Σπουδάζουμε Κύπρο για μια ολοκληρωμένη φοιτητική εμπειρία
Κι εκεί που οι Κύπριοι μαθητές και μελλοντικοί φοιτητές, είχαν από νωρίς θέσει τους στόχους τους για την φοιτητική πορεία που ήθελαν να ακολουθήσουν, κάνοντας όλη την αναγκαία προεργασία, τα δεδομένα ανατράπηκαν. Αρκετοί μάλιστα, είχαν επιλέξει ιδιωτικά, Αγγλόφωνα σχολεία, στοχεύοντας αργότερα στην εισδοχή τους σε Βρετανικό πανεπιστήμιο, καταβάλλοντας πολλές φορές υπέρπροσπάθεια για πολύ καλούς βαθμούς στο απολυτήριό τους, οι οποίοι και θα τους εξασφάλιζαν την πολυπόθητη για εκείνους θέση. Κι έπειτα, ήρθε το Brexit.
Και ξαφνικά, έχοντας στη μαθησιακή τους φαρέτρα GCE (General Certificate of Education ), IGCSE (International General Certificate of Secondary Education), TOEFL (Test of English as a Foreign Language) και IELTS (International English Language Testing System), έμειναν «μετέωροι» τόσο οι ίδιοι όσο και οι οικογένειές τους, αφού δεν είχαν καθόλου σκεφτεί το ενδεχόμενο να σπουδάσουν σε κάποια άλλη χώρα…γιατί όχι και τη δική μας;
Είναι γνωστό πως το Ην. Βασίλειο αποτελούσε ανέκαθεν έναν αγαπημένο και από τους δημοφιλέστερους προορισμούς ανωτάτων σπουδών για τους Κύπριους, τόσο για προπτυχιακούς τίτλους, όσο και μεταπτυχιακούς. Δεν είναι μάλιστα λίγοι οι τελειόφοιτοι μαθητές Λυκείου που ενώ εξασφάλισαν θέση σε δημόσια Πανεπιστήμια της Κύπρου και Ελλάδας, τις απέρριπταν επιλέγοντας τη Βρετανία ως εκπαιδευτικό προορισμό.
Αυτό, κυρίως, αποδίδεται στη μακράν πορεία των πανεπιστημίων εκεί, και τα αναγνωρισμένα-παγκοσμίως- πτυχία που προσφέρουν. Ένας καλός βαθμός λοιπόν σε ένα από αυτά τα εκπαιδευτικά ιδρύματα, είναι στο μυαλό των περισσοτέρων, συνυφασμένο δεδομένο και εφαλτήριο για μια επιτυχημένη επαγγελματική σταδιοδρομία, είτε στο νησί μας εάν αποφασίσει να επιστρέψει ο απόφοιτος για να εργαστεί εδώ, είτε στο εξωτερικό.
Ωστόσο, το Brexit όπως αναφέραμε και λίγο πιο πάνω, το οποίο συνοδεύεται με την αναγκαία εξασφάλιση βίζας, τη σημαντική αύξηση των πανεπιστημιακών διδάκτρων για τους Κύπριους φοιτητές, καθώς και το γεγονός ότι πλέον δεν θα επωφελούνται των φοιτητικών δανείων της Βρετανίας, αναγκάζει τους νέους που θα ξεκινήσουν τον ερχόμενο Σεπτέμβριο, σπουδές, να επανεξετάσουν τις επιλογές τους. Εξάλλου, όπως είπε και ο Βρετανός φυσικός Stephen Hawking: «Ευφυΐα είναι η ικανότητα προσαρμογής στην αλλαγή».
Εναλλακτικές επιλογές αναγνωρισμένων σπουδών
Η Ολλανδία, σαφώς και θα μπορούσε να αποτελέσει μια αξιόλογη επιλογή που θα αντικαθιστούσε για τους Κύπριους, τις σπουδές στο Ην. Βασίλειο. Εντούτοις, θα ήταν καλό να αναφέρουμε και κάποιους ενδεχομένως ανασταλτικούς παράγοντες για την απόφαση αυτή, σε περίπτωση που το κεφάλαιο και προϋπολογισμός του φοιτητή, είναι πιο περιορισμένα. Η Ολλανδία, είναι μια χώρα που μπορεί τα πανεπιστημιακά της δίδακτρα να κινούνται σε φυσιολογικά πλαίσια για πολλούς, δεν είναι όμως εξίσου φτηνή όσον αφορά στο κόστος διαβίωσης, το οποίο είναι ακριβώς το ίδιο με εκείνο του Ην. Βασιλείου. Δεν είναι τυχαίο που το ένα τρίτο των φοιτητών οι οποίοι μπαίνουν στα πανεπιστήμια «της χώρας της τουλίπας», τα εγκαταλείπουν με την πάροδο ενός έτους.
Καταλήγουμε στο συμπέρασμα ότι η Κύπρος, είναι μια εξίσου ανταγωνιστική και πολύ πιο συμφέρουσα οικονομικά επιλογή για τους απόφοιτούς μας. Εικάζουμε πως θα αισθανθείτε το ίδιο εάν εξετάσετε όπως κάναμε και εμείς, τους πιο κάτω παράγοντες:
- Αύξηση των διδάκτρων στα βρετανικά πανεπιστήμια εξαιτίας Brexit
- Μη πρόσβαση στο βρετανικό φοιτητικό δάνειο εξαιτίας Brexit
- Γραφειοκρατική διαδικασία έκδοσης βίζας διαμονής εξαιτίας Brexit
- Το 33% ποσοστό drop out (εγκατάλειψης) από τα ολλανδικά πανεπιστήμια μετά τον 1ο χρόνο σπουδών των νέων φοιτητών
- Το συνολικά πολύ πιο μεγάλο κόστος ζωής και στις δύο χώρες σε σύγκριση με την Κύπρο, το οποίο ανέρχεται περίπου στο 30-50%
- Επίπεδα ασφάλειας των δύο χωρών σε σύγκριση με την Κύπρο
- Αποτελεσματικότητα διαχείρισης της πανδημίας από τις τρεις χώρες
- Το θεαματικά βελτιωμένο επίπεδο ποιότητας των κυπριακών πανεπιστημίων (Εδώ, αξίζει να σημειωθεί ότι τρία κυπριακά πανεπιστήμια - Πανεπιστήμιο Κύπρου, ΤΕΠΑΚ, Πανεπιστήμιο Λευκωσίας - κατατάσσονται από το THE World University Rankings ανάμεσα στο 4% της ελίτ των πανεπιστημίων παγκοσμίως)
Επισυνάπτονται αναλυτικά και περιεκτικά στοιχεία σύγκρισης κόστους σπουδών μεταξύ Ηνωμένου Βασιλείου – Ολλανδίας – Κύπρου.
Νέα δεδομένα λόγω εξόδου του Ην. Βασιλείου από την ΕΕ
- Εξαιτίας του BREXIT, οι φοιτητές από χώρες της ΕΕ που θα φοιτούν σε βρετανικά πανεπιστήμια θα πληρώνουν δίδακτρα ως υπήκοοι τρίτων χωρών.
- Δεν θα έχουν επίσης πρόσβαση στο φοιτητικό δάνειο που παρέχει η βρετανική κυβέρνηση
- Θα χρειαστεί να τους εκδοθεί βίζα για διαμονή στη χώρα
Άλλα δεδομένα για Ηνωμένο Βασίλειο και την Ολλανδία, που τώρα φαντάζουν ακόμα πιο δυσμενή
- Ακριβό κόστος ζωής (διαμονή, διατροφή, ταξιδιωτικά εισιτήρια από και προς την χώρα τους σε περιόδους διακοπών ή και κόστος εισιτηρίων που έχουν οι οικογένειες για να επισκεφτούν το παιδί τους στην χώρα όπου σπουδάζει, μεταφορικά, ψυχαγωγία κ.α.)
- Ζητήματα ασφάλειας (πχ τρομοκρατία, έγκλημα). Σε μια χώρα του μεγέθους και του πληθυσμού του Ην. Βασιλείου, σε αντίθεση με την Κύπρο, η ασφάλεια είναι συχνά επισφαλής λόγω διαφόρων απειλών όπως είναι τα τρομοκρατικά χτυπήματα και το έγκλημα
- Διαχείριση πανδημίας από βρετανική κυβέρνηση η οποία και κατακρίθηκε. Επίσης, σε περιόδους κρίσεως όπως αυτή την πανδημίας, είδαμε πως λόγω λήψης κρατικών αποφάσεων, οι φοιτητές θα μπορούσαν να υποστούν ταλαιπωρία, μακριά από τη δική τους χώρα ή ακόμη και να αποκλειστούν προσωρινά
Συνολικό κόστος
Υπολογίζεται - ενδεικτικά-, σύμφωνα με σύμπτυξη στοιχείων που λήφθηκαν από το numbeo.com, amsterdamtips.com και thestudenthotel.com, πως το ετήσιο κόστος για έναν Κύπριο φοιτητή που θα ξεκινήσει τον Σεπτέμβριο σπουδές, θα είναι περίπου το ακόλουθο:
- Σε Ην. Βασίλειο: 51.080 ευρώ
- Σε Ολλανδία: 26.248 ευρώ
- Σε Κύπρο: 9.418
Σε αυτό το χρηματικό κόστος, περιλαμβάνονται δίδακτρα, διαμονή, διακίνηση, αεροπορικά, ασφάλεια για βίζα.
Τι ισχύει για ολλανδικά πανεπιστήμια
- Αν και προσφέρουν χαμηλά δίδακτρα, το ποσοστό φοιτητών που εγκαταλείπουν τις σπουδές τους μετά τον πρώτο χρόνο ανέρχεται στο σημαντικά μεγάλο ποσοστό του 33% όπως άλλωστε προαναφέραμε
- Θα έλεγε κάποιος πως η εν λόγω χώρα δεν διαθέτει πανεπιστήμια που να είναι εξίσου δημοφιλή με εκείνα του Ην. Βασιλείου, με αποτέλεσμα οι εργοδότες να μην κάνουν με την ίδια ευκολία προσλήψεις των αποφοίτων τους. Αυτό λοιπόν, είναι ένας παράγοντας που χρήζει μελέτης και εξέτασης από τους νέους φοιτητές και τις οικογένειές τους, σε σχέση πάντοτε και με το αυξημένο κόστος που έχουν συνολικά οι σπουδές στην Ολλανδία. Από την άλλη, συχνά, φαίνεται να υπάρχει άμεση απορρόφηση από την παγκόσμια αγορά εργασίας για αποφοίτους κυπριακών πανεπιστημίων.