Υπουργείο Παιδείας: Όλα πανέτοιμα για τη νέα σχολική χρονιά

Υπουργείο Παιδείας: Όλα πανέτοιμα για τη νέα σχολική χρονιά

Ολοκληρώθηκαν όλες οι σχετικές προετοιμασίες για την έναρξη του νέου σχολικού έτους και η στελέχωση των σχολείων έγινε νωρίτερα από κάθε άλλη φορά και, όπως και το προηγούμενο σχολικό έτος, τα σχολεία θα είναι έτοιμα να υποδεχτούν μαθητές και μαθήτριες στις προκαθορισμένες ημερομηνίες, αναφέρει σε ανακοίνωσή του το Υπουργείο Παιδείας, Πολιτισμού, Αθλητισμού και Νεολαίας (YΠΠΑΝ).

Προσθέτει ότι «τα σχολεία ξεκινούν και αυτή τη σχολική χρονιά μέσα σε συνθήκες πανδημίας και ως εκ τούτου απαιτείται να διατηρηθεί η εγρήγορση και να τηρούνται όλοι οι σχετικοί κανόνες υγειονομικής προστασίας».

 

Ωστόσο, επισημαίνει το ΥΠΠΑΝ «αυτή τη φορά όμως υπάρχουν δυο σημαντικά συγκριτικά πλεονεκτήματα που είναι η εμπειρία που έχει αποκτηθεί από τις διευθύνσεις των σχολείων και το σύνολο των εκπαιδευτικών και δεύτερο διαθέτουμε καθοριστικό μέσο προστασίας που είναι ο εμβολιασμός».

 

«Επιδίωξη θα είναι να εμβολιαστεί όλος ο σχολικός πληθυσμός, ούτως ώστε να υπάρχει σχετική ασφάλεια σε όσους παρευρίσκονται στον χώρο των σχολείων» αναφέρει το ΥΠΠΑΝ το οποίο σε συνεργασία  με το Υπουργείο Υγείας έχει ανακοινώσει σχετικές δράσεις.  

Σύμφωνα με την ανακοίνωση, «τα σχετικά Υγειονομικά Πρωτόκολλα έχουν συμπληρωθεί μετά από διεξοδική επεξεργασία σε συνεργασία με το Υπουργείο Υγείας και έχουν ήδη διαβιβαστεί στα σχολεία και τα όσα αναφέρονται σε δηλώσεις του Προέδρου της ΟΕΛΜΕΚ σχετικά με τυχόν κρούσματα και στενές επαφές αφορούν οδηγίες που δίνονται από τις Ιατρικές Υπηρεσίες και είναι έργο της ιχνηλάτησης».  

Όπως σημειώνει το ΥΠΠΑΝ «το σημαντικότερο θα είναι να τηρούν όλοι ευσυνείδητα τα ενδεικνυόμενα μέτρα και να αποφευχθούν παρελκυστικές πρακτικές όπως για παράδειγμα το αίτημα που είχε διατυπωθεί την προηγούμενη σχολική χρονιά για να απαλλαγούν οι εκπαιδευτικοί από την προστατευτική μάσκα προσώπου».  

Συνεχίζει αναφέροντας ότι «το διακύβευμα είναι να εξασφαλίσουμε, στο μέτρο του δυνατού, τη φοίτηση με φυσική παρουσία και την ομαλή διεξαγωγή των μαθημάτων με στόχο τη δημιουργική απασχόληση των παιδιών μέσα στο σχολείο και ικανοποιητικά μαθησιακά αποτελέσματα».  

Όσον αφορά στον εξοπλισμό και την επίπλωση των σχολείων, το ΥΠΠΑΝ αναφέρει ότι «ο σχεδιασμός που προέβλεπε από την προηγούμενη σχολική χρονιά την προσθήκη αριθμού μονοθέσιων θρανίων (20 χιλιάδες) για να ανταποκρίνεται η διαρρύθμιση στις πρόνοιες του Πρωτοκόλλου, αυτός έχει υπερκαλυφθεί με την τοποθέτηση 50 χιλιάδων μονοθέσιων θρανίων και τα σχολεία μπορεί να λειτουργήσουν όπως ακριβώς λειτουργούσαν πριν τις θερινές διακοπές».  

Προσθέτει ότι οι «αναφορές που έγιναν πρόσφατα από την εκπαιδευτική οργάνωση για περιπτώσεις καταστροφής αριθμού ειδικών διαφανών συνθετικών προστατευτικών διαχωριστικών που υπήρχαν σε ορισμένες τάξεις, υπενθυμίζουν και την ευθύνη των σχολείων για την προστασία της δημόσιας περιουσίας».  

Αναφορικά, τέλος, με το ζήτημα του κλιματισμού, υπογραμμίζεται από το ΥΠΠΑΝ ότι «για πρώτη φορά μετά από δεκαετίες έχει ληφθεί η πολιτική απόφαση για εξασφάλιση κλιματισμού στα σχολεία και υλοποιώντας αυτή την απόφαση, το Υπουργείο έχει κάνει σχετικές μελέτες και έχει προβεί σε σχεδιασμό που θα κοινοποιηθεί εντός των επόμενων ημερών».

(ΚΥΠΕ/ΑΑΓ/ΑΓΚ)

Loader