Ο Αλεξάντερ Γκράχαμ Μπελ έκανε το πρώτο τηλεφώνημα στον κόσμο

Ο Αλεξάντερ Γκράχαμ Μπελ έκανε το πρώτο τηλεφώνημα στον κόσμο

«Κύριε Γουάτσον, έλα εδώ, θέλω να σε δω»

Αυτές ήταν οι πρώτες λέξεις που ακούστηκαν στην πρώτη τηλεφωνική κλήση στον κόσμο η οποία πραγματοποιήθηκε σαν σήμερα, στις 10 Μαρτίου 1876.

Ο Alexander Graham Bell έκανε το πρώτο τηλεφώνημα στο εργαστήριό του στη Βοστώνη, καλώντας τον βοηθό του, Thomas A. Watson που βρισκόταν στο διπλανό δωμάτιο.

Μετά άλλαξαν θέσεις και ο κύριος Watson έκανε κλήση προς τον Bell λέγοντας του: «Κύριε Μπελ, καταλαβαίνετε τι λέω;»

Σχετικά με την εφεύρεση του τηλεφώνου υπήρξε μια μακροχρόνια διαμάχη για το αν ο Bell ανακάλυψε πραγματικά το τηλέφωνο. Ένας άλλος εφευρέτης, ο Elisha Gray, εργαζόταν σε μια παρόμοια συσκευή και σε πολλά βιβλία υπάρχουν αναφορές ότι ο Bell όχι μόνο έκλεψε τις ιδέες του Gray, αλλά ίσως και να δωροδόκησε έναν εξεταστή, που ήταν υπεύθυνος για διπλώματα ευρεσιτεχνίας-, για να τον αφήσει να δει κρυφά το έγγραφα του εφευρέτη Gray.

Η συσκευή που χρησιμοποιήθηκε περιελάμβανε μια ελαστική μεμβράνη από σίδηρο, που βρισκόταν μπροστά από ένα σιδηρομαγνητικό πυρήνα, περιτυλιγμένο με μονωμένο αγωγό. Μια γραμμή από δύο καλώδια συνέδεε τη συσκευή αυτή με μια άλλη παρόμοια. Στη συσκευή του Μπελ η φωνή έπεφτε πάνω στη μεμβράνη και την έκανε να πάλλεται. Αυτό τον καθιέρωσε σαν τον πρώτο που εφάρμοσε τις κυματοειδείς μορφές των ηλεκτρικών ρευμάτων.

Μετά από χρόνια αντιδικιών, ο Bell αναδείχθηκε ως ο εφευρέτης του τηλεφώνου έναντι άλλων εφευρετών. Αρκετοί υποστηρίζουν ότι ο Bell είχε με το μέρος του και πολλούς υποστηρικτές και καλύτερους δικηγόρους.

Πηγή φωτογραφίας

Loader