Το Τουρκμενιστάν απαγόρευσε τη λέξη «κορωνοϊός»

Το Τουρκμενιστάν απαγόρευσε τη λέξη «κορωνοϊός»

Την αλάνθαστη λογική ότι δεν μπορείς να έχεις κρούσματα κορωνοϊού αν δεν επιτρέπεται καν η αναφορά σε αυτόν, φαίνεται πως ακολουθεί το κράτος του Τουρκμενιστάν και ο, επιεικώς εκκεντρικός, πρόεδρός του Γκουρμπανγκούλι Μπερντιμουχαμέντοφ

Το Τουρκμενιστάν έχει απαγορέψει τη χρήση της λέξης «κορονοϊός» από τα ΜΜΕ, που ελέγχονται από το κράτος, και απάλειψε κάθε αναφορά σε αυτόν από τα ενημερωτικά φυλλάδια υγείας που μοιράζονται σε σχολεία, νοσοκομεία και χώρους εργασίας, όπως αναφέρει η οργάνωση Ρεπόρτερ Χωρίς Σύνορα.

Το ρεπορτάζ είναι βασισμένο σε αναφορές δημοσιογράφων από την πρωτεύουσα Ασγκαμπάτ και σε ρεπορτάζ της Turkmenistan Chronicle, ενός από τα ελάχιστα ανεξάρτητα ΜΜΕ της χώρας, η ιστοσελίδα του οποίου είναι μπλοκαρισμένη στο Τουρκμενιστάν.

Η χώρα της Κεντρικής Ασίας γειτονεύει με το Ιράν, και θεωρείται εξαιρετικά απίθανο ο κορονοϊός να μην έχει περάσει τα σύνορα από την Περσική χώρα, όπου έχουν αναφερθεί μέχρι στιγμής σχεδόν 3.000 θάνατοι.

Ο πρόεδρος Μπερντιμουχαμέντοφ, που εκλέγεται από το 2007 με ποσοστά άνω του 90% και φέρει τον τίτλο «Πατέρας Προστάτης», έδωσε στις 13 Μαρτίου την εντολή να απολυμανθούν οι δημόσιοι χώροι με την καύση ενός τοπικού φυτού, του harmala. Σε συνδυασμό με την απομόνωση των κατοίκων, αυτή φαίνεται να είναι και η μόνη δράση για την αντιμετώπιση του κορονοϊού στο Τουρκμενιστάν, που δεν έχει αναφέρει κανένα κρούσμα και δεν έχει αναφερθεί επίσημα στον κορονοϊό από τις 5 Μαρτίου.

Οι δημοσιογραφικές αναφορές κάνουν επίσης λόγο για αστυνομικούς με πολιτικά που συλλαμβάνουν οποιονδήποτε κάνει αναφορά στον κορονοϊό σε δημόσιο χώρο.

Η πρεσβεία του Τουρκμενιστάν στη Μόσχα έκλεισε στις 17 Μαρτίου, με έναν αριθμό πολιτών του να βρίσκονται εγκλωβισμένοι σε αναμονή πτήσης στη Ρωσία, στο αεροδρόμιο Ντομοντέντοβο.

Μπορείτε να δείτε ένα δείγμα των παλαιότερων πεπραγμένων του προέδρου του Τουρκμενιστάν, σε αυτό το αφιέρωμα από την εκπομπή Last Week Tonight, του κωμικού John Oliver.

Πηγή 

Loader