Όταν η δουλειά βλάπτει σοβαρά τη σχέση μας

Όταν η δουλειά βλάπτει σοβαρά τη σχέση μας

Τρόποι για να διαχειριστούμε το burnout

Η εργασιακή εξάντληση (burnout) είναι η αντίδραση στο υπερβολικό και παρατεταμένο άγχος στη δουλειά. Οι συνέπειες της εξάντλησης είναι η μειωμένη εργασιακή απόδοση, καθώς και άλλα σωματικά και ψυχικά συμπτώματα. Κι ενώ το burnout συχνά συνδέεται με την υπερβολική εργασία, μπορεί να είναι αποτέλεσμα επαγγελματικής υποβάθμισης.

Όμως, η εργασιακή εξάντληση, είναι πολύ πιθανόν να βλάψει την σχέση με τον/τη σύντροφό μας. Πώς την επηρεάζει; Οι ειδικοί εξηγούν:

Το burnout μπορεί να καταστρέψει την σχέση με αργό ρυθμό

«Θέλουμε να φανταζόμαστε τον εαυτό μας με μια ισορροπία στην επαγγελματική και προσωπική ζωή, όμως η πραγματικότητα διαφέρει. Οι σχέσεις απαιτούν ενέργεια και όσοι πάσχουν από εργασιακή εξάντληση, αντιμετωπίζουν σωματική, ψυχική και συναισθηματική κόπωση», λέει η Τζένιφερ Τσάπελ Μαρς, ψυχοθεραπεύτρια και ειδική σε θέματα οικογένειας και γάμου. 

Εκείνοι που είναι εξαντλημένοι από την εργασία, δεν αποτελούν καλή συντροφιά στη σχέση. Μπορεί να είναι κυκλοθυμικοί, απαθείς, οξύθυμοι, κλειστοί στον εαυτό τους και μια «δυσάρεστη» παρέα. «Δεν έχουν να προσφέρουν πολλά στην σχέση. Και επιπλέον υπάρχουν προβλήματα στην φυσική οικειότητα και το σεξ».

ghf

Μπορεί να φέρει αλλαγές στην καθημερινότητα

Οταν το burnout εισέλθει σε άλλους τομείς της ζωής μας, ίσως αισθανθούμε απόγνωση. Ακόμα κι αν δεν είμαστε σε θέση να αλλάξουμε μια εργασιακή κατάσταση αμέσως, μπορούμε να κάνουμε μικρές αλλά σημαντικές αλλαγές στη σχέση.

«Μην υποθέτετε ότι ο σύντροφός σας γνωρίζει πως αισθάνεστε. Εποικοινωνήστε με τον σύντροφό σας πώς αντιμετωπίζετε το χρόνιο στρες, για να σας ενθαρρύνει».

«Διοργανώστε βραδιές που θα περνάτε χρόνο μαζί και θα προσαρμόζονται στην τρέχουσα ψυχική σας κατάσταση».

«Ρωτήστε τον σύντροφό σας τι χρειάζεται από εσάς. Τότε κάντε το. Με αυτό τον τρόπο θα έρθετε πιο κοντά γιατί ο σύντροφος θα αισθάνεται ότι εισακούγεται».

«Δώστε ο ένας στον άλλον λίγο χρόνο για διάλειμμα από την καθημερινότητα».

Πηγή

Loader