Παγκύπρια ιντερνετική πρωτοβουλία για θέματα ισότητας

Παγκύπρια ιντερνετική πρωτοβουλία για θέματα ισότητας

Μέσω του Facebook και του Instagram, η ομάδα παρέχει σε απλή γλώσσα αξιόπιστες και προσιτές πληροφορίες ώστε να προβληματίσει το κοινό και να συνεισφέρει στον αγώνα για την ισότητα των φύλων

Η πρωτοβουλία «Θκυο Λόγια» ξεκίνησε στις 8 Μαρτίου 2020 με στόχο να προωθήσει και να ενθαρρύνει την αναγνώριση και κατανόηση των προκλήσεων που σχετίζονται με το φύλο.  Με τον δικό της τρόπο, η ομάδα του Θκυο Λόγια, επισημαίνει πώς τα καθιερωμένα πρότυπα καταλήγουν να επηρεάζουν την πραγματικότητά μας, να ενισχύουν τα στερεότυπα και να υποστηρίζουν τις δομές που δημιουργούν θεσμικές και κοινωνικες ανισότητες.

Μέσω του Facebook και του Instagram,  η ομάδα παρέχει σε απλή γλώσσα αξιόπιστες και προσιτές πληροφορίες ώστε να προβληματίσει το κοινό και με την σειρά της, με απλές πράξεις, να συνεισφέρει στον αγώνα για την ισότητα των φύλων.

«Θέλουμε να προκαλέσουμε το ενδιαφέρον και να ενθαρρύνουμε την κινητοποίηση του κάθε ατόμου με απλές πράξεις! Στόχος μας είναι να παραθέσουμε βασικά στοιχεία, αποδείξεις και επιχειρήματα για διάφορα θέματα σχετικά με την ισότητα των φύλων. Παρουσιάζοντας τα γεγονότα που τροφοδοτούν το σεξισμό, πιστεύουμε ότι όλες και όλοι θα μπορούμε να αναγνωρίσουμε τις μορφές του.», σημειώνει η ομάδα σε σχετική ανακοίνωση.

Μέχρι στιγμής, το «Θκυο Λόγια» έχει διακριθεί με δύο βραβεία από Αμερική (Capstone Award από το U.S State Department και FHI 360) και Σουηδία (Lumi Grants) τα οποία χρηματοδοτούν παράλληλα την καμπάνια.

Γιατί «Θκυό Λόγια»;

Η καμπάνια στοχεύει να εισέλθει όχι μόνο στην οθόνη των πολιτών αλλά και στην καθημερινότητα της Κυπριακής κοινωνίας, μόνο με θκυο λόγια. Απλά και κατανοητά. Θκυο λόγια με σκοπό να αφυπνίσουν και με καλοδιάθετο τρόπο να προβληματίσουν τον καθένα για να δράσει άμεσα με απλές πράξεις, ξεκινώντας από το σπίτι του και την οικογένειά του. Και όπως αναφέρει και η ομαδα του Θκυό Λόγια “Θκυό λόγια για να σκεφτείς, να αναρωτηθείς, να ψαχτείς, τζαι να κάμεις την αλλαγή, πρώτα για εσένα τζαι μετά για τον κάθε ένα.”

Ποια είναι η ομάδα πίσω από αυτή την πρωτοβουλία;

Η ομάδα πίσω από αυτή την πρωτοβουλία αποτελείται από 4 άτομα, απόφοιτους και απόφοιτες του Πανεπιστημίου Κύπρου που μοιράζονται το ίδιο πάθος: την ελπίδα για ένα μέλλον με ίσες ευκαιρίες για όλους, άντρες και γυναίκες, αγόρια και κορίτσια.

Ποια θέματα παρουσιάζονται μέσω αυτής της καμπάνιας;

“Αν παρατηρήσετε στη σελίδα μας στο Facebook και Instagram, κατηγοριοποιήσαμε τα θέματα που θεωρούμε πιο αναγκαία προς βελτίωση και συγκεκριμένα: Φύλο, Φύλο και οργανισμοί, Φύλο και επαγγέλματα, Φύλο στην επικοινωνία, Μορφές βίας, Ενδυνάμωση και Εισηγήσεις βιβλίων, ταινιών και βίντεο, πάντα σχετικών με την καμπάνια. Καθημερινά, όλες και όλοι μπορούν να δουν πληροφορίες ανάλογα με την κατηγορία που τους ενδιαφέρει!

Για παράδειγμα, παρουσιάζοντας τα γεγονότα που αφορούν τον σεξισμό όπως αυτός εκδηλώνεται στον χώρο εργασίας, πιστεύουμε πως θα γίνουν οι μορφές του πιο αναγνωρίσιμες. Με τον εντοπισμό των στερεοτύπων στον τρόπο ανατροφής των παιδιών μας, θα μπορέσει να μειωθεί η άνιση μορφή ευκαιριών και η ασυναίσθητη προκατάληψη. Επιδιώκουμε επίσης να επιτευχθεί η αποτελεσματική επικοινωνία για την ανταλλαγή πληροφοριών που θα βελτιώσουν την αμοιβαία κατανόηση μεταξύ ανδρών και γυναικών.”, σημειώνει η ομάδα.

Facebook: Θκυο Λογια/Thkio Logia (https://www.facebook.com/thkiologia/)

Instagram: thkiologia

Πηγή

Loader