Tρανς κολυμβήτρια αποκλείστηκε από τους Ολυμπιακούς Αγώνες μετά τη διαμάχη με την Παγκόσμια Ομοσπονδία

Tρανς κολυμβήτρια αποκλείστηκε από τους Ολυμπιακούς Αγώνες μετά τη διαμάχη με την Παγκόσμια Ομοσπονδία

Η τρανς κολυμβήτρια αποκλείστηκε επίσης από την γυναικεία κατηγορία

Η Αμερικανίδα κολυμβήτρια Λία Τόμας -η οποία έγινε παγκοσμίως γνωστή ως η πρώτη τρανς αθλήτρια που κέρδισε κολεγιακό τίτλο σε εθνικό επίπεδο στις ΗΠΑ, τον Μάρτιο του 2022- έχασε μια νομική προσφυγή εναντίον της Παγκόσμιας Ομοσπονδίας Υγρού Στίβου (World Aquatics) στο αθλητικό διαιτητικό δικαστήριο που ισοδυναμεί με τον αποκλεισμό της από τους Ολυμπιακούς Αγώνες στο Παρίσι.

Η 25χρονη Λία Τόμας παραμένει επίσης αποκλεισμένη από την κολύμβηση στη γυναικεία κατηγορία, αφού απέτυχε να ανατρέψει τους κανόνες που εισήγαγε η διοργανώτρια αρχή της κολύμβησης το καλοκαίρι του 2022, οι οποίοι απαγορεύουν σε όποιον έχει υποστεί «οποιοδήποτε μέρος της ανδρικής εφηβείας» να αγωνίζεται στην κατηγορία γυναικών. 

Η Τόμας είχε υποστηρίξει ότι οι κανόνες αυτοί θα έπρεπε να κηρυχθούν «άκυροι και παράνομοι», καθώς αντιτίθενται στον Ολυμπιακό χάρτη και το καταστατικό της Παγκόσμιας Ομοσπονδίας Υγρού Στίβου. Ωστόσο, σε μια απόφαση 24 σελίδων, το δικαστήριο κατέληξε στο συμπέρασμα ότι η Τόμας «απλά δεν είχε δικαίωμα να ασχοληθεί με τη συμμετοχή σε αγώνες της Παγκόσμιας Ομοσπονδίας Κολύμβησης» ως άτομο που δεν ήταν πλέον μέλος της αμερικανικής κολύμβησης. 

Την απόφαση χαιρέτησε η Παγκόσμια Ομοσπονδία Υγρού Στίβου, κάνοντας λόγο για «ένα σημαντικό βήμα προς τα εμπρός στις προσπάθειές μας για την προστασία του γυναικείου αθλητισμού». «Η Παγκόσμια Ομοσπονδία Υγρού Στίβου είναι αφοσιωμένη στην προώθηση ενός περιβάλλοντος που προάγει τη δικαιοσύνη, το σεβασμό και τις ίσες ευκαιρίες για τους αθλητές όλων των φύλων και επιβεβαιώνουμε αυτή τη δέσμευση», πρόσθεσε. 

Η Παγκόσμια Ομοσπονδία Υγρού Στίβου εισήγαγε τους νέους κανόνες της αφού η Τόμας νίκησε την ασημένια Ολυμπιονίκη, Έμα Γουέγιαντ, με διαφορά 1,75 δευτερολέπτου για να κερδίσει το χρυσό μετάλλιο στα 500 μέτρα ελεύθερο γυναικών στο πανεπιστημιακό πρωτάθλημα του NCAA, το 2022. Σε ένα επιστημονικό έγγραφο προς τεκμηρίωση της απόφασή της, ανέφερε ότι κολυμβητές όπως η Τόμας διατηρούσαν σημαντικά σωματικά πλεονεκτήματα - στην αντοχή, τη δύναμη, την ταχύτητα, τη δύναμη και το μέγεθος των πνευμόνων - από την ανδρική εφηβεία, ακόμη και μετά τη μείωση των επιπέδων τεστοστερόνης τους μέσω φαρμακευτικής αγωγής. Η σχετική προσφυγή δεν επικεντρώθηκε στους επιστημονικούς ισχυρισμούς, αλλά αποκλειστικά στο κατά πόσον η Τόμας επιτρέπεται να αμφισβητήσει τους κανόνες της Παγκόσμιας Ομοσπονδίας Υγρού Στίβου.

Σύμφωνα με την απόφαση, η Λία Τόμας δεν είχε δικαίωμα να μηνύσει την πολιτική της Παγκόσμιας Ομοσπονδίας Υγρού Στίβου για τα τρανς άτομα, με μια βασική παράγραφο να αναφέρει:

«Η επιτροπή καταλήγει στο συμπέρασμα ότι εφόσον η αθλήτρια δεν δικαιούται να συμμετάσχει σε "Elite Event" κατά την έννοια της πολιτικής της κολύμβησης των ΗΠΑ, πόσο μάλλον να αγωνιστεί σε αγώνα της World Aquatics, ο οποίος συμβαίνει με την εγγραφή στην World Aquatics πριν από έναν αγώνα ή με τον καθορισμό μιας επίδοσης που οδηγεί σε αίτημα εγγραφής ως παγκόσμιο ρεκόρ της World Aquatics, απλά δεν δικαιούται να συμμετάσχει σε αγώνες της. Η πολιτική και οι λειτουργικές απαιτήσεις απλώς δεν ενεργοποιούνται από την τρέχουσα κατάστασή της».

Η Παγκόσμια Ομοσπονδία Υγρού Στίβου επιμένει ότι κάνει ό,τι μπορεί για να είναι χωρίς αποκλεισμούς και έχει εισαγάγει μια «ανοιχτή» κατηγορία για τα τρανς άτομα της κολύμβησης. Ωστόσο, τα σχέδια για το ντεμπούτο της στο Παγκόσμιο Κύπελλο του Βερολίνου τον περασμένο Οκτώβριο ακυρώθηκαν αφού δεν υπήρξαν συμμετοχές για κανένα από τα αγωνίσματα των 50 και 100 μέτρων σε όλα τα στυλ, τα οποία επρόκειτο να διεξαχθούν παράλληλα με τα αγωνίσματα ανδρών και γυναικών.

Loader