Τι προσέχουμε φέτος πριν βουτήξουμε σε θάλασσα και πισίνα

Τι προσέχουμε φέτος πριν βουτήξουμε σε θάλασσα και πισίνα

Για να είμαστε ασφαλείς

Εξαιτίας της πανδημίας του κορωνοϊού, το καλοκαίρι θα είναι πολύ διαφορετικό φέτος, με περιορισμούς στα ταξίδια και αποφυγή δημόσιων χώρων όπου υπάρχει πολυκοσμία. Τι σημαίνει όμως αυτό για τα μπάνια στην θάλασσα και την πισίνα;

Σύμφωνα με τα Κέντρα Ελέγχου και Πρόληψης Νοσημάτων, δεν έχουν προκύψει στοιχεία που να υποδηλώνουν ότι μπορεί να προσβληθούμε από τον ιό σε πισίνες, τζακούζι, πάρκα νερού και παραλίες.

Τι πρέπει να γνωρίζουμε:

Διατήρηση της απόστασης των δυο μέτρων, εντός και εκτός νερού

Οταν βρισκόμαστε μέσα στο νερό στην πισίνα, την παραλία, μια λίμνη ή άλλο χώρο, θα πρέπει να διατηρούμε τις απαραίτητες αποστάσεις των δυο μέτρων από τους συνανθρώπους μας. Τα Κέντρα Ελέγχου και Πρόληψης Νοσημάτων συμβουλεύουν να «αποφύγουμε τις ομαδικές συγκεντρώσεις εντός και εκτός νερού με ανθρώπους που μας είναι άγνωστοι». Φυσικά εξαίρεση αποτελούν οι μαζικές εκκενώσεις ενός χώρου σε έκτακτες καταστάσεις ή όταν πρόκειται για την διάσωση ενός κολυμβητή και η παροχή πρώτων βοηθειών.

Προτεραιότητα το πλύσιμο των χεριών και ο καθαρισμός επιφανειών

Τα Κέντρα Ελέγχου και Πρόληψης Νοσημάτων συμβουλεύουν ότι οι δημόσιες πισίνες θα πρέπει για τους επόμενους μήνες να είναι πλήρως εξοπλισμένες με σαπούνι για τα χέρια και αντισηπτικά για να διευκολύνουν τους επισκέπτες στην διατήρηση της σωστής υγιεινής. Επιπλέον, όλες οι επιφάνειες αφής - όπως οι καρέκλες ή το στήριγμα στην σκάλα - θα πρέπει να απολυμαίνονται συχνά. Σε περίπτωση που κολυμπάμε σε πισίνα σε οικογενειακό σπίτι ή σπίτι φίλων, θα πρέπει να βεβαιωθούμε ότι γίνεται σωστός καθαρισμός.

Η σωστή συντήρηση του νερού είναι εξίσου σημαντική. Η συνηθισμένη ποσότητα χλωρίου που χρησιμοποιείται στις πισίνες θα πρέπει να είναι αρκετή ώστε να καταπολεμήσει το μικρόβιο.

uil

Οχι στην κοινή χρήση φουσκωτών στρωμάτων και άλλου εξοπλισμού στην πισίνα

Υπάρχει πιθανότητα να μεταφερθεί ο ιός όταν ένα μολυσμένο άτομο - ακόμα και οι ασυμπτωματικοί - εκτοξεύσει αναπνευστικά σταγονίδια σε επιφάνειες και στην συνέχεια να αγγίξει κάποιος άλλος την ίδια επιφάνεια. Καλό είναι να περιοριστεί κάθε είδους επαφή όπου είναι δυνατόν, γεγονός που σημαίνει ότι δεν πρέπει να μοιραζόμαστε με άλλους εξοπλισμό όπως φουσκωτά στρώματα, μάσκες, γυαλιά νερού κ.α (ακόμα και με τους ανθρώπους που συγκατοικούμε). Ας χρησιμοποιήσουμε τον δικό μας εξοπλισμό που θα φέρουμε από το σπίτι και ας τον απολυμαίνουμε τακτικά.

Σύσταση μάσκας σε συγκεκριμένες περιοχές

Οι υπεύθυνοι της πισίνας και οι ναυαγοσώστες έξω από το νερό, θα πρέπει να φορούν μάσκα, σύμφωνα με τα Κέντρα Ελέγχου και Πρόληψης Νοσημάτων. Οταν εισέλθουμε στο νερό, θα πρέπει να την βγάλουμε, καθώς η κάλυψη του προσώπου ενώ κολυμπάμε, μπορεί να κάνει δύσκολη την αναπνοή.

Οι οδηγίες στο κολύμπι μπορεί να αλλάξουν

Κι ενώ η εξάπλωση του κορονοϊού βρίσκεται σε εξέλιξη σε παγκόσμιο επίπεδο, υπάρχουν ακόμα πολλά που δεν γνωρίζουμε για τον νέο ιό. Καθώς βρισκόμαστε λίγο πριν την επίσημη έναρξη του καλοκαιριού, οι επιστήμονες ίσως ανακαλύψουν περισσότερα για την επιβίωση και μετάδοση του ιού και στο άμεσο μέλλον, οι κανόνες για το κολύμπι να αλλάξουν. Ας βεβαιωθούμε ότι ενημερωνόμαστε από το υπουργείο Υγείας και τους αρμόδιους, για μια καθημερινότητα με ασφάλεια.

Πηγή

Loader