Υπάρχει λόγος που στολίσαμε τόσο νωρίς για τα Χριστούγεννα

Υπάρχει λόγος που στολίσαμε τόσο νωρίς για τα Χριστούγεννα

Χριστουγεννιάτικα στολίδια και φωτάκια βοηθούν την ψυχολογία μας τελικά;

«Είναι λογικό όλο και περισσότεροι άνθρωποι να προσπαθούν να μπουν στο πνεύμα των γιορτών νωρίτερα αυτή την χρονιά». Μήπως, όμως, δεν έχει σε όλους τις ίδιες ευεργετικές επιδράσεις;

Τα τελευταία χρόνια υπάρχει μία τάση ο κόσμος να στολίζει το σπίτι του για τις γιορτές των Χριστουγέννων νωρίτερα από το συνηθισμένο. Ενώ παλιά τα χριστουγεννιάτικα δέντρα έκαναν την εμφάνιση τους την πρώτη εβδομάδα του Δεκεμβρίου, τώρα τα βλέπουμε από τα τέλη Νοεμβρίου με τα φωτάκια να αναβοσβήνουν ενώ και οι Δήμοι της χώρας στέλνουν τα συνεργεία τους στους δρόμους ακόμα και από τις αρχές του μήνα.

Φέτος η διάθεση για τον εορταστικό στολισμό νωρίτερα έχει ήδη εξαπλωθεί όχι μόνο στην Ελλάδα  και Κύπρο αλλά και σε πολλές άλλες  χώρες, με φωτογραφίες να κάνουν την εμφάνιση τους στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης.

«Είναι λογικό όλο και περισσότεροι άνθρωποι να προσπαθούν να μπουν στο πνεύμα των γιορτών νωρίτερα αυτή την χρονιά», δήλωσε η ψυχολόγος Μελίσα Ρόμπινσον Μπράουν από την Νέα Υόρκη.

«Ο κόσμος αναζητά επειγόντως λίγη χαρά και ευτυχία. Φέτος ήταν μια χρονιά θλίψης και απώλειας: απώλεια ελευθερίας, απώλεια χρόνου με την οικογένεια, απώλεια εισοδήματος και δουλειάς και απώλεια αγαπημένων προσώπων, για να αναφέρουμε μερικά παραδείγματα. Ως εκ τούτου, οι άνθρωποι αναζητούν ψυχολογική ανάταση, ζεστασιά, θαλπωρή ακόμα και επούλωση πληγών».

«Ας αφήσουμε στην άκρη το όποιο σχόλιο (μπορεί να ακούσουμε) πάνω στο θέμα του στολισμού. Δεν υπάρχει λόγος να ακούμε κριτική», μας λέει ο ψυχολόγος και συγγραφέας του βιβλίου «Mental Health Journal of Men», Ράιαν Χάους από την πόλη της Πασαντίνα, στην Καλιφόρνια των Ηνωμένων Πολιτειών.

«Αν μας κάνει να νιώθουμε καλύτερα, τότε να στολίσουμε. Αν μας δίνει χαρά να ξεκινήσουμε την όλη διαδικασία (ακόμα και) τον Αύγουστο, να το κάνουμε χωρίς ίχνος ντροπής».

Ζητήσαμε από ψυχολόγους να μοιραστούν μαζί μας μερικά από τα πιθανά οφέλη ψυχικής και συναισθηματικής υγείας που μπορεί να έχουμε στολίζοντας, νωρίτερα από το συνηθισμένο, το σπίτι μας για τα Χριστούγεννα.

5455
Φώτο: Dzenina Lukac

Μπορεί να μας ξυπνήσει όμορφες αναμνήσεις από το παρελθόν

Η τοποθέτηση του δέντρου και η διακόσμηση του χώρου με φώτα και γιρλάντες μπορεί να προκαλέσει νοσταλγία, θυμίζοντας μας όμορφες στιγμές από γιορτές της παιδικής μας ηλικίας. Ιδίως για όσους από εμάς δεν μπορούμε να γιορτάσουμε τις μέρες αυτές με αγαπημένα πρόσωπα, οι αναμνήσεις από το παρελθόν μπορεί να λειτουργήσουν θετικά στην ψυχολογία μας. Η διακόσμηση νωρίτερα από το καθορισμένο σημαίνει επίσης ότι θα απολαύσουμε αυτές τις ξεχωριστές μέρες, μερικές επιπλέον εβδομάδες.

«Ως ψυχολόγος, συχνά μιλάω για την σχέση μεταξύ σκέψης, συναισθημάτων και συμπεριφοράς», δήλωσε ο ψυχολόγος Ιρλάντζερ Τέρνερ από το Λος Άντζελες και επίκουρος καθηγητής ψυχολογίας στο Πανεπιστήμιο Πέπερνταϊν.

«Δεδομένου του άγχους από την πανδημία, το να φέρνουμε στο μυαλό μας θετικές εικόνες είναι ένας τρόπος για να αποφύγουμε το άγχος και το στρες. Η διακόσμηση του σπιτιού μπορεί να χρησιμεύσει ως οδηγός θετικών αναμνήσεων και συναισθημάτων τα οποία μπορεί να φανούν χρήσιμα στην αίσθηση της χαράς και την αποφυγή της θλίψης».

Κάτι αντίστοιχο ισχύει και σ′ ένα άλλο κομμάτι. Αυτό της μυρωδιάς.

«Αν κάποια μυρωδιά μας ταξιδεύει σε γιορτινές μέρες από το παρελθόν, εγείροντας θετικά συναισθήματα ή αναμνήσεις, καλό είναι να υπάρχει μέσα στον χώρο του σπιτιού, ανεβάζοντας έτσι την διάθεση μας», είναι η άποψη της ψυχολόγου, Ρεμπέκα Λέσλι από την Ατλάντα.

1343432
Φώτο: Adonyi Gábor

Αποσπά την προσοχή μας από όλα τα δυσάρεστα του 2020

Αν και είναι σημαντικό να αφήσουμε τον εαυτό μας ελεύθερο να έρθει σε επαφή με τα συναισθήματα μας, ακόμη και τα δυσάρεστα, αυτό δεν σημαίνει ότι πρέπει να ζούμε με φόβο και άγχος όλες τις ώρες της ημέρας. Η αναζήτηση υγιών τρόπων για να ξεχάσουμε όλα όσα συμβαίνουν στον κόσμο μπορεί να μας ανακουφίσει και να μας βοηθήσει.

«Υπήρξαν τόσα πολλά δυσάρεστα γεγονότα φέτος, συμπεριλαμβανομένης της πανδημίας, της φυλετικής αδικίας και των εκλογών», δήλωσε η Μελίσα Ρόμπινσον-Μπράουν.

«Είναι εύκολο τέτοια γεγονότα που μας κατακλύζουν από τα μέσα ενημέρωσης, να προκάλεσουν ακόμα μεγαλύτερο άγχος και κατάθλιψη. Η διακόσμηση του σπιτιού αποσπά την προσοχή μας ενώ είναι ταυτόχρονα μια ευχάριστη δραστηριότητα στην οποία μπορούμε να συμμετέχουμε».

45354354
Φώτο: Barry Plott

Νιώθουμε πως έχουμε τον έλεγχο των καταστάσεων

Οι καταστάσεις που βιώσαμε το 2020, με την εξάπλωση της πανδημίας ήταν κάτι που δεν μπορούσαμε να ελέγξουμε, κάτι που δεν ήταν στο χέρι κανενός από εμάς. Αυτό είναι κάτι που μπορεί εύκολα να μας κάνει να νιώσουμε αδύναμοι.

«Μπορούμε να παίξουμε καθοριστικό ρόλο στις εξελίξεις αλλά χρειάζεται τεράστια προσπάθεια από πολλούς ανθρώπους για να κάνουμε αυτές τις αλλαγές, κι αυτό δημιουργεί ένα αίσθημα αδυναμίας», λέει ο Ράιαν Χάους.

Οι ειδικοί στον χώρο της Ψυχικής Υγείας, μας προτείνουν να εστιάσουμε σε πράγματα που μπορούμε να ελέγξουμε, προκειμένου να μειώσουμε μέρος του άγχους που μας προκαλούν τα γεγονότα του 2020. Η χριστουγεννιάτικη διακόσμηση του σπιτιού, είναι ένα από αυτά. Έχουμε την δυνατότητα να μετατρέψουμε το εσωτερικό του σπιτιού μας σε μία όαση, ανεξάρτητα από το χάος που επικρατεί έξω από αυτό.

«Μετατρέποντας το σαλόνι του σπιτιού μας σε μία "χώρα των θαυμάτων", αυτό μπορεί να μας δώσει μια αίσθηση ελέγχου και αποτελεσματικότητας που μας λείπει το 2020», υποστηρίζει ο Ράιαν Χάους.

Μας βοηθάει να προσβλέπουμε σε κάτι θετικό - αναζωογονητικό

Σε μία χρονιά γεμάτη φόβο, η δημιουργία μίας θετικής προσδοκίας αποτελεί πρόκληση. Έτσι όταν χαζεύουμε την χριστουγεννιάτικη διακόσμηση του σπιτιού, αφήνουμε το μυαλό μας να ταξιδεύει στα καλά που έρχονται και στα όμορφα που μας περιμένουν: χριστουγεννιάτικες ταινίες με τα παιδιά μας και τα αγαπημένα μας πρόσωπα, χριστουγεννιάτικα τραγούδια, κλασσικές χριστουγεννιάτικες μυρωδιές που αναδύονται από την κουζίνα, τις μέρες μακριά από την εργασία ή το σχολείο, το άνοιγμα των δώρων.

«Σε μια εποχή που έχουμε λίγα πράγματα να περιμένουμε, οι μέρες των Χριστουγέννων είναι μια ευπρόσδεκτη αλλαγή από τον τεράστιο φόβο στον απόλυτο ενθουσιασμό», εξηγεί ο Ράιαν Χάους.

ddsdawq
Φώτο: Jonathan Borba

Η χριστουγεννιάτικη διακόσμηση δεν είναι ευεργετική για όλους

Για πολλούς από εμάς οι περίοδος των Χριστουγέννων δεν είναι απαραίτητα γιορτινή, ειδικά αν είχαμε δύσκολα παιδικά χρόνια ή θρηνούμε την απώλεια αγαπημένου μας προσώπου.

Αν λοιπόν ο χριστουγεννιάτικος διάκοσμος μας φέρνει δυσάρεστες αναμνήσεις, το να ξεκινήσουμε την όλη διαδικασία νωρίτερα μπορεί να και να μην είναι ευεργετική», μας εξηγεί η Ρεμπέκα Λέσλι.

Ακόμα και άτομα που συνήθως απολαμβάνουν τις διακοπές μπορεί να δυσκολευτούν να το κάνουν αυτή την χρονιά.

«Εάν η χριστουγεννιάτικη διακόσμηση προκαλεί θλίψη επειδή δεν θα μπορέσουμε να είμαστε με την οικογένεια μας, τότε δεν θα μας βοηθήσει ψυχολογικά αν στολίσουμε το σπίτι νωρίτερα», λέει η Ρεμπέκα Λέσλι.

Το πιο σημαντικό πράγμα είναι να κάνουμε αυτό που μας ευχαριστεί.

Πηγή

Loader