«Yellowjackets»: Πρεμιέρα για το δέκατο τελευταίο επεισόδιο

«Yellowjackets»: Πρεμιέρα για το δέκατο τελευταίο επεισόδιο

Δεν είναι όμως το φινάλε

Ο πρώτος κύκλος της σειρά που κράτησε το ενδιαφέρον από την πρώτη στιγμή.

Η δραματική σειρά εκτυλίσσεται γύρω από το σήμερα και το 1996, υπάρχει μια ροή στην όλη ιστορία που ιντρικάρει με απίστευτο τρόπο ακόμη και τον τηλεθεατή. Ο τίτλος είναι εμπνευσμένος από μία ομάδα ποδοσφαίρου.

Την Κυριακή που έρχεται θα κάνει πρεμιέρα στις πλατφόρμες το δέκατο και τελευταίο επεισόδιο του φοβερού (με πάσα έννοια) Yellowjackets. Δεν πρόκειται όμως για το φινάλε αυτής της δραματικής σειράς μυστηρίου που ήρθε να συντροφέψει ιδανικά το μεταίχμιο ανάμεσα στο 2021 και το 2022, αλλά μόνο για φινάλε του πρώτου κύκλου, από την στιγμή που η αναγνώριση που δικαίως κέρδισε εξασφάλισε την συνέχειά της.

Ένας θεός ξέρει τι μπορεί να αποκαλυφθεί στο τέλος του πρώτου και τι μπορεί να μείνει στον αέρα μέχρι τον δεύτερο, η πρώτη αυτή διαδρομή πάντως ήταν ήδη γεμάτη συνταρακτικές ανατροπές και τρομακτικές αναταράξεις, αλλά επίσης και μοναδικές ερμηνείες από ένα πραγματικά ιδανικό ensemble καστ που συνδυάζει εμβληματικές μορφές της '90s νεανικής κουλτούρας –επιφανή «it girls» με εναλλακτικές / σκοτεινές περγαμηνές όπως η Τζούλιετ Λιούις και η Κριστίνα Ρίτσι– με φρέσκα ταλέντα που υποδύονται τις νεανικές εκδοχές των χαρακτήρων τους.  

Διάβασε Επίσης: Ο Yeong-su είναι ο πρώτος Κορεάτης ηθοποιός που κέρδισε Χρυσή Σφαίρα 

Το soundtrack είναι πλημμυρισμένο από «εναλλακτικές» επιτυχίες της εποχής –από Smashing Pumpkins και Liz Phair μέχρι Portishead και Jane’s Addiction και οτιδήποτε παραπλήσιο χρονικά μπορεί να κολλήσει ενδιάμεσα– και όσοι από τους θεατές πέρασαν εφηβεία ή πρώτη νεότητα μέσα στο ευρύτερο πλαίσιο εκείνης της σκηνής, μπορεί και να κατουρηθούν μια σταλιά από τη συγκίνηση σε κάποια από τις επικλήσεις της σειράς σ’ εκείνη την κουλτούρα.

Θα μπορούσε μάλιστα να φτάσει να πει κανείς επιφανειακά ότι το Yellowjackets είναι για τα '90s ό,τι το Stranger Things για τα '80s. Καμία σχέση όμως στην πραγματικότητα, και όχι μόνο επειδή το πρώτο είναι πολύ πιο ενήλικο και πολύ πιο τρομακτικό (και όχι μόνο στις «ακραίες» σκηνές του, αλλά και στις σπουδές της παθολογίας των χαρακτήρων του). 

Yellowjackets: Η σειρά που στοιχειώνει το μεταίχμιο ανάμεσα στο 2021 και το 2022

Ο τίτλος της σειράς προέρχεται από το όνομα μιας σχολικής ομάδας ποδοσφαίρου που αποτελείται από τις τελειόφοιτες ενός λυκείου του Νιου Τζέρσι.

Η πλοκή του Yellowjackets εκτυλίσσεται εναλλάξ σε δύο διαφορετικούς χρόνους –στο 1996 και στο σήμερα– και σε πολλά διαφορετικά επίπεδα, τα οποία όμως συμπλέουν με αριστοτεχνικό τρόπο και με φανταστικό ρυθμό.

Ο τίτλος της σειράς προέρχεται από το όνομα μιας σχολικής ομάδας ποδοσφαίρου που αποτελείται από τις τελειόφοιτες ενός λυκείου του Νιου Τζέρσι και στα μέσα της δεκαετίας του ‘90 προκρίνονται στους τελικούς του εθνικού σχολικού πρωταθλήματος που πρόκειται να διεξαχθούν στο μακρινό Σιάτλ. Το αεροπλάνο τους πέφτει όμως και χάνεται στις απόκρημνες οροσειρές του Βορρά, και τα κορίτσια θα βρεθούν ξαφνικά σε ένα καθαρτήριο τελετουργίας και επιβίωσης που μοιάζει να μην έχει ούτε τέλος ούτε και όρια.

Συγχρόνως, παρακολουθούμε τους ίδιους χαρακτήρες σήμερα, είκοσι πέντε χρόνια μετά από εκείνη την εποχή στην κόλαση που κράτησε μήνες, και παρά την διάσωσή τους δεν τελείωσε ποτέ.

Έρχονται ίσως συνειρμικά στο μυαλό ο «Άρχοντας των μυγών» ή το «Lost» ή διάφορα μοτίβα του Στίβεν Κινγκ ή οι ταινίες που έχουν γίνει με θέμα την αεροπορική τραγωδία (ή το «θαύμα») των Άνδεων με το αεροπλάνο της ομάδας ράγμπι που συνετρίβη στην οροσειρά το 1971 και οι επιζήσαντες κάποια στιγμή αναγκάστηκαν να καταφύγουν στον κανιβαλισμό για να επιβιώσουν.

Δεν είναι άσχετοι με την σειρά τέτοιοι συνειρμοί, αλλά δεν καθορίζουν ουσιαστικά την πολυδύναμη σύστασή της. Είναι δύσκολο να μην παρεκκλίνει από την αφηγηματική συνοχή της, κινδυνεύοντας με εκτροχιασμό, ακόμα και η πιο καλοδουλεμένη «υβριδική» σειρά, το Yellowjackets όμως είναι όλα τα παρακάτω αλλά συγχρόνως κάτι πέρα απ’ αυτά: χρονικό άγριας επιβίωσης, βασανιστικό αίνιγμα, περιπέτεια τρόμου με πιθανές υπερφυσικές / μεταφυσικές προεκτάσεις, δράμα ενηλικίωσης, παραβολή για τις κρίσεις μέσης ηλικίας, διαχρονική ηθογραφία υποβλητικό θρίλερ μακράς πνοής.

Πηγή

Loader