O Μάρτιν και ο Ζεν ζουν το κυπριακό όνειρο

O Μάρτιν και ο Ζεν ζουν το κυπριακό όνειρο

Δύο καλοί φίλοι και πιστοί συνεργάτες, αποφάσισαν να εγκαταλείψουν τους φρενήρεις ρυθμούς του Λονδίνου και να ιδρύσουν την εταιρεία τους στην Κύπρο

Μετά από πολυετή διαμονή στη βρετανική πρωτεύουσα, ο Martin Zarian και ο Ζήνωνας Κυπριανού (Zen) αποφάσισαν να μετεγκατασταθούν στην ηλιόλουστη Κύπρο και να ιδρύσουν τη νεοφυή τους επιχείρηση τεχνολογίας, στο κέντρο της Λεμεσού. Το FACTORY 39, όπως ονομάζεται το consulting agency που έχουν δημιουργήσει, έχει στεγαστεί σε ένα μοντέρνο γραφειακό χώρο, απέναντι από το ιστορικό ξενοδοχείο Curium Palace. Στα πέντε λεπτά με τα πόδια, βρίσκεται η Ακτή Ολυμπίων.

Το ποδήλατο, ο ήλιος, η θάλασσα και η εξαιρετική, όπως τη χαρακτηρίζουν, ποιότητα ζωής που προσφέρεται στο νησί μας, υπήρξαν οι βασικοί λόγοι που παρακίνησαν τους δύο νέους να μετακομίσουν στην Κύπρο. «Αγαπάμε αυτό που κάνουμε, αλλά υπάρχουν πολλά περισσότερα στη ζωή πέρα απ’ τη δουλειά», μας λέει χαρακτηριστικά ο Μάρτιν. «Στόχος μας είναι να συμβάλουμε στο να καταστεί η Κύπρος κόμβος ψηφιακής καινοτομίας και προοδευτικής σκέψης», συμπληρώνει ο Zen. 

φαφαφ

Γεια σας! Πώς ονομάζεστε, από πού κατάγεστε και με τι ασχολείστε;

Μάρτιν: Γεια σας, είμαι ο Martin Zarian. Μεγάλωσα στην Ιταλία και η οικογένειά μου έχει ρίζες από την Εσθονία και την Αρμενία. Ως συνιδρυτής του FACTORY 39, βοηθάω επιχειρήσεις να δημιουργήσουν και να αναπτύξουν το “brand” τους, τη ψηφιακή τους ταυτότητα και τα προϊόντα τους και φροντίζω την ίδια ώρα όλα αυτά να συνδέονται με το σωστό κοινό.  Αυτό κάνω τα τελευταία 10 χρόνια έχοντας ακόμα το ίδιο χαρούμενο συναίσθημα κάθε Δευτέρα πρωί.

Zen: Γεια σας! Είμαι ο Ζήνωνας Κυπριανού aka Zen και γεννήθηκα και μεγάλωσα στην ηλιόλουστη Λεμεσό. Από μικρή ηλικία ήμουν τρελά κολλημένος με τους υπολογιστές, τον κώδικα και γενικά την τεχνολογία. Απολαμβάνω να ανακαλύπτω πως δουλεύουν τα πράγματα και να συνδυάζω πολλά και διαφορετικά εργαλεία για να λύνω προβλήματα. Τα τελευταία 11 χρόνια εξασκώ το επάγγελμα του μηχανικού και του “αρχιτέκτονα” λογισμικού.

Πόσο καιρό δουλεύετε στο νησί μας και τι σας έφερε εδώ;

Mάρτιν: Είμαι εδώ για δύο περίπου χρόνια. Ερωτεύτηκα την ατμόσφαιρα και την κουλτούρα από την πρώτη φορά που επισκέφθηκα το νησί. Από τότε, έχτισα με τον Zen την επιχείρηση μας αλλά και ένα δίκτυο φίλων και οικογένειας, οπότε τώρα είναι πολύ δύσκολο να αφήσω αυτό το καταπληκτικό νησί.

Zen: Μετακόμισα στην Κύπρο στα μέσα του 2017 για να εξερευνήσω μία startup ιδέα με μερικούς στενούς μου φίλους. Η startup εξελίχθηκε σε αυτό που είναι σήμερα το FACTORY 39. 

γσγσγσ
Martin Zarian
fafafaf
Ζήνωνας Κυπριανού

Πείτε μας για τη μέρα που αποφασίσατε να μετακομίσετε στην Κύπρο.

Μάρτιν: Αφού επισκέφθηκα την Κύπρο μερικές φορές, αποφάσισα με τον συνέταιρο και φίλο μου Zen ότι θα ήταν ιδανικό να δουλεύουμε και να ζούμε δίπλα στη θάλασσα, οπότε το τολμήσαμε χωρίς δεύτερη σκέψη!

Zen: Σκεφτόμουν να μετακομίσω στην Κύπρο, προτού καν εξερευνήσουμε την ιδέα του ανοίγματος της δικής μας επιχείρησης. Έχοντας ζήσει στο Λονδίνο για περισσότερο από μία δεκαετία, ήθελα να βρεθώ κάπου που θα μπορούσα να δημιουργήσω ένα startup περιβάλλον απολαμβάνοντας ταυτόχρονα εξαιρετική ποιότητα ζωής. Η Κύπρος για μένα ήταν η κατάλληλη επιλογή. Ταλαντούχα άτομα, μια ζωντανή κοινότητα, καταπληκτικό φαγητό και απίθανος καιρός. Πραγματικά, τα έχει όλα.  

Στρατηγική, σχέδιο, λογισμικό, τι είναι αυτό που κυρίως κάνετε στο FACTORY 39;

Μάρτιν: Η υπερδύναμη μας βρίσκεται στον συνδυασμό του brand και του λογισμικού. H στρατηγική είναι κάτι σαν μία επιπρόσθετη κόλλα που έρχεται και συνδέεται με τους επιχειρηματικούς στόχους του πελάτη μας.

Zen: Θέλουμε να βλέπουμε τους εαυτούς μας ως ένα one stop-shop για εταιρείες, επενδυτές ή ιδρυτές startup όπου μπορούν να έρχονται με την ιδέα τους για ένα προϊόν ή μια υπηρεσία. Μπορούμε να σε βοηθήσουμε να αναγνωρίσεις ποια είναι η σωστή πορεία για το προϊόν ή την υπηρεσία σου, πώς αλληλεπιδρά με το κοινό σου στο σωστό τόνο φωνής, και πώς να δημιουργήσεις τον χάρτη πορείας που θα σε μεταφέρει από το σημείο που βρίσκεσαι στο σημείο που στοχεύεις να πας. Στη συνέχεια, θα σε βοηθήσουμε να εκτελέσεις αυτό το πλάνο δράσης κάνοντας branding την υπηρεσία σου και αναπτύσσοντας το τελικό προϊόν.

φαφαφασδφσφσ

Τι συμβολίζει και τι σημαίνει το FACTORY 39 ως brand name;

Mάρτιν: Το Factory ενδυναμώνει τους μεγάλους παίκτες στη βιομηχανία της τεχνολογίας. Συμβολίζει ένα μέρος όπου τα brands και τα ψηφιακά προϊόντα σχεδιάζονται, κατασκευάζονται και μετά βγαίνουν έξω στην αγορά. Zen: Πιστεύουμε ότι τα εργοστάσια είναι εκεί όπου τα προϊόντα και οι ιδέες γίνονται πραγματικότητα. Αυτό ταιριάζει απόλυτα με την αποστολή μας, η οποία είναι να κάνουμε τις ιδέες πραγματικότητα.

 

«Πάθος, όχι δουλειά. Προτεραιότητα μας οι άνθρωποι. Ευέλικτες ώρες εργασίας». Aυτές οι ατάκες από την ιστοσελίδα σας ακούγονται πολύ καλές για να είναι αληθινές! Ισχύουν;

Mάρτιν: Αγαπάμε αυτό που κάνουμε, αλλά υπάρχουν πολλά περισσότερα στη ζωή πέρα απ’ τη δουλειά. Φροντίζουμε τους ανθρώπους μας και θέλουμε να είναι όλοι χαρούμενοι και να περνούν κάλα, εντός και εκτός γραφείου. 

Zen: Συμφωνώ απόλυτα με τη φράση «Βρες κάτι που σ ‘αρέσει να κάνεις και δεν θα χρειαστεί να δουλέψεις ούτε μια μέρα στη ζωή σου». Το κτίσιμο προϊόντων και η επίλυση προβλημάτων είναι πραγματικά ένα πάθος μου και το να περιβάλλεσαι από ταλαντούχα και έξυπνα άτομα είναι το πως μπορείς να καταφέρεις και τα δύο. Όταν μετακομίσαμε εδώ, το κάναμε στόχο μας, όχι μόνο να δημιουργήσουμε μια εταιρεία αλλά και ένα πραγματικά εμπνευσμένο μέρος όπου οι άνθρωποι να μπορούν να κάνουν την καλύτερη τους δουλειά. Ως διευθύνοντας σύμβουλος, φροντίζω η ομάδα μας να έχει όλα τα εργαλεία και το καλύτερο εργασιακό περιβάλλον που μπορούμε να παρέχουμε.

φαφαφφ

Μιλήστε μας λίγο και για τη σύνθεση της ομάδας σας.

Μάρτιν: Είμαστε μια μικρή, αλλά σταθερά αναπτυσσόμενη ομάδα που αποτελείται από σχεδιαστές, σχεδιαστές στρατηγικής, product managers, προγραμματιστές λογισμικού, συμβούλους branding, ανθρωπολόγους, επιχειρηματίες και ονειροπόλους. Έχουμε ζήσει και δουλέψει στις Ηνωμένες Πολιτείες, Ινδία, Ηνωμένο Βασίλειο, Αρμενία, Εσθονία, Ιταλία και Κύπρο…οπότε είμαστε πραγματικά μια πολυπολιτισμική ομάδα.

Zen: Η ομάδα μας είναι ακόμα μικρή, αλλά μεγαλώνει διαρκώς. Προσλαμβάνουμε άτομα από όλο τον κόσμο, καθώς πιστεύουμε ακράδαντα ότι η ποικιλομορφία είναι ένας πανίσχυρος μοχλός ανάπτυξης και αριστείας. Επίσης υποστηρίζουμε πολύ έντονα την ενδυνάμωση των γυναικών στην τεχνολογία, έχοντας μια πολύ ισχυρή αναλογία του 50% από γυναίκες μηχανικούς στην ομάδα μας.

 

Εργάζεστε κυρίως με ντόπιους ή international πελάτες;

Mάρτιν: Το 90% του πελατολογίου μας προέρχεται από το εξωτερικό, με το Ηνωμένο Βασίλειο και τις Ηνωμένες Πολιτείες να είναι οι κύριες αγορές μας. Έχουμε όμως και ένα μικρό, ιδιαίτερα επιλεγμένο τοπικό πελατολόγιο.

Zen: Συνεργαζόμαστε με τοπικούς και διεθνείς πελάτες. Θα έλεγα ότι το 80-90% των επιχειρήσεων μας είναι international. Συνεργαζόμαστε με εταιρείες και ιδιώτες από όλο τον κόσμο. Για να σας δώσουμε μια εικόνα, αυτή τη στιγμή δουλεύουμε σε πρότζεκτ από το Ηνωμένο Βασίλειο, τις Ηνωμένες Πολιτείες, Αυστραλία, Αρμενία και Ιταλία. Δουλεύουμε με πελάτες από διάφορους τομείς, από το ηλεκτρονικό εμπόριο, στην εφοδιαστική αλυσίδα, υψηλής τεχνολογίας startups, και την ιατροφαρμακευτική περίθαλψη.

φσφσγ

Τι είναι αυτό που σας αρέσει περισσότερο σε ό,τι αφορά στη ζωή στην Κύπρο και συγκεκριμένα στη Λεμεσό και τι είναι αυτό που ίσως δεν σας αρέσει;

Μάρτιν: Αγαπώ το φαγητό, τον καιρό, τους ανθρώπους και το γεγονός ότι η πόλη αλλάζει και εξελίσσεται πολύ γρήγορα, ως σπίτι τόσων πολλών πολιτισμών. Η κίνηση στον δρόμο ωστόσο με σκοτώνει, προτιμώ να κάνω ποδήλατο, αρκεί να μην έχει πολύ ζέστη, αφού μπορεί να αποδειχθεί  επικίνδυνο. Δυστυχώς, η κουλτούρα των πράσινων μεταφορών δεν έχει αναπτυχθεί ακόμα πολύ.

Zen: Για να είμαι εντελώς ειλικρινής, η ζωή στη Λεμεσό είναι πραγματικά υπέροχη. Οι ώρες μετακίνησης είναι σχετικά σύντομες, ειδικά σε σύγκριση με το Λονδίνο, έχουμε καλό καιρό ολόκληρο τον χρόνο και το φαγητό εδώ είναι τέλειο! Ως ποδηλάτης νιώθω μόνο πως η έλλειψη επαρκών υποδομών για ασφαλή ποδηλασία σε ολόκληρη την πόλη είναι κάτι που πρέπει να αντιμετωπιστεί, ιδίως λόγω του ότι το κυκλοφοριακό είναι απ’ τα μεγαλύτερα προβλήματα.

 

Μελλοντικοί στόχοι για την εταιρεία και μελλοντικοί προσωπικοί στόχοι;

Mάρτιν: Να συνεχίσει να μεγαλώνει η ομάδα και η εταιρεία με άτομα που έχουν τις ίδιες νοοτροπίες και στόχους, καθώς και να περνάμε καλά καθ’ όλη την διάρκεια αυτής της διαδικασίας. Προσωπικά, πρέπει να μάθω ελληνικά και να βρω χρόνο για έναν τετράποδο φίλο!

Zen: Νιώθω ότι έχουμε αρκετό δρόμο για να διανύσουμε μέχρι να καθιερωθεί το FACTORY 39 ως ο κορυφαίος συνεργάτης για ιδιώτες και εταιρείες στη νοτιοανατολική Ευρώπη. Θα ήθελα να δω την ομάδα μας να μεγαλώνει και να επεκτείνει την εμβέλειά της σε νέες αγορές, κτίζοντας ιδέες που πραγματικά θα αλλάξουν τον τρόπο με τον οποίο οι άνθρωποι αλληλεπιδρούν και βλέπουν το design και την τεχνολογία. Προσωπικός μου στόχος είναι να συμβάλω ενεργά στο να κάνω την Κύπρο ένα ψηφιακό κόμβο καινοτομίας και προοδευτικής σκέψης!

ΙΣΤΟΣΕΛΙΔΑ FACTORY 39

Loader