστόσο, η συμμετοχή των νέων στον σχεδιασμό αυτών των πολιτικών; Μια από τις δράσεις του Οργανισμού Νεολαίας Κύπρου που στοχεύει στην ενίσχυση του διαλόγου μεταξύ της νεολαίας και της Πολιτείας είναι η Εθνική Σύνοδος Νέων. Η Εθνική Σύνοδος Νέων έχει θεσμοθετηθεί από τον Οργανισμό Νεολαίας Κύπρου από το 2015 και αποτελεί τον πλέον συμμετοχικό θεσμό διαβούλευσης με τη νεολαία, με βασικό στόχο την ενίσχυση των ευκαιριών των νέων για συμμετοχή στα κοινά και την κοινωνική ζωή του τόπου. Η Εθνική Σύνοδος αγκαλιάζει κατά τρόπο αντιπροσωπευτικό, νέους από διάφορες ηλικιακές ομάδες, γεωγραφικά και κοινωνικά υπόβαθρα, ενώ πραγματοποιείται στη βάση σύγχρονων μεθοδολογικών εργαλείων μη τυπικής μάθησης.

1

Χαρακτηριστικό της ειδικής βαρύτητας της Συνόδου και της σημασίας της για την κοινωνία, είναι η συμμετοχή σε αυτή εκπροσώπων της κυβέρνησης σε ανώτατο επίπεδο, κρατικών αξιωματούχων, μαθητών, φοιτητών και εκπροσώπων οργανωμένων συνόλων νεολαίας. Μέσω μιας σειράς θεματικών εργαστηρίων διαμόρφωσης ιδεών, οι συμμετέχοντες έχουν την ευκαιρία να ανταλλάξουν απόψεις και να συζητήσουν τρόπους για καλύτερες πολιτικές για τη νεολαία που θα ανταποκρίνονται στις πραγματικές ανάγκες των νέων.

Διάβασε Επίσης: Ένα Lunch Break δεν είναι αρκετό για τον χειμαρρώδη ακαδημαϊκό Κώστα Γουλιάμο

Η 4η Εθνική Σύνοδος Νέων θα πραγματοποιηθεί την Παρασκευή, 8 Απριλίου, στο Συνεδριακό Κέντρο «Φιλοξενία» στη Λευκωσία. Οι συμμετέχοντες θα έχουν την ευκαιρία να συζητήσουν τις προκλήσεις που αντιμετωπίζει η νεολαία σήμερα και να προτείνουν συγκεκριμένες προτάσεις γύρω από 10 θεματικές. Στόχος της Συνόδου, είναι η αξιοποίηση των πορισμάτων σε πολιτικές που αφορούν τη νεολαία και ειδικά στον σχεδιασμό της νέας Στρατηγικής για τη Νεολαία 2023-2030.

Περισσότερες πληροφορίες για τις πολιτικές για τη νεολαία και την 4η Εθνική Σύνοδο Νέων, μπορείτε να βρείτε στη σελίδα του Τομέα Πολιτικής του ΟΝΕΚ youthpolicy.onek.org.cy 

 

Loader