Τι χρειάζεται για να ταξιδέψεις με το κατοικίδιο σου

Τι χρειάζεται για να ταξιδέψεις με το κατοικίδιο σου

Οι δράσεις της ΕΕ για τα ζώα

Ένας ινδιάνος φύλαρχος διατύπωσε πολύ εύστοχα τη σχέση ανθρώπων - ζώων, θέτοντας απλά το ερώτημα, τι θα ήμασταν χωρίς αυτά. Γιατί χωρίς την ύπαρξη τους, ο άνθρωπος θα πέθανε από τη μεγάλη μοναξιά του πνεύματος. Μια σχέση που η ΕΕ αναγνωρίζει, καθώς είναι γνωστά και αποδεδειγμένα τα οφέλη αυτού του άρρηκτου δεσμού. Γι΄αυτό και έχει διασφαλίσει ότι δε χρειάζεται να αφήνεις το κατοικίδιο σου σπίτι κάθε φορά που επιθυμείς να ταξιδέψεις. Αρκεί να έχεις μαζί σου τα απαραίτητα ταξιδιωτικά έγγραφα.

Οι ειδικοί άπειρες φορές έχουν επισημάνει τις ευεργετικές ιδιότητες της παρουσίας ζώων στο μεγάλωμα ενός παιδιού. Μια σχέση που βοηθά στην ψυχοσύνθεση και την ανάπτυξή του. Ωστόσο, τα οφέλη δε σταματάνε ούτε όταν ο άνθρωπος ενηλικιώνεται, τόσο σε ψυχολογικό και συναισθηματικό επίπεδο, όσο και σε σωματικό. 

Οι άνθρωποι που συνυπάρχουν μαζί τους σε καθημερινή βάση παρουσιάζουν μεγαλύτερη συναισθηματική σταθερότητα, έχουν χαμηλότερα επίπεδα στρες και διατηρούν γενικά καλύτερη την κατάσταση της υγείας τους. Παράλληλα, διακατέχονται από μεγαλύτερη αυτοπεποίθηση, ενώ τείνουν να αισθάνονται λιγότερο μόνοι και ανήσυχοι. Αυτή η σχέση όμως είναι αμφίδρομη. Γιατί οι περισσότεροι θεωρούν τα κατοικίδια του ως μέλη της οικογένειάς τους, προσφέροντας τους θαλπωρή και φροντίδα που τόσο έχουν ανάγκη. 

 pets

H EE αναλογιζόμενη αυτή τη σχέση σε συνδυασμό με τόσο πόσο στρεσογόνο μπορεί να αποδειχθεί το γεγονός για κάποιον ότι δεν έχει κάπου να αφήσει το αγαπημένο του κατοικίδιο σε περίπτωση που θέλει ή χρειάζεται να ταξιδέψει, θέσπισε κανόνες που αφορούν τους σκύλους, τις γάτες και τις νυφίτσες, προκειμένου να διευκολύνει τα ταξίδια στα 27 κράτη μέλη, καθώς επίσης σε Νορβηγία και Βόρεια Ιρλανδία.

Τι χρειάζεται λοιπόν για να ταξιδέψεις με το ζώο σου σε άλλη  χώρα της ΕΕ ή από χώρα εκτός ΕΕ σε χώρα της ΕΕ 

  • Να φέρει μικροτσίπ (σύμφωνα με τις τεχνικές προδιαγραφές του παραρτήματος ΙΙ του κανονισμού της ΕΕ σχετικά με τις μετακινήσεις ζώων συντροφιάς) ή ευανάγνωστο τατουάζ που έγινε πριν από τις 3 Ιουλίου 2011
  • Να έχει εμβολιαστεί κατά της λύσσας
  • Να έχει υποβληθεί σε θεραπεία για κεστώδη έλμινθα Echinococcus multilocularis, εφόσον η περιοχή προορισμού σου είναι απαλλαγμένη από αυτή τη νόσο (Φινλανδία, Ιρλανδία, Μάλτα, Νορβηγία και Βόρεια Ιρλανδία)
  • Έχει έγκυρο ευρωπαϊκό διαβατήριο ζώου συντροφιάς, όταν ταξιδεύει από χώρα της ΕΕ ή τη Βόρεια Ιρλανδία σε άλλη χώρα της ΕΕ ή στη Βόρεια Ιρλανδία, ή ευρωπαϊκό πιστοποιητικό υγείας των ζώων, όταν ταξιδεύει από χώρα εκτός ΕΕ. 

Τι είναι το ευρωπαϊκό διαβατήριο για ζώα συντροφιάς

Πρόκειται για ένα έγγραφο, βασισμένο σε τυποποιημένο πρότυπο της ΕΕ. Είναι απαραίτητο για τα ταξίδια μεταξύ των χωρών της ΕΕ. Περιλαμβάνει περιγραφή και λεπτομερή στοιχεία για το ζώο, όπως τον κωδικό μικροτσίπ ή τατουάζ, καθώς και το ιστορικό των αντιλυσσικών εμβολιασμών και τα στοιχεία επικοινωνίας του ιδιοκτήτη και του κτηνιάτρου που εξέδωσε το διαβατήριο. Μπορείς να λάβεις ευρωπαϊκό διαβατήριο ζώου συντροφιάς για τον σκύλο, τη γάτα ή τη νυφίτσα σου από κάθε εγκεκριμένο κτηνίατρο (που έχει εξουσιοδοτηθεί από τις αρμόδιες Αρχές να εκδίδει διαβατήρια ζώων συντροφιάς). Το διαβατήριο για τα ζώα συντροφιάς ισχύει εφ' όρου ζωής εφόσον ανανεώνεται κατάλληλα ο εμβολιασμός των ζώων κατά της λύσσας.

Τι είναι το ευρωπαϊκό πιστοποιητικό υγείας των ζώων

Είναι ένα άλλο είδος εγγράφου, το οποίο περιέχει συγκεκριμένες πληροφορίες σχετικά με το ζώο συντροφιάς (ταυτότητα, υγεία, αντιλυσσικός εμβολιασμός) και βασίζεται σε τυποποιημένο υπόδειγμα της ΕΕ. Εάν ταξιδεύεις από χώρα ή έδαφος εκτός ΕΕ, το ζώο συντροφιάς πρέπει να διαθέτει ευρωπαϊκό πιστοποιητικό υγείας των ζώων το οποίο να έχει εκδοθεί από κτηνίατρο του Δημοσίου της χώρας αναχώρησης το πολύ 10 ημέρες πριν από την άφιξη του ζώου σου στην ΕΕ. Το πιστοποιητικό ισχύει για ταξίδια μεταξύ των χωρών της ΕΕ για 4 μήνες από την ημερομηνία έγκρισης ή έως ότου λήξει ο αντιλυσσικός εμβολιασμός (ό,τι συμβεί πρώτο). Επιπλέον, θα πρέπει να συμπληρώνεις και να επισυνάπτεις στο ευρωπαϊκό πιστοποιητικό υγείας του ζώου συντροφιάς σου γραπτή δήλωση, στην οποία θα αναφέρεται ότι η μεταφορά του ζώου πραγματοποιείται για μη εμπορικούς σκοπούς. Η δήλωση αυτή απαιτείται επίσης εάν το ζώο σου ταξιδεύει υπό την ευθύνη προσώπου που εσύ έχεις  εξουσιοδοτήσει. Στην περίπτωση αυτή, το ζώο πρέπει να σου παραδοθεί εντός 5 ημερών από τη μετακίνησή του.

Good to Know

Η Ευρωπαϊκή Ένωση προωθεί την καλή διαβίωση των ζώων από τη δεκαετία του 70', βελτιώνοντας σταδιακά τη ζωή των ζώων εκτροφής. Οι ευρωπαϊκοί κανόνες απαιτούν τα εκτρεφόμενα ζώα να είναι απαλλαγμένα από πείνα και δίψα, να μην υποφέρουν από δυσφορία, πόνο, τραυματισμό ή ασθένεια, να μην τους προκαλείται φόβος ή αγωνία και να έχουν την ελευθερία να εκδηλώνουν τη φυσιολογική τους συμπεριφορά. Αυτές οι γενικές αρχές μεταφράζονται σε συγκεκριμένους κανόνες για όρνιθες, βοοειδή, χοίρους και άλλα εκτρεφόμενα ζώα καθώς και κανόνες για τη μεταφορά και τη σφαγή. Το 2017, η Ευρωπαϊκή Επιτροπή συγκρότησε μια «Πλατφόρμα για την καλή διαβίωση των ζώων» για να βοηθήσει την ανάπτυξη μέτρων για τη βελτίωση της καλής διαβίωσης των ζώων. Επιπλέον, από το 2009, η Ευρωπαϊκή Ένωση έχει αναγνωρίσει τα ζώα ως «αισθανόμενα όντα», γεγονός που αντικατοπτρίζεται σε πολιτικές της ΕΕ στους τομείς της γεωργίας, της αλιείας, της μεταφοράς και της έρευνας.  

 Μάθε περισσότερα ΕΔΩ 

Φωτογραφίες: Pexels 

 

 

Loader