Τουρισμός και πανδημία: οι ευρωβουλευτές ζητούν σχέδιο δράσης

Τουρισμός και πανδημία: οι ευρωβουλευτές ζητούν σχέδιο δράσης

Η επιτροπή Μεταφορών και Τουρισμού του Κοινοβουλίου προτρέπει την Ευρωπαϊκή Επιτροπή να συντάξει ευρωπαϊκό σχέδιο δράσης για τον τομέα του τουρισμού που πλήττεται από την κρίση

Τα μέλη της αρμόδιας επιτροπής του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου τόνισαν εκ νέου, κατά τη συζήτηση με τον επίτροπο Εσωτερικής Αγοράς Thierry Breton, ότι ο τομέας του τουρισμού χρειάζεται περισσότερη στήριξη εν μέσω της πανδημίας του COVID-19 μέσω συγκεκριμένων μέτρων, χρηματοδότησης, ενισχυμένου συντονισμού σε ευρωπαϊκό επίπεδο και ενός στοχευμένου σχεδίου εξόδου από την κρίση. Το αίτημα για την κατάρτιση σχεδίου ανάκαμψης και στοχευμένης στρατηγικής στηρίχθηκε από ευρωβουλευτές από όλο το πολιτικό φάσμα.

Προστασία του τουριστικού τομέα

Ο επίτροπος Breton αναγνώρισε ότι ο τουρισμός ήταν ο πρώτος τομέας της οικονομίας που έπληξε ο κορονοϊός και είναι πιθανό να αποτελέσει και τον τελευταίο που θα ανακάμψει από την κρίση. «Πρέπει να δώσουμε σθεναρή απάντηση», εξήγησε ο επίτροπος. «Ο τουρισμός είναι προτεραιότητά μας και προσπαθούμε να κάνουμε ό,τι μπορούμε με τους υπάρχοντες πόρους».

Πέραν της παροχής ασφάλειας μέσω της βραχυπρόθεσμης χρηματοδότησης, ο επίτροπος είπε ότι θα πρέπει να γίνει εκτεταμένη χρήση των κονδυλίων από τα μακροπρόθεσμα πακέτα για την ανάκαμψη στον τομέα του τουρισμού, τα οποία θα χρηματοδοτηθούν από το επόμενο μακροπρόθεσμο προϋπολογισμό της ΕΕ (2021-2027). Στηρίζει την ιδέα της θέσπισης ειδικής κατηγορίας στον προϋπολογισμό «με το απαραίτητο βάθος και ισχύ που χρειαζόμαστε για να βγει ο τομέας από την κρίση».

Ο επίτροπος πρόσθεσε επίσης ότι ο απώτατος στόχος είναι να μεταρρυθμιστεί και να αναπροσαρμοστεί ριζικά ο τουρισμός, προτείνοντας να πραγματοποιηθεί μια Ευρωπαϊκή Διάσκεψη για τον Τουρισμό με θέμα τον βιώσιμο τουρισμό το προσεχές φθινόπωρο.

Ξεκάθαρο τοπίο για τους περιορισμούς πριν την καλοκαιρινή περίοδο

Αρκετοί ευρωβουλευτές ζήτησαν επιπλέον περισσότερη σαφήνεια όσον αφορά τους περιορισμούς στα ταξίδια και τις μετακινήσεις για τους προσεχείς μήνες, συμπεριλαμβανομένων των όποιων πιθανών απαγορεύσεων ή περιορισμών σχετικά με τη χρήση των παραλιών λόγω των μέτρων κοινωνικής αποστασιοποίησης. Ο επίτροπος εξήγησε ότι θα χρειαστούν επαρκείς διαβεβαιώσεις σχετικά με την ασφάλεια των πολιτών πριν αρθούν αυτοί οι περιορισμοί και πρόσθεσε ότι η δουλειά για τη διευκόλυνση των μεταφορών συνεχίζεται με στόχο να ξεκαθαρίσει το τοπίο πριν το καλοκαίρι.

Σχετικά με ερωτήματα που αφορούν τα δικαιώματα των επιβατών και τη χρήση «voucher» από τις εταιρείες μετά τις ακυρώσεις πτήσεων, ο επίτροπος διαβεβαίωσε τους ευρωβουλευτές ότι οι επιβάτες συνεχίζουν να προστατεύονται και ότι τα κράτη μέλη της ΕΕ ήδη στηρίζουν τις τουριστικές επιχειρήσεις παρέχοντας ρευστότητα, μεταξύ άλλων και για την κάλυψη των απαιτήσεων των επιβατών για την επιστροφή των χρημάτων τους.

Loader