Πεθαίνει το 1999 ο εμβληματικός σκηνοθέτης Stanley Kubrick

Πεθαίνει το 1999 ο εμβληματικός σκηνοθέτης Stanley Kubrick

«Αν κάτι μπορεί να γραφτεί ή να συλληφθεί νοητικά, μπορεί να κινηματογραφηθεί»

Ο Στάνλεϊ Κιούμπρικ γεννήθηκε στις 26 Ιουλίου 1928 και ήταν Αμερικανός σκηνοθέτης και παραγωγός ταινιών. Ξεκίνησε ως φωτογράφος κατά τα εφηβικά του χρόνια. Πλέον έφτασε να θεωρείται ευρέως ως ένας από τους καλύτερους και πιο σημαντικούς σκηνοθέτες όλων των εποχών.

Η φιλμογραφία του εκτείνεται σε μία τεράστια γκάμα στυλ και ειδών, από τη μαύρη κωμωδία έως τον τρόμο και από το πολεμικό δράμα έως την επιστημονική φαντασία.

Κατάφερε να αφήσει το στίγμα του στον κινηματογράφο με την ιδιαίτερη σκηνοθεσία και τις ταινίες του. Ταινίες που θεωρούνται κλασικά έργα του κινηματογράφου όπως τα “2001: A Space Odyssey”,  “Α clockwork orange”, “The shining”, “Eyes wide shut”, “Lolita”, “Spartacus”, “Paths of Glory”.

Αν και τιμήθηκε μόλις με ένα Όσκαρ για την ταινία “2001: Οδύσσεια του Διαστήματος”, η επιρροή του στις μελλοντικές γενιές τόσο των θεατών όσο και συναδέλφων του, υπήρξε καταλυτική.

Τα πλάνα, η κίνηση της κάμερας, η “κοφτερή” φωτογραφία, με τα εμπνευσμένα κάδρα, οι δουλεμένοι χαρακτήρες, η τελειότητα στην τελευταία λεπτομέρεια, η συνύπαρξη όλων των τεχνών, η αναίδεια προς τον καθωσπρεπισμό, οι θεματικές και η εξέλιξη της πλοκής, συνθέτουν ένα αξεπέραστο έργο στην ολότητά του. Μέσα από τις ταινίες του έθιξε αρκετά ηθικά, υπαρξιακά, αλλά και πολιτικά ζητήματα αν και ο ίδιος παρέμεινε ιδεολογικά και πολιτικά ανένταχτος.

Ωστόσο, μέσα από τα έργα του καυστηρίασε τον Συντηρητισμό (Μπάρι Λίντον), τον Ναζισμό (Σταυροί στο μέτωπο), τον Φασισμό (Κουρδιστό πορτοκάλι), τον Σοσιαλισμό (SOS Πεντάγωνο καλεί Μόσχα) και τον Καπιταλισμό (Η λάμψη). Οι πολιτικές του πεποιθήσεις έχουν παραμείνει μυστήριο.

Ο Στάνλεϊ Κούμπρικ πέθανε στον ύπνο του από καρδιακή ανακοπή, σαν σήμερα, στις 7 Μαρτίου 1999. 

Δείτε ένα ντοκιμαντέρ αφιερωμένο στο μεγάλο σκηνοθέτη εδώ.

 

Πηγή φωτογραφίας

Πηγή κειμένου: sansimera.gr, cnn.gr, atexnos.gr, monopoli.gr

Loader